Atklāt redzamo. Mākslas darbu noslēpumi

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Skatīties ne vienmēr nozīmē redzēt. Franču lidotājs, rakstnieks Antuāns de Sent-Ekziperī rakstījis, ka “īsti mēs redzam tikai ar sirdi. Būtiskais nav acīm saredzams.” Šī doma rosina mākslas darbos ielūkoties vērīgāk, izjust to jutekliskumu, enerģiju plūsmas krāsu toņos, līnijās, ritmos un atklāt sev kaut ko vēl nepamanītu – iešifrētu faktu, simbolu, metaforu…

Kāpēc ēģiptiešu portretos cilvēki attēloti tikai ar vienu aci? Kā aizsākušās gladiatoru cīņas? Kas ir toga virilis un ko tā nozīmēja Senajā Romā? Par ko liecina dažādie simboli mākslinieku audeklos, un kā to nozīme mainījusies dažādos gadsimtos un valstīs? Ko nozīmē kriptogrammas un kas ir donatori, un kā tie atspoguļoti gleznās – šīs un vēl citas intriģējošas detaļas no mākslas vēstures atklās šis izdevums.

Mākslas simboliskā valoda bieži vien ir skaidrāka un precīzāka nekā vārdi. Ielūkojieties pasaules ievērojamāko autoru mākslas darbu reprodukcijās, kuras grāmatā apkopotas vēsturiski hronoloģiskā secībā, un gūstiet meklēšanas azartu, jaunu klasikas vērtību redzējumu un atklājumu prieku.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu