ECT lēmums Jasinska lietā bijis "ļoti prognozējams" (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijai būtu ļoti grūti pārsūdzēt Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) spriedumu Aleksandra Jasinska sūdzībā par viņa kurlmēmā dēla Valda nāvi 2005.gadā, jo tas pieņemts vienbalsīgi un juridisko vērtējumu iespējams mainīt, tikai pārliecinot tiesnešus, ka lietas apstākļi bija citādi, atzina Ministru kabineta pārstāve starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās Inga Reine.

Reines teiktais varētu norādīt, ka Latvijas valsts nepārsūdzēs ECT spriedumu, kompensējot nolemto summu cietušajam. Cits jautājums - kādus lēmumus pieņems iekšlietu ministre - vai rosinās papildus izmeklēšanu, lai sauktu pie atbildības iesaistītos policistus? Kādi soļi tiks sperti, lai izskaustu līdzīgu situāciju atkārtošanos nāktonē?

Sagatavojot šo lietu iztiesāšanai ECT,

Iekšlietu ministrija un prokuratūra nav varējusi sniegt informāciju, kas varētu apšaubīt iesniedzēja pieteikumā minētos faktus, tāpēc ECT juridiskais situācijas vērtējums bijis "ļoti prognozējams".

ECT savā spriedumā neapšaubīja Administratīvo tiesu kompetenci piedzīt no vainīgās valsts iestādes kompensāciju par nodarītajiem zaudējumiem vai kaitējumu. Taču ECT pateica, ka ar to nepietiek, jo Administratīvās tiesas tiešā veidā nevar saukt vainīgās personas pie atbildības. Tās var tikai konstatēt, ja kāds administratīvais akts vai rīcība ir prettiesiska un uz šo secinājumu pamata tad būtu jārīkojas atbildīgajām iestādēm, policijai un prokuratūrai, ja tās saņemtu attiecīgu iesniegumu, skaidroja Reine.

Policijas un prokuratūras kompetencē ir noskaidrot vainīgos un saukt viņus pie atbildības, un šādā situācijā Administratīvās tiesas kalpo kā papildus tiesiskās aizsardzības līdzeklis. Pamata tiesiskās aizsardzības līdzeklis tomēr ir tiesībsargājošās iestādes, ņemot vērā viņu pienākumu noskaidrot vainīgos un saukt viņus pie atbilstošas atbildības, uzsvēra Reine.

Jau ziņots, ka ECT palāta 21.decembrī nolēma, ka Latvijai būs jāmaksā 50 000 eiro (35 140 latu) morālā kaitējuma atlīdzība 1933.gadā dzimušajam Aleksandram Jasinskim saistībā ar viņa kurlmēmā dēla Valda nāvi 2005.gadā pēc kautiņa diskotēkas laikā Balvu Amatniecības vidusskolā.

Kā aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijas (ĀM) Preses dienestā, 2005.gada 26.februāra vakarā Valdis Jasinskis pēc kopīgas alkohola lietošanas kopā ar paziņām apmeklējis Balvu Amatniecības vidusskolā notiekošo diskotēku, kurā izcēlās kautiņš un Jasinskis nokrita uz skolas pakāpieniem, sasitot galvu pret asfaltu un zaudējot samaņu.

Uz notikuma vietu izsauktā Valsts policijas Balvu rajona policijas pārvaldes ekipāža nolēma Jasinski aizturēt, un, nesagaidot uz notikuma vietu izsaukto neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādi, Jasinskis tika aizvests uz Balvu rajona policijas pārvaldi. Pēc protokola noformēšanas Jasinskis tika ievietots atskurbtuvē.

Jasinska aizturēšanas laikā ar Balvu rajona policijas pārvaldi telefoniski sazinājās arī izsauktā neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāde, taču dežurējošie policisti noraidīja piedāvāto medicīnisko palīdzību. Jasinska veselības stāvoklis neuzlabojās arī līdz nākamās dienas rītam, tāpēc dežurējošie policisti nolēma paturēt viņu atskurbtuvē.

Tā kā Jasinska veselības stāvoklis turpināja pasliktināties, tad 2005.gada 27.februārī vēlā pēcpusdienā tika izsaukta neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāde, kas viņu nekavējoties nogādāja Balvu slimnīcā, kur viņam tika noteikta diagnoze - saindēšanās ar alkoholu.

Neskatoties uz intensīvo ārstēšanu, Jasinska veselības stāvoklis turpināja pasliktināties un 2005.gada 28.februāra naktī Balvu slimnīcā viņš mira. Saskaņā ar tiesu medicīniskās ekspertīzes rezultātiem Jasinska nāves iemesls bija smaga galvaskausa trauma, kuru viņš guva, krītot no Balvu Amatniecības vidusskolas kāpnēm.

Par policistu rīcību, aizturot Jasinski Balvu amatniecības vidusskolā un ievietojot viņu atskurbtuvē, nesniedzot medicīnisko palīdzību, Balvu rajona policijas pārvaldē tika veikta dienesta pārbaude, taču pārkāpumi policistu rīcībā netika konstatēti. Pārkāpumi netika konstatēti arī papildu pārbaudē, kas tika veikta Balvu rajona prokuratūras uzdevumā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu