"Atvērs" Cūkmena piedzīvojumiem veltītu grāmatu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Piektdien plkst.13 AS "Latvijas Valsts meži" veidotās kampaņas "Nemēslo mežā!" galvenā tēla Cūkmena dzīvoklī Jaunajā Rīgas teātrī Rīgā, Lāčplēša ielā 25, paredzēti skolas vecuma bērniem domātas grāmatas "Resnais svešinieks jeb 5.a klases skolnieka Kristera, viņa draugu un nepārspējamā Cūkmena pārdzīvojumi un piedzīvojumi" atvēršanas svētki.

Grāmatu sarakstījis Māris Bērziņš, un tā tapusi, radoši sadarbojoties izdevniecībai "Liels un mazs" un uzņēmumam "Latvijas Valsts meži", kura veidotās kampaņas "Nemēslo mežā!" galvenais tēls ir Cūkmens, aģentūru LETA informēja izdevēju pārstāve Alīse Nīgale.

Nereti rakstnieki bērnu grāmatās izmantojuši tradicionālus folkloras motīvus, taču pirmoreiz izrādījies, ka tik liels literārs potenciāls piemīt Latvijā radītam reklāmas tēlam, norāda Nīgale.

Seno teiku varoņi cīnījās ar pūķiem, lāčiem un ļauniem burvjiem, mūsdienu varonis Cūkmens ir radies, lai cīnītos ar modernu parādību - atkritumiem.

"Šādam varonim agri vai vēlu bija jāpiedzimst, jo viņš iemieso mūsu ilgas uzvarēt pašiem savu aprobežotību un vienaldzību, kas iznīcina mūsu mežu, mūsu jūru, mūsu pasauli," atzīst izdevniecības "Liels un mazs" galvenā redaktore Inese Zandere.

Cūkmens grāmatā nav plakātisks ekoloģiskās misijas vadonis, tas ir dzīvs, ļoti cilvēcīgs raksturs, kas slēpj sevī pretrunas, kaislības, nožēlu, varonību, norāda Nīgale.

Grāmatas tapšana aizsākusies ar rakstnieka Māra Bērziņa nelielo pasaku "Resnais svešinieks jeb pasaka par Kristeru un Cūkmenu", kas tika godalgota Meža pasaku konkursā.

Stāsta autors Bērziņš latviešu literatūrā jau pazīstams ar divām grāmatām pieaugušajiem. Šo grāmatu varoņi ir sapņotājs Ēriks Traums un veselīgā absurda prātnieks Gūtenmorgens.

Grāmatu "Resnais svešinieks jeb 5.a klases skolnieka Kristera, viņa draugu un nepārspējamā Cūkmena pārdzīvojumi un piedzīvojumi" ilustrējis šveiciešu mākslinieks Rūdolfs Šorno, kurš Cūkmenu iemitinājis parastā mežā, atklājot ainu: mēs dzīvojam starp atkritumiem.

Bērziņa stāstā "sliktais un labais satiekas uz visparastākās meža takas, un katrs var pārbaudīt pirmkārt pats sevi - vai viņam nav jau izaudzis mēslotāja šņukurs", norāda Nīgale.

Grāmatā īstenojas grandiozais plāns "Dots devējam atdodas" un piepildās visu normālo cilvēku taisnīgā vēlēšanās - katrs saņem savus mežā izmestos atkritumus atpakaļ. Taču izrādās, ka saņēmēji nav kādi noslēpumaini nelieši, bet tādi paši normālie, jo grāmatas varonis Kristers, kurš sadraudzējies ar Cūkmenu, atklāj, ka mēslotāju vidū ir arī viņa tētis.

Nīgale prognozēja, ka "grāmatas smieklīgās un dramatiskās ainas paliks bērniem atmiņā un palīdzēs meža un atkritumu attiecībās ieņemt savu personisko pozīciju".

Turklāt grāmatas vāks - plakāts un uzlīmju komplekts papildinās "revolucionāro aicinājumu" nemēslot mežā.

Novembra beigās plānoti Cūkmena autogrāfu rīti "Rimi" veikalos tirdzniecības centros "Alfa" un "Spice".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu