„Degpunktā” visas rases ir vienlīdz tuvas, bet galvenais – pilsoņu drošība (11)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Raidījuma „Degpunktā” veidotājiem visas rases ir vienlīdz tuvas, un nevaram piekrist īpašo uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās Oskara Kastēna pārmetumiem par nevienlīdzīgas attieksmes kultivēšanu.

„Degpunktā” reportieri, veidojot sižetus, nemēģina radīt stereotipus un aizspriedumus par citu tautību pārstāvjiem, raidījuma veidotāji aizstāv sabiedrību no iespējamajiem riskiem, kas to sagaida publiskajā telpā. Degpunktā galvenais pamatuzdevums ir rūpēties par sabiedrības drošību, veselību un mantas nosargāšanu. Bet raidījuma veidotāji nevar uzņemties atbildību par gadu desmitu gaitā trūkušo romu tautības cilvēku integrāciju un viņiem radītajiem sarežģījumiem darba tirgū, kas neapšaubāmi vienai daļai šo cilvēku radījuši priekšnoteikumus iesaistīties negodīgos darījumos.

Īpašo uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās izplatītajā paziņojumā minētais 5.decembra LNT raidījumā „Degpunktā” demonstrētais sižets tapis pēc vairāku zvanu saņemšanas no iedzīvotājiem par krāpšanas gadījumiem Rīgā, autoostas un Centrāltirgus rajonā. Konkrētais sižets vēsta par viena latviešu tautības vīrieša un viena romu tautības vīrieša darījumu, kura rezultātā latviešu tautības vīrietis jutās apkrāpts un vēlējās brīdināt līdzpilsoņus, lai viņi spētu izvairīties no līdzīga veida darījumiem. Iespējams, nejaušas sakritības dēļ arī pārējo „Degpunktā” saņemto sūdzību autori bija latviešu tautības pārstāvji, kuriem varbūt tikai likās, ka darījums (zelta izstrādājumu iegāde) nav noticis labticīgā gaisotnē un nav bijis godīgs. Iespējams, tikai sakritības dēļ arī pārējos darījumos iesaistītie pārdevēji bijuši romu tautības pārstāvji, bet pircēji latviešu tautības pārstāvji.

Sekojot Žurnālistu ētikas kodeksam, „Degpunktā” veidotāji aizstāv „vispārcilvēciskās vērtības – mieru, demokrātiju, cilvēktiesības, tautu tiesības uz pašnoteikšanos.” „Ikvienam iedzīvotājam ir tiesības palikt neapkrāptam, vienalga, kādas tautības pārstāvis viņš būtu, mēs veidojam un rādām šādus sižetus, lai tā nenotiktu,” saka LNT galvenais producents Niks Volmārs.

P.S. Aizstāvot Ivo Grīsniņa–Grīšļa cilvēktiesības un godu, „Degpunktā” komanda aicina īpašo uzdevumu ministru sabiedrības integrācijas lietās atvainoties žurnālistam Ilgvaram Frīdenbergam–Ansbergam, kurš patiesībā ir sižeta autors, par autordarba piedēvēšanu citai personai, un atvainoties Ivo Grīsniņam–Grīslim par kļūdainu un neatbilstošu viņa personvārda publiskošanu.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu