Armēnijas un Azerbaidžānas prezidenti vienojas ievērot pamieru Karabahā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Armēnijas un Azerbaidžānas prezidenti pirmdien vienojās ievērot atjaunotu pamieru abu valstu bruņotajā konfliktā par Kalnu Karabahu un atsākt politisku dialogu.

Azerbaidžānas prezidents Ilhams Alijevs un viņa Armēnijas kolēģis Seržs Sarkisjans pavēstīja par šo vienošanos kopīgā paziņojumā pēc ārkārtas sarunām ar ASV, Krievijas un Francijas vidutājiem Austrijas galvaspilsētā Vīnē.

Ilgi iesaldētais konflikts Kalnu Karabahā aprīļa sākumā izvērtās bruņotās sadursmēs, kurās nogalināti vismaz 110 cilvēku un kas radīja bažas par atklātas karadarbības atjaunošanos.

Lai iznīcinātu atjaunotā konflikta iespēju pašā dīglī, tā sauktā «Minskas grupa», kuras sastāvā ir Krievija, Francija un ASV, uzaicināja Armēnijas un Azerbaidžānas līderus uz Vīni, kur viņi tikās pirmoreiz kopš šo bruņoto sadursmju sākuma.

«Prezidenti apliecināja savu uzticību pamieram un konflikta mierīgai atrisināšanai,» teikts viņu kopīgajā paziņojumā pēc sarunām.

«Prezidenti vienojās par nākamo sarunu kārtu, kas jārīko jūnijā vietā, par kuru jāpanāk abpusēja vienošanās, ar mērķi atsākt sarunas par visaptverošu atrisinājumu,» teikts šajā paziņojumā.

Puses arī vienojās pastiprināt pamiera novērošanas misiju, kuru vada Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO). Pašlaik Kalnu Karabahas frontē atrodas tikai seši EDSO novērotāji.

Vienošanās bija reta kopīga diplomātiska uzvara ASV un Krievijai vienu dienu pirms tam, kad šīs valstis vadīs krīzes sarunas par Sīriju.

Vidutāji, ar kuriem Armēnijas un Azerbaidžānas prezidenti tikās Vīnē, bija ASV valsts sekretārs Džons Kerijs, Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs un Francijas Eiropas lietu ministrs Arlēms Dezīrs.

Kalnu Karabaha, kas padomju laikā bija Azerbaidžānas PSR sastāvā, kopš deviņdesmito gadu sākuma ir «de facto» neatkarīga armēņu republika. Kaut arī kopš PSRS sabrukuma Azerbaidžāna nekad nav kontrolējusi Kalnu Karabahu, tā šo armēņu apdzīvoto reģionu uzskata par savu teritoriju. Azerbaidžāna, kuras aizsardzības budžets pārsniedz visa Armēnijas valsts budžeta apjomu, draudējusi zaudētās teritorijas atgūšanai izmantot spēku, ja sarunas nedos nekādus rezultātus.

Konflikts Kalnu Karabahā ir iesaldēts kopš 1994.gadā noslēgta pamiera, tomēr arī tā laikā katru gadu ir nogalināti daži desmiti cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu