Ogres novadā ir 74 augsta riska ģimenes

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ogres novada Sociālā dienesta rūpju lokā šobrīd ir 74 augsta riska ģimenes. Šonedēļ tikos ar vairākām no tām gan šeit - Sociālajā dienestā, gan arī devos mājas vizītēs. Cieši sadarbojos ar bāriņtiesas speciālistiem, Krīzes centru un Ģimeņu atbalsta dienas centru. Pirmkārt, identificējam, kāda veida problēmas ģimenē radušās, kā tās risināt un kāda palīdzība nepieciešama. Palīdzēt var tikai tiem, kas paši to vēlas, jo gluži visu izdarīt klienta vietā mēs nevaram un arī nedrīkstam.

Situācijas ir visdažādākās, piemēram, bērns neapmeklē skolu, klaiņo. Tā varbūt ir vienkārši nevēlēšanās atrasties mājās, bet varbūt tie ir apstākļi, kas bērnam liedz tur būt, piemēram, vardarbība ģimenē. Diemžēl daudzās ģimenēs viena no aktuālākajām problēmām ir pārmērīga alkohola lietošana, tāpēc mājas vizītēs dodamies divatā, reizēm pieaicinām arī bāriņtiesas vai pašvaldības policijas pārstāvjus.

Problēmas var rasties ne tikai maznodrošinātajās vai augsta sociālā riska ģimenēs, tādas var būt jebkurā ģimenē. Situācijas mēdz mainīties, mainās arī attiecības. Var pienākt brīdis, kad vecāki nezina, kā disciplinēt savu bērnu, un viņiem nepieciešama palīdzība. Nākotnē plānojam vairāk pievērsties profilaktiskajam darbam, jo šobrīd sanāk strādāt ar sekām, nevis cēloņiem.

Ceturtdien kopā ar bāriņtiesas speciālistiem apmeklēju Baldones Bērnu aprūpes centru un paviesojos arī Bērnu aprūpes centrā Rīgā, Kapseļu ielā, kur atrodas bērniņi no mūsu novada. Šobrīd valsts politika saistībā ar bērnu ārpusģimenes aprūpi vērsta uz to, lai bērnus krīzes situācijās ievietotu audžuģimenēs. Ja tas neizdodas, uz laiku var ievietot Krīzes centrā vai meklēt citu risinājumu. Ar vecākiem slēdzam sadarbības līgumu. Kādā situācijā cilvēkam ir jāatrod darbs, citā - jāārstējas no alkoholisma. Galvenais, lai viņiem būtu vēlme to darīt, cenšamies motivēt un palīdzēt.

Ir situācijas, kad, šķiet, ģimene ir finansiāli labi nodrošināta, bet cauri vijas mīlestības deficīts. Mēs visi esam noslogoti darbos, tomēr ikdienas steigā vajadzētu rast laiku arī bērnam, kuram nereti ļoti pietrūkst vissvarīgākā – vecāku mīlestības. Ja sarunā ar ģimeni izdodas panākt to, lai vecāki ieklausās savos bērnos, un vēlāk bērns saka, ziniet, tagad mūsu mājās viss ir citādāk, tas dod milzīgu gandarījumu.

Demisionējusi valdība. Izjūtas divējādas. Līdz ar valdības krišanu tiek veidota jauna komanda, un ir neziņa, kā būs. Visas šīs peripetijas varbūt ne tieši, tomēr atsaucas arī uz mūsu darbu. Šobrīd nosaukti vairāki premjera kandidāti, viens izvirzījies priekšplānā. Ziņu portālos parādījušās arī pirmās negatīvās atsauksmes. Cilvēks ir tikai cilvēks, bet, ja tu esi valsts amatpersona, ja vēlies uzņemties šo atbildību, ar to jārēķinās. Diemžēl daudzos politiķos valstisku domāšanu nesaskatu, iztrūkst arī dialoga ar sabiedrību.

Atkāpies LTV ģenerāldirektors Jānis Holšteins, kurš uzņēmās atbildību par dokumentālās filmas "Putina ceļš" neparādīšanu ēterā paredzētajā laikā. Mēs esam neatkarīga valsts, un tas ir jārespektē, cenzūra nav pieņemama, tomēr minētajā situācijā, manuprāt, parādās plānošanas procesa trūkums televīzijā.

Aizvadītajā otrdienā biju uz Braiena Adamsa koncertu Rīgā. Pozitīvisma lādiņš, ko tajā guvu, deva enerģiju visai darba nedēļai. To smeļos arī, dodoties īsākās vai garākās pastaigās, palasot kādu labu grāmatu. Šonedēļ daiļliteratūras lasīšanai laika gan neatlika, jo bija jālasa speciālā literatūra. Rēzeknes augstskolā neklātienē studēju jurisprudenci. Līdz šim nebiju iedomājusies, ka arī dažādi normatīvie akti var būt visai saistoša un interesanta lasāmviela. Bet sestdien mājās bija nelielas viesības – mans vīrs Gunārs, kuru ģimenē saucam par Guni, svinēja vārdadienu.

Šonedēļ būs jau Trešā Advente. Daudzās iestādēs jūtama Ziemassvētku gaisotne, pietrūkst vienīgi balta sniedziņa, bet svētku noskaņa, pirmkārt, jārada mums pašiem savās sirsniņās, tāpēc gribētos, lai katrs aizdedz ne vien svecīti Adventes vainagā, bet iededz uguntiņu arī savā sirdī. Mēs bieži vien kaut ko gaidām no citiem, bet ne no sevis. Svarīgi sākt pašiem ar sevi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu