Lielbritānijā veic pasākumus mūsdienu verdzības apkarošanai

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Verdzība. Parasti, dzirdot šo vārdu, iedomājamies senus laikus, pazemotus cilvēkus važās, pret kuriem izturas tā, it kā tie nebūtu cilvēki.

Pagājušajā nedēļas nogalē Londonā Latvijas un vēl 32 valstu pārstāvji piedalījās Santa Marta konferencē, kas bija veltīta mūsdienu verdzības izskaušanai pasaulē.

Protams, kas tāds nepastāv mūsdienu sabiedrībā ... tā mēs gribētu domāt. Taču patiesībā verdzība ir mums visapkārt, ja vien mēs ciešāk palūkojamies. Laukos, uz zvejas kuģiem, rūpnīcās un mājās mīt iesprostoti cilvēki, kuru dzīve pārvērsta neiedomājamās ciešanās.

Daži ir pārdoti, citus pievīluši viņu tuvinieki, vēl citus piekrāpuši vai savervējuši noziedznieki, solot labāku dzīvi. Upuri, kuriem atņemta brīvība, kurus izmanto un pārdod, bieži pakļauti nežēlastībai un vardarbībai, tiek izvaroti, turēti badā. Grūti pat novērtēt viņiem nodarīto emocionālo, psiholoģisko un psihisko kaitējumu.

Saskaņā ar Walk Free Foundation datiem 2014. gadā pasaulē ir 35,8 miljoni vergu.

Šādu skaitli mūsdienu sabiedrība nedrīkst ignorēt. Tādēļ esam izveidojuši Santa Martas grupu (Santa Marta Group) - tā ir starptautiska alianse, ko veido policijas vadītāji un garīdznieki no visas pasaules, lai sadarbībā ar pilsonisko sabiedrību izskaustu verdzību.

Ikvienai no mūsu pārstāvētajām iestādēm ir sava būtiska loma.

Apvienotās Karalistes valdība ir izstrādājusi likumu par mūsdienu verdzību (Modern Slavery Bill), kas ir pirmais šāda veida tiesību akts Eiropā. Tas dod varas iestādēm tiesības vērsties pret noziedzniekiem, saukt viņus pie atbildības un attiecīgi sodīt, palielinot maksimālo brīvības atņemšanas termiņu no 14 gadiem līdz mūža ieslodzījumam. Līdzās paredzēta arī aizsardzība un atbalsts cietušajiem.

Ar šo likumu Apvienotā Karaliste kļūst par pirmo valsti pasaulē, kur uzņēmumiem ir pienākums informēt par veiktajiem pasākumiem, lai nodrošinātu to, ka arī uzņēmuma piegādātāji visā pasaulē nepaverdzina cilvēkus.

Ar likumu pirmo reizi Apvienotajā Karalistē izveidots pret-verdzības komisāra postenis, ko ieņem Kevins Hailends (Kevin Hyland), bijušais Metropolitēna policijas Cilvēku tirdzniecības apkarošanas nodaļas vadītājs. Papildus tam esam izstrādājuši mūsdienu verdzības apkarošanas stratēģiju, kas nosaka, kā plānojam sadarboties ar partnervalstu valdībām, dažādām iestādēm un pilsoniskās sabiedrības organizācijām visā pasaulē.

Ja mēs patiesi vēlamies izskaust mūsdienu verdzību, policijai visā pasaulē ir ļoti svarīga loma. Lielbritānijā policija ir apņēmusies nodrošināt to, lai ikvienai tās amatpersonai ir vajadzīgās zināšanas, lai labāk izprastu šo bieži ļoti sarežģīto nozieguma veidu. Lai to panāktu, ikviens jaunais Metropolitēna policijas darbinieks saņem obligātu apmācību par cilvēku tirdzniecību. Tas nozīmē, ka līdz 2015. gada beigām 5000 darbinieku spēs ne tikai atklāt upurus, bet pilnībā apzināsies ļoti jutīgās un sarežģītās problēmas, ar kuriem tie saskaras.

Cilvēku tirdzniecības un nolaupīšanas apkarošanas nodaļa ir izveidojusi arī sešas apvienotās izmeklēšanas grupas, kas cieši sadarbojas ar ārvalstu policijas kolēģiem visā pasaulē.

Pagājušā gada aprīlī Vatikānā Santa Martas grupas pirmajā konferencē atbalstu tai pauda pāvests Francisks. Londonā katoļu baznīca ir izveidojusi centru (Bakhita House), kas nodrošinās aprūpi un rehabilitāciju sievietēm, kuras kļuvušas par mūsdienu verdzības upurēm.

Svētās Marijas universitātē, kas atrodas turpat blakus, būs starptautisks speciālistu centrs, kas nodarbosies ar pētījumiem cilvēku tirdzniecības novēršanas jomā, kā arī nodrošinās pastorālu aprūpi un upuru reintegrāciju. Universitāte palīdzēs arī cietušajiem saņemt izglītību un vajadzības gadījumā atrast darbu.

Līdztekus praktiskajam atbalstam Centrs iemiesos četras īpašas vērtības: mīlestību, cieņu, kopību un garīgumu.

Lielākā daļa no mums sastopas ar šīm vērtībām ikdienā – mūsu ģimenē, mūsu draugos un galvenokārt mūsu brīvībā. Tomēr ir cilvēki – laukos, rūpnīcās, bordeļos - kuriem šīs vērtības ir liegtas.

Santa Martas konferencē nedēļas nogalē mēs turpinājām iesākto, veidojot vēl ciešāku sadarbību starp valdībām, tiesībsargājošām iestādēm, baznīcu un pilsonisko sabiedrību, lai sniegtu atbalstu cietušajiem un izbeigtu šo noziegumu.

Mūsdienu verdzība ir globāls noziegums – tirgotāji un viņu upuri šķērso robežas, valstis un kontinentus. Starptautiskā sadarbība tādēļ ir izšķiroša, lai to novērstu.

Mēs lepojamies, ka rīkojām šo pasākumu, un priecājamies, ka Latvija tajā bija pārstāvēta.

Pasaulē vēl nebija notikusi līdzvērtīga šāda līmeņa sanāksme.

Tikai daloties zināšanās un pieredzē, mēs varam sodīt mūsdienu paverdzinātājus, vienlaicīgi aizsargājot upurus un atdodot viņiem cilvēcību, ko tie pelnījuši.

Terēze Meja, Apvienotās Karalistes iekšlietu ministre,

kardināls Vinsents Nikolss,

sers Bernards Hogans-Hauzs, Metropolitēna policijas komisārs

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu