"Merks" skaidro, kādēļ "Arēna Rīga" pārdota tik lēti (6)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Būvkompānija "Merks" daudzfunkcionālās halles "Arēna Rīga" būvniecībā un pieguļošās zemes privatizācijā ieguldījusi ap 16 miljoniem latu, informēja kompānijas pārstāvji. "Merks" šodien izplatījis paziņojumu, lai skaidrotu, kāpēc "Arēna Rīga" pārdota par 17,6 miljoniem eiro (12,37 miljoniem latu) un kāpēc vajadzējis pārdot arēnu.

Sākot "Arēna Rīga" būvniecību, "Merks" prognozēja, ka kopējās investīcijas šā projekta realizācijā sasniegs 30 miljonus eiro (21 miljonu latu). Šajā summā tika ietvertas investīcijas halles būvniecībai un pārējo apbūvei paredzēto zemesgabalu iegādei Skanstes ielā, kuri tika nevis dāvināti, bet pārdoti saskaņā ar pašvaldības īpašuma atsavināšanu regulējošajiem tiesību aktiem, uzsver kompānija.

Pēc diviem gadiem var secināt, ka "Merks" ir samērā precīzi prognozējis kopējos ieguldījumus. Apmēram 16 miljoni latu iztērēti halles projektēšanai un būvniecībai, kā arī tai pieguļošā 5,9 hektāru zemesgabala privatizācijai, teikts "Merka" paziņojumā.

Atlikusī summa novirzīta pārējo zemesgabalu iegādei un ieguldījumiem neatliekamajos nepieciešamās infrastruktūras izveides darbos.

Izsakot gatavību būvēt "Arēnu Rīga", bija skaidri zināms, ka, to pārdodot vai ekspluatējot, arēnas būvniecībā ieguldītie līdzekļi netiks atgūti. Šis fakts tika darīts zināms gan uzņēmuma akcionāriem, gan sabiedrībai un medijiem.

Zaudējumu segšanai būtu nepieciešams novirzīt to peļņu, ko nākamo desmit gadu laikā "Merks" plānoja gūt no citu - komerciāli orientētu - objektu būvniecības Skanstes ielā. Jautājums bija tikai par to, cik lielu būvniecības izmaksu daļu būtu jānoraksta zaudējumos, skaidroja kompānijā.

Pabeidzot halles pārdošanu, "Merks" norāda, ka neatkarīgu ekspertu un grāmatvežu sniegtie vērtējumi ir bijuši pesimistiskāki un iepriekš veiktos vērtības norakstījumus būs nepieciešams koriģēt.

Uzņēmums pauž pateicību "Arēnas Rīga" vadības komandai, kas nodrošinājusi sekmīgus darbības rezultātus. Savukārt arēnas pārdošanas vērtību noteicis vispārējais optimistiskais noskaņojums Latvijas nekustamā īpašuma tirgū, uzsver "Merks".

Jau ziņots, ka daudzfunkcionālās halles "Arēna Rīga" apkārtnē tiks veidots izklaides komplekss, kura izveidē varētu investēt no 100 līdz 200 miljoniem eiro (70-140 miljonus latu), informēja "Arēna Rīga" sabiedrisko attiecību pārstāve Santa Zamuele.

"Arēna Rīga" pārdota privātpersonai - uzņēmējam Igoram Ivanovam, kurš 13 gadus Latvijā darbojas nekustamo īpašumu jomā.

Kā paziņojumā iepriekš norādīja Ivanovs, "Arēnas Rīga" iegāde ir ilglaicīga investīcija. Arēna būs liela izklaides kompleksa kodols. Uz hallei pieguļošās zemes jaunais īpašnieks plāno attīstīt izklaides un atpūtas industrijas objektus - viesnīcu, veikalus, restorānus, SPA, naktsklubus, boulinga zāli. Tāpat plānots uzbūvēt autostāvvietu 2500 automašīnām.

Jau tagad esot apzināti potenciālie investori un sadarbības partneri. Plānots, ka nākamā gada janvārī tiks izsludināts projekta konkurss, kuram vajadzētu noslēgties pavasarī, kad varētu arī sākt projektēšanu.

Objektu celtniecību plānots sākt 2008.gada vidū, bet pabeigt - 2010.gada pavasarī.

Objektu koncepcija plānota kā "pilsēta pilsētā", kur būs vairākas savstarpēji saistītas celtnes.

Līdz ar arēnu Ivanovs ieguvis zemesgabalu 5,9 hektāru platībā, ko iepriekš privatizēja "Merks". Patlaban šajā rajonā - aptuveni 28 hektārus lielā teritorijā abpus Skanstes ielai - "Merks" attīstīta astoņus jaunus pilsētas kvartālus ar dzīvojamām, biroju un darījumu ēkām, kā arī atpūtas zonu.

Līdz "Arēnas Rīga" pārdošanai minētie 28 hektāri zemes piederēja "Merkam", bet patlaban no šīs teritorijas 5,9 hektāri kļuvuši par Ivanova īpašumu.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu