Fatālā herpe – tas ir liktenis? (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Aukstumpumpa! Uz infekciju, ko izraisa "herpes simplex" vīruss, parasti reaģējam ar sakāpinātām emocijām. Taču vairumā gadījumu pietiktu ar to vien, ja neuztrauktos, jo – ārstēta vai neārstēta – herpe lielākoties tik un tā pāriet. Aptuveni 60 līdz 80 procentu cilvēku ir šā vīrusa nēsātāji, tomēr ne katram tas parādās kā herpes infekcija.

Tāpēc Latvijas Infektoloģijas centra ārstes Ilzes Vingres ieteikums – ja ir aukstumpumpa, neuztraukties un nedarīt neko – pirmajā mirklī varētu šķist absurds. Taču mediķes ieteikums nav no zila gaisa grābts.

Herpes vīruss, reiz iekļuvis organismā, to neatstāj. Nekad. Tas ir jāsaprot, tāpat kā jāzina, kā ar šo vīrusu sadzīvot. Vieniem aukstumpumpa uzmetas vismaz reizi gadā, citi nodzīvo visu mūžu, tā arī neuzzinot, ka herpes vīruss viņu organismā ir, tikai "guļ" un nekad tā arī neaktivizējas. Kas liecina par to, ka cilvēks ir inficējies? Daktere Vingre min piemēru: "Analīzēs nosaka, ka ir antivielas pret vienkāršo herpes vīrusu. Un cilvēks ļoti uztraucas. Viņš nevar vai negrib saprast, ka ir izstrādājušās pretvielas pret šo agresoru – vīrusu, kas viņā iemitinājies. Tas ir tāpat kā tad, ja cilvēks izslimo ar masalām. Viņš atbrīvojas no masalu vīrusa, bet viņam paliek pretvielas. Jāzina: ja man ir pretvielas, tātad kaut kad kaut kādos apstākļos esmu inficējies. Varbūt bērnudārzā, varbūt pubertātes laikā, uzsākot dzimumdzīvi. Šādi ir inficēti 60–80 procenti iedzīvotāju."

Ja cilvēkam ir dzimumorgānu herpe, tas vairs nav tikai kosmētisks defekts. Tas ir ļoti traucējoši un traumatiski. "Pie manis nākušas sievietes, kam ir dzimumorgānu herpes recidīvi piecas, sešas, deviņas reizes gadā. Tur nav tikai viena pumpa, ir bojāts plaukstas lieluma laukums. Tad vairs nav izvēles variantu, kad var tikai apsmērēt herpi. Tad gan jālieto medikamenti, pat četrus mēnešus gadā," stāsta I. Vingre. Taču šajā gadījumā cilvēkam noteikti jāmeklē mediķu palīdzība, ar aptiekā pirktu ziedīti būs par maz!

Kas tas ir?

Aukstumpumpa ir herpes infekcija uz lūpām, nāsīm, mutes gļotādas, acīs, dzimumorgāniem, citām ķermeņa daļām. Viens no herpes infekcijas paveidiem ir arī vējbakas. Savukārt jostas roze jeb "herpes zoster" ir ļoti sāpīga vīrusa forma, kas stiepjas kā josta vai pusjosta muguras, krūšu un vēdera daļā. Der zināt, ka vējbaku vīruss mūža otrajā pusē var izraisīt jostas rozi. Vienkāršie herpes vīrusi var izraisīt pat meningītu. Diemžēl herpes vīrusa tipu ir daudz.

Kad inficējas? Visbiežāk cilvēks inficējas ļoti agrā bērnībā, kad imunitāte nav attīstījusies. Piemēram, ja vecākiem ir aukstumpumpa un viņi noskūpsta savu atvasīti, bērnam ir visas iespējas iegūt herpi uz mūžu.

Kur vīruss slēpjas? Vienkāršie herpes vīrusi paliek nervu ganglijos, kur miera stāvoklī "dzīvo", līdz kādi faktori tos aktivizē. Herpes vīruss var atrasties arī ādā. Kāda ir personiskā higiēna? Herpes vīruss ārpus mūsu ķermeņa spēj izdzīvot tikai īsu laiku, tāpēc vismaz teorētiski pilnīgi pietiek, ja zem ūdens noskalo krūzīti, ko lietojis ar herpi sasirgušais. Tomēr ir iespējams vīrusu pārnest uz citām ķermeņa daļām, piemēram, ar pirkstiem uz acs radzeni. Tāpēc:

Neaizskariet herpi ar pirkstiem!

Vienmēr mazgājiet rokas pēc saskares ar aukstumpumpu, kā arī pirms un pēc pretherpes ziedes lietošanas!

Ziežot pretherpes ziedi, dariet to uzmanīgi, ar vates kociņu un tikai vīrusa skartajā vietā! "Neizsmērējiet" vīrusu daudz plašākā teritorijā, nekā tas jau ieperinājies!

Sargiet acis!

Izvairieties no skūpstīšanās!

Pacentieties uz laiku iztikt bez orālā seksa!

Neaiztieciet čulgas un kreveles!

Drošības dēļ tomēr lietojiet atsevišķus traukus un dvieļus!

Kas to provocē? Jebkas. Arī trokšņaini kaimiņi, nešpetna vārna aiz loga, stress, pārgurums, neizgulēšanās, menstruācijas, gadalaiku maiņa, temperatūras svārstības, nogurums, imunitātes mazināšanās... Saka taču, ka aukstumpumpa piemetusies no stāvēšanas caurvējā? Sava taisnība šim teicienam ir! Vēlams noskaidrot, kas aktivizē herpi tieši jūsu organismā, un tad iespēju robežās izvairīties no šiem faktoriem. Piemēram, no infrasarkano staru pirts apmeklējuma, kad organisms pārcieš krasas temperatūras svārstības. "Nevar izbēgt no vīra, vīramātes un pat no saviem bērniem, bet no provocējošā faktora vajadzētu mēģināt," pajoko ārste Ilze Vingre. Katrā jokā ir savs patiesības grauds...

Kā pazīt herpi?

Pirmajā stadijā cilvēks jūt kņudināšanu un dedzināšanu vietā, kur parādīsies aukstumpumpa. Visbiežāk dažu stundu laikā tā ir klāt kā ādas pietūkums.

Otrajā stadijā parādās viens vai vairāki šķidrumu saturoši pūslīši.

Trešajā stadijā pūslīši pārplīst, veidojas slapja čulga. Šajā laikā vīrusu var pārnest uz citām ķermeņa daļām vai inficēt citu cilvēku.

Ceturtajā stadijā veidojas kreveles. Šajā laikā uz bojātās vietas var smērēt pretherpes ziedi, lai krevele neplīstu, neasiņotu un būtu mīkstāka.

Ko darīt? Samierinies! Pilnībā herpes vīrusa infekciju izārstēt nevar.

Ja aukstumpumpas metas reti un uzskatāmas par kosmētisku defektu (proti, kā pūslīši uz lūpām) – varat nedarīt neko. Ja psiholoģiski drošāk jūtaties, uzziežot kādu aciklovīra (pretvīrusa vielas) preparātu, dariet to, tikko parādās kniešanas sajūta herpes skartajā vietā! Ģenitālās herpes gadījumā meklējiet ārstu! Jo tas vairs nav kosmētisks defekts, bet bieži vien – mocības.

Ko ieteicams (ne)ēst? Jāēd lazdu rieksti, medus un citi bišu produkti, žāvēti augļi. Imunitātei – ehinācija, "ginkgo biloba". Taču daktere Ilze Vingre uzskata, ka svešzemju augs "ginkgo biloba" mūsu organismam varētu nebūt pats piemērotākais.

Herpes vīruss "dievina" zemesriekstus, rozīnes, šokolādi.

Citāds viedoklis

Ārste Ilze Vingre neslēpj: "Mana attieksme pret medikamentiem ir skeptiska. Ārstiem parasti laika nav. Vienkāršāk ir izrakstīt zāles, nevis izrunāties ar cilvēku." Padomājiet, vai aukstumpumpa jūs sevišķi traucē? Vai tiešām tāpēc jūs špricēsieties un dzersiet zāles, kuras absolūti nekādu radikālu terapiju nedos? Atcerieties – lietojot zāles, organismu var novājināt.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu