Bukera prēmiju iegūst dienvidkorejiešu rakstniece Hana Kana

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Bukera starptautiskā prēmija pirmdien pasniegta dienvidkorejiešu rakstniecei Hanai Kanai par romānu «The Vegetarian» («Veģetāriete»). 45 gadus vecā Hana sadalīs 50 000 sterliņu mārciņu (63 500 eiro) lielo prēmiju ar darba tulkotāju, kura tikai pirms trim gadiem pašmācības ceļā apguva korejiešu valodu. Grāmatā stāstīts par sievietes lēmumu kļūt par veģetārieti un tā sekām.

«Esmu ļoti pagodināta,» teica rakstniece un skolotāja Hana. «Romāna galvenā varone grib kļūt par augu un vairs nepiederēt cilvēcei, lai paglābtu sevi no cilvēka dabas tumšākās puses. Lai arī tas ir ekstrēms naratīvs, es jutu, ka varu rakstīt par šo sarežģīto lietu - būšanu cilvēkam.»

Hana ir pirmā dienvidkorejiešu rakstniece, kura saņēmusi Bukera starptautisko prēmiju.

Žūrijas priekšsēdētājs Boids Tonkins Hanas romānu raksturoja kā «lirisku un plosošu».

Žūrija, kurā strādāja pieci cilvēki, vienbalsīgi atzina romānu «The Vegetarian» par uzvarētāju. Romāns pārspēja sešus citus izvirzītos darbus, tostarp itāļu literatūras sensācijas Elenas Feranres darbu «The Story of the Lost Child» («Stāsts par pazudušo bērnu») un turku rakstnieka Orhana Pamuka grāmatu «A Strangeness in My Mind» («Dīvainība manā prātā»).

Bukera starptautisko prēmiju pasniedz no 2005. gada. Iepriekšējos gados ar to tika apbalvota rakstnieka jaunrade ilgākā laika posmā, taču no šī gada to pasniedz par atsevišķu darbu, kas tulkots angļu valodā un izdots Lielbritānijā.

Iepriekšējo Bukera starptautiskās prēmijas laureātu vidū ir tādi rakstnieki kā ungārs Lāslo Krasnahorkai, amerikāņi Lidija Deivisa un Filips Rots, kanādiete Alise Manro, nigērietis Činua Ačebe un albānis Ismails Kadare, kurš 2005.gadā saņēma pirmo Bukera starptautisko prēmiju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu