Neviena veida pirotehnika nav 100% droša (28)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Svētku salūts ir viena no krāšņākajām Jaunā gada sagaidīšanas sastāvdaļām. Pēc pusnakts ģimenes un draugu kompānijas parasti steidz ārā, lai vērotu uguņošanu vai arī paši piedalītos tās radīšanā. Ja piederat pie pēdējiem un nevēlaties, lai gadu mijas svētkus nāktos atcerēties ar kādu nepatīkamu starpgadījumu, ieteicams iepazīties ar dažiem svarīgākajiem drošas pirotehnikas lietošanas noteikumiem.

Interneta enciklopēdijā "Wikipedia" norādīts, ka pirmās vēstures liecības par pirotehniku meklējamas 7.gadsimtā Ķīnā, kad uguņošana izmantota, lai aizbiedētu ļaunos garus ar tās skaņu un lai lūgtu par savu laimi un labklājību. Mūsdienās pirotehnika nu jau ir kļuvusi par lielāku vai mazāku svētku un jubileju neatņemamu sastāvdaļu.

Visaktīvāk raķetes un citus pirotehnikas izstrādājumus izmanto tieši Jaungada naktī. Iepriekšējos gados visai daudz vēstīts par nepatīkamiem gadījumiem un traumām, kas rodas, neievērojot elementāras drošības normas, tāpēc šogad rūpēsimies paši par savu drošību un pirms ķeršanās klāt salūta priekiem ņemsim vērā dažus priekšnoteikumus.

Iesaka iegādāties no legāliem izplatītājiem

Pirms raķešu šaušanas ir svarīgi iepazīties ar drošības noteikumiem, kuri pievienoti iegādātajām raķetēm. Ja šādas instrukcijas nav, visticamāk, ka izplatītājs, no kura esat iegādājies pirotehniku, to izplata nelegāli. Tāpēc ieteicams iepirkties tikai licencētos veikalos un darīt to laikus, lai pārdevējs veltītu pietiekami lielu uzmanību ikvienam klientam un izstāstītu par katru pozīciju.

"Nekad neviena veida pirotehnikai neviens nevar dot 100% garantiju,"

sarunā ar TVNET uzsver pirotehnikas veikala "Aldi" pārdevējs Māris Dātavs. Viņš akcentē būtiskākos drošas pirotehnikas lietošanas priekšnoteikumus.

Svarīgākie droša salūta priekšnoteikumi

Viens no tiem ir uzstādīšana. Tā sauktās pirotehniskās baterijas jeb kastītes ar vairākiem šāviņiem ļoti svarīgi ir novietot uz līdzenas virsmas. Nekādā gadījumā nedrīkstētu tās likt sniega kupenā, jo šaujot baterija uzsilst un var sasvērties nevēlamā virzienā.

Foto: Flickr.com/sidewalk flying

Svarīgi atcerēties par lidojošo pirotehniku (t.s. bitēm, UFO, kā arī dažādām lidmašīnām) – aizdedzinot tā jānomet uz zemes, lai uzraksts būtu pavērsts uz augšu.

Tipiskākās kļūdas

Lielākās kļūdas iedzīvotāji pieļauj, rīkojoties ar romiešu svecēm un raķetēm uz kociņa. Romiešu svecēm, kuras nav domātas turēšanai rokā, jāizveido caurums zemē, vai tās jāpiesien pie mieta. Tikai tad drīkst izšaut.

"Lielākā daļa iedomājas, ka raķetes uz kociņa ir jāiesprauž jo dziļāk, jo labāk. Bet tā nav."

"Koks ir paredzēts tikai kā balanss, tāpēc raķeti ieteicams palaist no kādas caurules. Ja tā ir maza raķetīte, tam var noderēt, piemēram, šampanieša pudele," turpina pirotehnikas veikala pārdevējs.

Liela nozīme pirotehnikas šaušanas attālumam no mājām

Tāpat svarīgs ir attālums no pirotehnikas šaušanas vietas, kas katrai no raķetēm ir savādāka. "Ja baterija šauj uz 40 metriem, vēlamais attālums no mājas būtu 40 metri. Ja tā šauj uz 70 metriem, attālumam no dzīvesvietas jābūt vismaz tikpat lielam," norāda Māris Dātavs.

Drošai pirotehnikas izmantošanai jāņem vērā arī laika apstākļi. Spēcīgu vēja brāzmu gadījumā šaut nepavisam nebūtu ieteicams, jo, palaižot šāviņu gaisā, tas var mainīt virzienu un atvērties tajā vietā, kur tas nepavisam nav gaidīts. Tas pats jāpatur prātā, izmantojot raķetes uz kociņa – liela vēja laikā tās nav vēlams šaut tuvumā daudzstāvu ēkām vai māju kvartāliem – uzšaujoties gaisā, tās var aizlidot uz sāniem, apdraudot iedzīvotājus.

Gadījumā, ja esat iegādājies brāķi un raķetes neizšauj, tām nevajadzētu tuvoties vismaz 15 minūtes – tik ilgi notiek gruzdēšana. Tāpat nevajadzētu mēģināt brāķa šāviņus izjaukt pašam un aizdedzināt, jo to auklām ir daudz īsāks degšanas laiks un tas var uzsprāgt vienā mirklī. "Lai arī kas notiek, būtu svarīgi turēties drošā attālumā, lai tas neapdraud jūs," rezumē pirotehnikas veikala "Aldi" pārstāvis.

Komentāri (28)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu