Jauktais koris «Laiks» ielūdz uz Ziemassvētku koncertu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Svētdien, 14. decembrī, pulksten 18 Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra jauktais koris «Laiks» un kristīgo profesionālo mūziķu apvienība «Crescendo» ielūdz uz Ziemassvētku koncertu «Klusums... Mīlestība... Gaisma...» Liepājas baptistu Pāvila baznīcā (Kuršu ielā 19). Koncertprogrammu veidos šī gada jubilāra, komponista Riharda Dubras skaņdarbi. Ieeja par ziedojumiem.

Gaidot Ziemassvētkus, jauktais koris «Laiks» (diriģente Ilze Balode un kormeistare Laura Bluķe), kas aizvadījis piepildītu, daudzveidīgu un sasniegumiem bagātu gadu, un kristīgo profesionālo mūziķu apvienība «Crescendo», kuras sastāvā darbojas Liepājas Simfoniskā orķestra mūziķi, sagatavojuši īpašu, sirsnīgu un gaišu svētku programmu. Koncertā skanēs komponista Riharda Dubras mūzika – vairākas dziesmas jauktajam korim, kā arī vokāli instrumentāls skaņdarbs «Silence, Love and Light» ar Mātes Terēzes tekstu.

«Manuprāt, Dubra ir viens no garīgās mūzikas pīlāriem, ražīgs un īpašs komponists. Mūsdienu fenomens, un tajā pašā laikā vienkāršs un pazemīgs, jauks cilvēks. Pamatā raksta garīgu mūziku – lielākas un mazākas formas, gan grūtākus, gan vieglākus darbus. Viņa mūzika, vienkārši runājot, ir ļoti skaista. Tomēr to dziedāt nav viegli. Mūzikai jāskan kā instrumentālai, un tas balsij prasa gan fizisku spēku un sagatavotību, gan arī vokālu tehniku. Dubra ir komponists ar savu izteiktu rokrakstu, viņa mūzikā ir kas īpašs, nevienam citam neraksturīgs,» stāsta diriģente Ilze Balode.

Gaidāmais koncerts jauktajam korim «Laiks» būs šī bagātā un svētīgā gada emocionālais noslēgums, neskatoties uz to, ka radošie darbi un projekti turpinās, jo sezona rit pilnā sparā. Šogad koris ar izciliem panākumiem piedalījies gan 8. Pasaules koru olimpiādē Rīgā, gan arī 8. Starptautiskajā Rimini koru konkursā Itālijā, kā arī veidojis koncertprogrammas un piedalījies dažādos pilsētas pasākumos un citos sarīkojumos.

Koncertā Liepājas baptistu Pāvila baznīcā piedalīsies un skanējumu bagātinās arī Liepājas kristīgo profesionālo mūziķu apvienība «Crescendo» – domubiedru grupa, kuru vada Aivars Vadonis (mežrags), un šo svētdien to dalībnieku vidū būs redzama Lija Augstroze (vijole), Linda Lapa (vijole), Agrita Kukuka (vijole), Pārsla Šterna (vijole), Itāna Grābante (alts), Jūlija Makarina (alts), Baiba Jūrmale (čells), Dina Puķīte (čells), Kaspars Kronpušs (kontrabass), Āris Burkins (oboja), Marta Kauliņa (perkusijas), Māris Zīlmanis (perkusijas) un Reinis Lapa (diriģents).

Komponists Rihards Dubra, kurš tiek gaidīts arī svētdien koncertā Liepājas baptistu Pāvila baznīcā, dzimis 1964. gada 28. februārī Rīgā un šogad atzīmēja savu 50 gadu jubileju. Šobrīd strādā Jūrmalas Mūzikas vidusskolā par kompozīcijas un mūzikas teorijas pasniedzēju. Galvenie daiļrades žanri, kuros autors darbojas, ir kora, vokāli instrumentālā un simfoniskā mūzika, pamatā ar garīgu saturu. Ir uzrakstīti vairāk nekā 300 dažādu žanru darbi, kas tiek pasūtīti un atskaņoti daudzās pasaules valstīs, tai skaitā Japānā, Indonēzijā, Austrālijā, Argentīnā, Kanādā un citur. Riharda Dubras rokrakstā jūtama interese par gregoriku, vidusslaiku un renesanses mūziku, un šo laikmetu tehniskie paņēmieni, kas sakausēti ar 20. gadsimta minimālisma stilu un sonoristiku. «Tāpat kā katram ir ejams savs ceļš pie Dieva, tā arī katram komponistam droši vien ir ejams savs ceļš pie emocijām mūzikā, un caur to – arī pie Dieva,» apgalvo Rihards Dubra.

Ieeja koncertā par ziedojumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu