Latvija eksportam uz ASV vēlas tarifu atcelšanu picu sagatavēm un zivju konserviem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eksportam uz ASV Latvijas uzņēmēji vēlas atcelt tarifus vairākiem produktiem, tostarp stikla šķiedrai, picu sagatavēm un zivju konserviem, liecina Ārlietu ministrijas (ĀM) sagatavotā pozīcija par Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības nolīgumu (TTIP) starp ASV un Eiropas Savienību (ES).

Latvijas uzņēmēji vēlas, lai tarifi tiktu atcelti tādiem produktiem kā saplāksnim un finiera plātnēm, sintētisko pavedienu dzijai, kā arī stikla šķiedrai un metālkonstrukcijām, noskaidroja aģentūra LETA.

Zināms, ka lauksaimniecības, pārtikas rūpniecības un zivsaimniecības preču eksports uz ASV sastāda 18% no kopējā Latvijas eksporta uz ASV. Šī iemesla dēļ Latvijas ražotāji sarunās ar ĀM pauduši interesi tarifu atcelšanai sieriem, kartupeļu cietei, picu sagatavēm, augļu sulām, bezalkoholiskajiem dzērieniem, kā arī cukura konditorijai.

Tāpat ražotāji vēlas redzēt tarifu atcelšanu specifiskiem dzīvnieku izcelsmes produktiem, zivju konserviem, cukura un kakao konditorejai, dažādiem miltu izstrādājumiem, kā arī augļu un ogu biezeņiem un saldējumam.

Ministrija gan norādījusi, ka pilnīga ES tarifu atcelšana varētu negatīvi ietekmēt vairāku produktu ražošanu, piemēram, kviešu, cukura un kakao konditorejas ražošanu. Šī iemesla dēļ, kā skaidrojusi ĀM, attiecīgajām nozarēm jādod rezerves laiks, piemērojoties konkurences apstākļiem.

Jau vēstīts, ka ASV un ES kopš 2013.gada mēģina vienoties par pasaulē lielāko tirdzniecības līgumu.

Tas tiek dēvēts par brīvās tirdzniecības un investīciju līgumu 21.gadsimtam, kas koncentrējas uz noteikumu saskaņošanu, barjeru pazemināšanu investīcijām, pieejas atvēršanu valdību kontraktiem un pievēršanos tādām jaunām jomām kā datu tirdzniecība un patērētāju aizsardzība.

Šis līgums tomēr saskaras ar augošu pretestību un protekcionisma noskaņojumu, un tā kritiķi apstrīd atvērtākas tirdzniecības labās puses.

Iepriekš vides aizsardzības aktīvistu organizācija «Greenpeace» publicēja 248 lappušu slepenu dokumentu par TTIP, kas pēc tās apgalvojuma pierāda ASV pūliņus apiet ES patērētāju aizsardzības noteikumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu