Nedēļas filmu apskats ASV (3)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kārtējā filma, kas lieliski apliecina, ka amerikāņiem ir grūti atteikties no sirdi plosošiem un ļoti salkaniem stāstiem par garo un grūto (cerība mirst pēdējā!) ceļu pretī lielajam Amerikāņu Sapnim.

Tāpēc, kaut arī nedaudz negaidīti, gramatiski nepareizi nosauktā (apzināti, protams) filma "The Pursuit of Happyness" ir kļuvusi par pagājušās nedēļas nogales kases ienākumu līderi. Šīs filmas panākumi vēlreiz apliecina, ka Vils Smits joprojām ir superzvaigzne, kurš spēj pievilināt pietiekami iespaidīgus cilvēku pūļus, pat ja filma nav liels megagrāvējs par citplanētiešiem vai citiem sliktiem puišiem. "The Pursuit of Happyness" ir viena no tām filmām, kuras panākumu atslēga ir atkarīgi vienīgi no galvenās lomas izpildītāja, tāpēc ar citu, mazāk pazīstamu aktieri šī filma tagad atrastos kaut kur desmitnieka lejasgalā. Citādi šīs filmas panākumi iepriecinās Smita jaunākā postapokaliptiskā grāvēja (un jau trešo reizi ekranizētā) "I am Legend" producentus, kuriem tagad vairs nav tā jāuztraucas par visiem iztērētajiem miljoniem.

Diezgan dīvaini sanāca ar "Eragon". Ja paskatās uz statistiku, tad fantasy žanram vēl pavisam nesen negāja viegli. Līdz šim žanra ekranizācijas nenesa lielu peļņu, filmu galvenā mērķauditorija bija tie cilvēki, kuri plūstoši runāja elfu valodā un mātes uzdāvināto naudu labprāt iztērēja, nopērkot plastmasas repliku +3 nemirstības „durklim/zobenam”. Protams, pēc "Lord of the Rings" panākumiem žanrs kļuva par ļoti ienesīgu fenomenu. Tāpēc pieņemu, ka "Eragon" puslīdz pieklājīgie panākumi ir saprotami - skatītāji vēlreiz grib iegrimt krāšņajās pasaku pasaulēs un izskatās, ka viņus nemaz neuztrauc filmas kvalitāte. Izlasot grāmatu, varu jums apgalvot, ka autora mūza ir bijusi atvaļinājumā, jo skribelējumā nav nevienas oriģinālas idejas vai domas - jūs neticēsiet, cik bezkaunīgi "Eragon" nokopē kaut vai tos pašus vecos labos "Star Wars". Pie visa es pat negribu iedomāties, cik daudz cilvēku aizgāja filmu skatīties, domājot, ka tā stāsta par Aragorna azarta pilnajiem jaunības piedzīvojumiem.

Charlotte's Web
Ļoti pārsteidzoši izrādījās bērnu filmas "Charlotte''s Web" pieticīgie divpadsmit miljonu dolāru ieņēmumi, jo tāda paša nosaukuma grāmata līdz šim ir pārdota 45 miljonos eksemplāru. Atgriežoties pie filmas - aizmirsīsim, ka galveno lomu filmā tēlo gandrīz vai nedabiski pieaugusī (paklausieties, kā nabaga bērnam iemācīts runāt intervijās...), bet tomēr populārā Dakota Faninga. Tāpat pievērsim acis uz to, ka dzīvnieku fermas iemītnieku balsis ir ierunājušas tādas slavenības kā Džūlija Robertsa, Roberts Redfords, Džons Klīzs un daudzi citi. Jo tas viss nav svarīgi. Svarīgi ir tas, ka vienu no filmas zosīm ir ierunājusi Amerikas sabiedrības vidusslāņa smadzeņu mazgāšanas karaliene Opra Vinfrija. Man bija priekšstats, ka amīši ir gatavi skatīties filmu, kurā Opra divas stundas skatās griestos, bet izrādījās, ka nav tik traki. Tā kā strauji tuvojas Ziemassvētki, tad varam droši pieņemt, ka skatītāji priekšroku dos filmām ar izteikti ģimenisku noskaņu, tāpēc "Charlotte''s Web", visdrīzāk, vēl kādu laiku piesaistīs gan gados jaunus, gan vecākus skatītājus. To pašu nevar teikt par "Eragon", kurš, visdrīzāk, ļoti ātri noslīdēs lejā. Au revoir!

The Good German
Vēl jāpiemin divas filmas-debitantes. Privileģētajiem Ņujorkas un Losandželosas kino entuziastiem nupat kā bija iespēja novērtēt mūziklu "Dreamgirls" un film-noir detektīvfilmu "The Good German". Abas filmas tika izlaistas tikai dažos kinoteātros, galvenokārt jau tāpēc, lai tās varētu kandidēt uz kādu no „Oskara” balvām (lai kandidētu uz „Oskara” balvām, filmai ir jābūt demonstrētai vismaz vienā kinoteātrī līdz 1. janvārim). Izrādījās, ka "Dreamgirls" ir fenomenāli pieprasīts gabals. Par to runā visi, kam nav slinkums, un, zinot amerikāņu simpātijas pret mūzikla žanru, es nebrīnīšos, ka februāra beigās pie vismaz dažām apzeltītajām statujām tiks tieši šī filma. Jokus pie malas, runā, ka "Dreamgirls" esot arī ļoti aizraujošs, emocionāls stāsts ar lielisku mūziku. Dzīvosim, redzēsim.

"The Good German" gan neiet tik spoži. Kritiķi izceļ filmas ideālo, no 40. gadu filmām aizgūto stilistiku un noskaņu, bet bargi kritizē filmas sižetisko un tematisko vakuumu. Izskatās, ka tas vācietis varēja būt arī nedaudz labāks!

Nedēļas nogales top 10 ASV (15.-17.decembris 2006)

Filmas nosaukumsNedēļasIeņēmumi miljonos $Kopējie ieņēmumi
1.The Pursuit of Happyness1$27.0m$27.0m
2.Eragon1$23.4m$23.4m
3.Charlotte''s Web1$12.0m$12.0m
4.Happy Feet5$8.5m$149.0m
5.The Holiday2$8.2m$23.5m
6.Apocalypto2$7.7m$27.9m
7.Blood Diamond2$6.2m$18.3m
8.Casino Royale5$5.7m$137.5m
9.The Nativity Story3$4.7m$23.0m
10.Unaccompanied Minors2$3.6m$10.2m
boxofficemojo

Nākamnedēļ ASV kinoteātros

Rocky Balboa
Vectētiņš Stalone jau sesto un pēdējo reizi atgriežas ar savu slavenāko tēlu filmā "Rocky Balboa" un parāda visiem, kā ir jāvicina rokas "Eye of the Tiger" piedziedājuma pavadījumā. Roberts de Niro pēc ļoti ilga pārtraukuma atgriežas pie režisūras ar savu CIP spiegu filmu "The Good Shepard". Bens Stillers bēg prom no dinozauru skeletiem un indiāņu izbāzeņiem piedzīvojumu komēdijā "Night at the Museum". Beidzot, filma "We Are Marshall" grib pierādīt, ka skatītāji ir gatavi apmeklēt vēl vienu (šogad jau 327''o) "iedvesmojošo" filmu par amerikāņu futbolu un tā varoņiem.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu