Pret policistiem Jasinska lietā vērsties vairs nav iespējams (70)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece un Valsts policijas priekšnieks Valdis Voins atzinuši, ka policistu rīcība tā sauktajā Jasinska lietā bijusi nepiedodama. Abi dežurējošie policisti, kuri 2005.gadā noraidīja nepieciešamo medicīnisko palīdzību diskotēkā smagu galvas traumu guvušam vīrietim, vairs nestrādā policijā, līdz ar to atjaunot disciplinārlietas izskatīšanu pret viņiem praktiski nav iespējams.

Atgādināsim, ka otrdien Eiropas Cilvēktiesību komisijas tiesa (ECT) lēma par 50 000 eiro izmaksāšanu 1933.gadā dzimušajam Aleksandram Jasinskim saistībā ar viņa kurlmēmā dēla Valda nāvi 2005.gadā pēc kautiņa diskotēkas laikā Balvu Amatniecības vidusskolā.

Atbildot uz TVNET jautājumu šodien notikušajā preses konferencē, iekšlietu ministre norādīja, ka abi minētie policijas darbinieki vairs nestrādā policijā. "Līdz ar to atjaunot disciplinārlietas izskatīšanu praktiski nav iespējams," viņa apliecina.

"Protams, no policijas puses rīcība šajā situācijā bija nepiedodama."

"Tomēr piecus gadus vecu notikumu šobrīd attiecībā uz policistiem mēs reanimēt nevaram tā iemesla dēļ, ka viņi tur vairs nestrādā. Un par to es tiešām esmu priecīga," - tā Mūrniece.

Runājot par 50 000 eiro kompensācijas piedzīšanu, iekšlietu ministre norādīja, ka šāda veida jautājumi parasti tiek pieņemti valdības sēdē, kad stājies spēkā spriedums un valdības pārstāvji ar to ir iepazinušies. Tad arī pārstāvji ECT varēs nākt klajā ar priekšlikumu kā rīkoties.

Jautāts par to, kāpēc tagad šāda rīcība tiek konstatēta kā pārkāpums, bet pirms pieciem gadiem ne, Valsts Policijas (VP) priekšnieks Valdis Voins atbild, ka tobrīd darbinieki strādāja pēc tā laika normatīvajiem aktiem un uzraugošās struktūras paveikto atzinušas par kvalitatīvu.

Viņš apliecina, ka jautājums par ātro medicīnisko palīdzību varētu tikt atspoguļots arī kādā jaunā iekšējā normatīvā aktā un iezīmē divas lietas, kuras nākotnē būtu jāuzskata par prioritārām – reaģēšanas kvalitāti un detalizētu kvalificēta medicīnas darbinieka veiktu apskati, ja cilvēks tiek ievietots policijas iestādē vai atskurbtuvē.

"Protams, policijas darbinieku vaina tur ir un es pat negrasos to apstrīdēt. Vajadzētu izdarīt visu, lai nākamā policijas vadība, teiksim, 2015.gadā nenonāk tādā situācijā, kā es pašlaik skaidrojos jums par 2005.gada notikumiem.

Attiecībā uz Iekšējā drošības biroja izmeklēšanas kvalitāti, Voins atklāja, ka patlaban Tieslietu ministrijas vadībā notiek darbs saistībā ar policijas materiāliem ECT. Tajā tiek vērtēts, vai šai struktūrai jābūt pilnīgi neatkarīgai, jāatrodas kāda pakļautībā vai jāpaliek pašreizējā statusā policijā, palielinot darba kvalitāti. VP priekšnieks sola, ka tuvākajā laikā šis jautājums tiks izlemts.

Komentāri (70)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu