Pilnvaras

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA-AFI

Aizņemtiem cilvēkiem nereti nākas lauzīt galvu, kā vienlaikus paspēt uz vairākām vietām — sapulci, līguma parakstīšanu, tiesu u. c. Viena no iespējām — izrakstīt pilnvaru.

Trīs veidi

Civillikumā pilnvarojums pieminēts vairākos pantos, it īpaši 2289.–2317. pantā, kur runāts par pilnvarojuma līgumu. Tieši šajos pantos noteikts, ka pilnvarām ir trīs veidi: speciālpilnvaras, universālpilnvaras un ģenerālpilnvaras.

Arī tad, ja uz pilnvaras nav rakstīts īpašs nosaukums, bet tikai viens vārds «Pilnvara», no dokumenta satura iespējams saprast, kura no trīs veidu pilnvarām tā ir. Šaurākā pilnvara ir speciālpilnvara, kurā viena persona piešķir tiesības otrai rīkoties savā vārdā tikai atsevišķās un precīzi noteiktās lietās. Piemēram, pensionāre Saulīte ar šādu pilnvaru var atļaut savai mazmeitai Katrīnai saņemt viņas pensiju 17. decembrī, jo pati tajā laikā nebūs Latvijā, bet ciemosies pie studiju laika draudzenes Pēterburgā.

Plašāks apjoms ir ģenerālpilnvarām, kur nodotas tiesības veikt, kā teikts likumā, «noteiktas šķiras lietas». Tas nozīmē, ka šādā dokumentā jau plašāk un vispusīgāk aprakstīts, kādas darbības ir atļauts veikt. Tā varētu būt pilnvara pārstāvēt intereses tiesas procesā, tostarp sniegt apsvērumus un paskaidrojumus, uzstāties tiesas sēdē, iesniegt prasības un pretprasības, veikt šajā sakarā valsts nodevas maksājumus, saņemt izpildu rakstu un spriedumu. Ģenerālpilnvara neuzskaita konkrētās darbības, bet ieskicē veicamo darbību raksturu un virzienu.

Visplašākā un apjomīgākā ir universālpilnvara, kas atļauj veikt visas darbības tās izsniedzēja vārdā. Tā savā ziņā ir bīstama pilnvara, jo nodod visas personas tiesības kādam citam cilvēkam. Notāri, kas apliecina šādus dokumentus, parasti pārvaicā, vai pilnvaras izsniedzējs apzinās savas rīcības sekas. Viss, ko pilnvarotā personas būs veikusi, pēc tam saistīs pilnvaras izsniedzēju. Turklāt pilnvaras saņēmējam nav pienākums papildus saskaņot veicamās darbības. Tad var arī gadīties, ka, pilnvaras devējam nezinot, ir pārdots vai ieķīlāts viss viņa īpašums, kā arī pēkšņi radušās jaunas kredīta saistības.

Apliecināšana un izdošana

Pilnvarā ļoti precīzi jānorāda, kas ir pilnvaras devējs un kas — pilnvaras saņēmējs. Precīzi jāuzraksta vārds, uzvārds (vai nosaukums), personas kods (vai reģistrācijas numurs), dzīvesvietas (vai juridiskā) adrese. Fiziskai personai dokumentā derētu norādīt arī pases datus.

Fiziskas personas izdotās pilnvaras noteikti jāapliecina pie zvērināta notāra. Citādi var rasties šaubas, vai dokumentu patiešām ir parakstījis īstais pilnvaras devējs. Ja pilnvaru izdod juridiska persona, piemēram, SIA «Lācis», tad pilnvaru var apliecināt SIA valdes loceklis, to parakstot un apliecinot ar SIA zīmogu. Notāra apliecinājums nav nepieciešams.

Prokūra

Komerctiesībās darbojas vēl viens pilnvarojuma veids — prokūra. Prokūra ir komercpilnvara, kas piešķir prokūristam tiesības komersanta vārdā slēgt darījumus un veikt citas ar jebkuru komercdarbību saistītas tiesiskās darbības, ieskaitot visas procesuālās darbības tiesvedības gaitā (prasības celšana, izlīgums, tiesas nolēmumu pārsūdzēšana u. tml.).

www.ur.gov.lv

Tā kā ziņas par prokūru reģistrē Uzņēmumu reģistrā, tās ir publiskas, pieejamas un sabiedrībai zināmas. Tas nozīmē, ka pārējām personām, kas, piemēram, vēlas noslēgt līgumu ar attiecīgo komersantu, ir viegli pārliecināties, vai patiešām tās pārstāvis — prokūrists — ir reģistrēts šajā reģistrā. Salīdzinājumā ar cita veida pilnvarām prokūra ir vienīgā, par kuras spēkā esamību un saturu var pārliecināties publiski pieejamā reģistrā. Šāda iespēja dod drošību, uzticamību un kontroli. Turpretim par cita veida pilnvaras spēkā esamību ir ļoti grūti, pat neiespējami pārliecināties. Pilnvarnieks arī pēc pilnvaras atsaukšanas var neatdot dokumentu un turpināt to ļaunprātīgi uzrādīt citām personām.

Svarīgi zināt, kā šajos gadījumos parakstīties. Kad pilnvarnieks sava pilnvaru devēja vārdā parakstās, viņam skaidri un gaiši jānorāda, kāpēc tieši viņš un uz kādu tiesisku dokumentu pamatojoties to var darīt. Piemēram, iespējama šāda norāde pie paraksta: «Līgas Liepiņas vārdā, pamatojoties uz 2007. gada 15. decembrī izdoto pilnvaru, kas apliecināta pie zvērināta notāra Jāņa Bērziņa un iereģistrēta ar Nr. 5, Ieva Kļaviņa, personas kods 111111–11111». Turpretim prokūristam ir pienākums norādīt, ka pilnvara darbojas, pamatojoties uz prokūru jeb smalkā un latīniskā veidā — per procura, saīsinājumā — p.p.

Svarīgi!

Jums ir iespējas atsaukt izdotās pilnvaras!

Padomi

  • Izsniedzot pilnvaru, labāk esiet aizdomīgi un piesardzīgi, nevis uzticīgi un paļāvīgi!
  • Izsniedziet pilnvaru uz noteiktu laiku vai līdz konkrēta darba paveikšanai. Beztermiņa pilnvaras labāk nedot!
  • Labāk izsniedziet pilnvaru bez pārpilnvarojuma tiesībām, lai nepieļautu, ka pilnvaras saņēmējs jūsu izdoto pilnvarojumu nodod tālāk citām personām.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu