Vaikules festivālā uzstāsies rokmūziķis Andrejs Makarevičs

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Starptautiskajā festivālā «Laima Rendezvous Jūrmala - 2018» pirmo reizi uzstāsies slavenais Krievijas rokmūziķis Andrejs Makarevičs. Mākslinieks uz Dzintaru koncertzāles skatuves kāps otrajā festivāla dienā «Mīlestības vakars», stāsta festivāla producente Elita Mīlgrāve.

«Makarevičs, neapšaubāmi, ir leģendāra personība, jo tieši viņš un grupa «Mašina Vremeņi» ir vieni no krievu rokmūzikas pamatlicējiem. Cauri laikiem mūziķa daiļrade nezaudē aktualitāti, Andrejs Makarevičs vēl joprojām ir viens no pieprasītākajiem un daudzpusīgākajiem māksliniekiem ar plašu muzikālās darbības spektru,» uzsver Mīlgrāve.

Pēc Mīlgrāves vārdiem, Makarevičs festivālā, pirmkārt, uzstāsies kā pieredzes bagāts liriķis un daudzu romantisku balāžu autors. Viņa portfolio ir ļoti daudz šai tēmai veltītu solo dziesmu, kopdarbu un eksperimentālo skaņdarbu dažādos mūzikas žanros un stilos. Skaņdarbi ir ļoti daudzveidīgi un atšķirīgi. «Daudzi zina filosofiski skumjo Makareviča dziesmu «Viņš bija vecāks par viņu» vai ironisko hitu «Šaura rēta uz mīļotās pēcpuses», kas pēc tempa un noskaņas ir pilnīgs pretstats pirmajai,» uzsver Mīlgrāve.

Būdams mākslinieks (no 1989. gada mūziķis profesionāli nodarbojas ar grafiku un rīko arī savas izstādes), Makarevičs mīlestības un dzimumu mūžīgās cīņas tēmu atainojis arī vienā no savām izstādēm «50 Makareviča sievietes». Skaitlis izvēlēts par godu mūziķa 50 gadu jubilejai.

Andreja Makareviča vārdu parasti saista ar grupu «Mašina Vremeņi», kas dibināta tālajā 1969.gadā. Makarevičs ir ne tikai grupas līderis, bet arī vienīgais pastāvīgais dalībnieks, kura aso un sociālajām tēmām veltīto dziesmu vārdi bieži vien tiek citēti. Ja runā par grupas ietekmi uz rokenrola attīstību Padomju Savienībā, tad 70./80. gados viņu popularitāte bija milzīga. Fani burtiski gāza apkārt zāles, kurās uzstājās mūziķi. Bet, kad laikraksts «Komsomoļskaja Pravda» nopublicēja kritisku rakstu par grupu, redakciju vienkārši pārpludināja niknas fanu vēstules.

Grupas diskogrāfijā ir desmit pagrīdes koncertieraksti, 13 studijas albumi, septiņi koncertieraksti, 13 albumu kompilācijas, 26 apkopojumi, 30 videoklipi un 12 singli. «Mašina Vremeņi» jubilejas koncerts par godu grupas 20 pastāvēšanas gadiem notika Lužņiku stadionā, bet 25. jubileja tika atzīmēta ar astoņu stundas garu koncertu Maskavas Sarkanajā laukumā. Koncertu apmeklēja vairāk nekā 300 tūkstoši skatītāju.

Ārpus grupas «Mašina vremeņi» Makareviča diskogrāfijā ir 22 albumi, kuros iekļauti solo darbi un dueti. Līdztekus rokmūzikai Makarevičs izpilda arī džezu, blūzu, bosanovu, rumbu, svingu un šansonu.

Starp citu, Andrejs Makarevičs nodarbojas ne tikai ar dziesmu rakstīšanu un mākslu. Viņš bija pirmā kulinārijas raidījuma veidotājs TV programmā «Smak», vadījis vairākus raidījumus par ceļošanu, glezno un raksta grāmatas, nodarbojas ar niršanu, biznesu un labdarību, kā arī organizē mūzikas festivālus. Viņš filmējies arī vairākās filmās, tostarp «Dvēsele», «Sāc no sākuma», «Trakā mīlestība», «Par ko runā vīrieši». Sarakstījis grāmatas: «Viss ir ļoti vienkārši», «Pats aita. Autobiogrāfiska proza», «Kas ir niršana vai akvalangs piemērots visiem», «Vieta, kur gaisma», «Izklaidējoša narkoloģija», «Smak. Tikšanās virtuvē» un citas.

Andrejs Makarevičs saņēmis vairākus svarīgus valsts apbalvojumus: titulus Nopelniem bagātais KPFSR mākslinieks (1991) un Krievijas Federācijas Tautas skatuves mākslinieks (1999), medaļu «Brīvās Krievijas aizstāvis» (1994) par pilsoņa pienākuma pildīšanu, aizstāvot demokrātijas un konstitūcijas celšanu 1991.gada 19.-21. augustā, Goda Ordeni (1999), 4.pakāpes ordeni «Par nopelniem Dzimtenes labā» par ieguldījumu muzikālās mākslas attīstībā (1993).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu