Pasākumu un ideju ceļvedis: ko darīt Ģimenes dienā!

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PanterMedia/Scanpix

Tikko aizvadīta Mātes diena un izskanējuši māmiņām veltīti koncerti, bet jau 15.maijā visi aicināti uz Ģimenes dienai veltītajiem pasākumiem Rīgā, kas notiks galvaspilsētas kultūras centros. Tāpat būs ko darīt arī citviet Latvijā.

 
Foto: LETA

Koncerti

Tikko aizvadīta Mātes diena un izskanējuši māmiņām veltīti koncerti, bet jau 15.maijā visi aicināti uz Ģimenes dienai veltītajiem pasākumiem Rīgā, kas notiks galvaspilsētas kultūras centros.

Svētdien, 15.maijā, plkst. 12.00 ģimenes gaidītas Kultūras pilī «Ziemeļblāzma», koncertā «Brīnumpuķe». Koncerta apmeklētājus priecēs dziedātāji no bērnu un jauniešu vokālajiem ansambļiem: «Kolibri», «Knīpas un Knauķi», «Saulessvece», «Dvīņi», «Momo», «Magonīte» un «Cielaviņa». Ieeja koncertā ir bez maksas. Līdz ar koncerta apmeklējumu ir iespēja paviesoties jaukajā Kultūras pils «Ziemeļblāzma» parkā un apskatīties panorāmu, kas paveras no parka skatu torņa. Ekskursija skatu tornī ir par maksu.

Savukārt plkst.14.00 Kultūras centrā «Imanta» būs koncertuzvedums «Visās malās mīlestība». Koncertuzvedumā piedalīsies deju studija «Mazais Andžiņš», bērnu popgrupa «Poppy» un «Little Poppy», kā arī cirka studijas «Jaunība» dalībnieki kopā ar iluzionistu Valdemāru Veisu. Ieeja šajā koncertā ar iepriekš izņemtiem ielūgumiem.

Šajā dienā plkst.16.00 Ģimenes dienai veltīts koncertuzvedums notiks arī Kultūras centrā «Mazā ģilde». Tā apmeklētājiem būs iespēja dzirdēt Liepājas bērnu un jauniešu vokālā ansambļa «Gaismiņa», kā arī Rīgas bērnu un jauniešu vokālā ansambļa «Kolibri» dziedātās dziesmas. Līdz ar dziedātājiem koncertuzvedumā piedalīsies arī Liepājas ceļojošā leļļu teātra «Maska» aktieri Agrita Trupa un Pēteris Trups.

 
Foto: Edijs Pālens/LETA

«Lupatiņi» priecēs mazos rīdziniekus kinoteātrī «Splendid Palace»

Svētdien, 15.maijā, plkst. 12:00 kinoteātrī «Splendid Palace» rīdziniekiem būs iespēja atzīmēt Ģimenes dienu kopā ar Latvijā iemīļotajiem animācijas filmiņas «Lupatiņi» tēliem. Uz lielā ekrāna tiks demonstrētas «Lupatiņu» filmiņas, bet pirms seansa izskanēs «Lupatiņu» komponista Jēkaba Nīmaņa grupas koncerts «LuPantiņi». Jau no plkst.11:00 un arī pēc seansa bērniem tiks piedāvātas dažādas radošās darbnīcas par Lupatiņu tēmu. Bērniem, mammām un tētiem būs iespēja nobaudīt gardu branču restorānā «Tinto» par ģimenēm īpaši draudzīgu cenu.

Animācijas filmiņas «Lupatiņi» paredzētas pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem. Ģimenes dienā būs iespēja vērot piecas jaunākās studijas «Atom Art» veidotās «Lupatiņu» sērijas: «Kā Lupatiņi būvēja māju», «Kā Lupatiņi veseļojās», «Kā Lupatiņi kārtoja», «Kā Lupatiņi slēpās» (2015) un «Kā Lupatiņi precējās» (2014) (režisors Edmunds Jansons).

Koncertā skanēs speciāli filmām komponētas dziesmas no bērnu dziesmu albuma «LuPantiņi», kuras atskaņos to autors komponists Jēkabs Nīmanis ar grupu.

«Lupatiņi» ir stāsti par četriem auduma bērniņiem - Zeķīti, Cimdiņu, Lakatiņu un Spilventiņu, kuri kopā ar gudro Kaķi dzīvo skaistā auduma mājiņā un iepazīst pasauli. Jaunākajās filmiņās Lupatiņi pēta dažādas dzīvei noderīgas lietas - kāda mājiņa būtu vispiemērotākā mājdzīvniekam, kur dzīvo ziema, vai var izārstēties, ēdot konfektītes, ar ko būtu interesanti precēties.

«Lupatiņu» animācijas īsfilmas izrādītas vairāk nekā 70 starptautiskos bērnu filmu festivālos visā pasaulē un saņēmušas godalgas prestižos animācijas filmu festivālos ASV un Ķīnā, kā arī pašmāju «Lielo Kristapu» par labāko animācijas filmu mākslinieku 2012.gadā. «Lupatiņu» stāstus radījuši dzejniece Inese Zandere, režisors Edmunds Jansons, mākslinieks Reinis Pētersons, komponists Jēkabs Nīmanis, aktieris Kaspars Znotiņš u.c.

«Lupatiņu» Ģimenes diena kinoteātrī «Splendid Palace» norisinās ar sulu, nektāru un sulas dzērienu zīmola «Gutta» atbalstu. Lai animācijas filmu baudīšana būtu vēl aizraujošāka, zīmola «Gutta» tehnologi ir pagatavojuši īpašus «Lupatiņu» nektārus, kuru iepakojumu rotā iecienītie animācijas filmu tēli - Lupatiņi.

 
Foto: Evija Trifanova / LETA

Ģimenes dienā aicina spēlēt galda hokeju

Šo svētdien, 15.maijā, pasaulē tiks atzīmēta «Starptautiskā ģimenes diena», kuras laikā arī LOC Ledus HALLĒ norisināsies dažādas aktivitātes, kurās aicināti piedalīties gan lieli, gan mazi.

Kā jau katrā maija svētdienā, akcijas «Maijs - slidošanas mēnesis» ietvaros ģimenes aicinātas apmeklēt «Bērnu rītu» slidotavā. Svētdienas ir veltītas ģimenēm ar bērniem, tādēļ bērni līdz 16 gadu vecumam, kuri uz slidotavu ierodas ar vecākiem, saņem bezmaksas slidu nomu un slidotavas apmeklējumu.

15.maija «Bērnu rīts» būs īpašs ar to, ka tā ir atzīta par «Starptautisko ģimenes dienu», tādēļ ledus halles foajē tiks rīkots «Galda hokeja turnīrs». Kā zināms, galda hokejs ir viens no visdemokrātiskākajiem galda spēles veidiem, kurā savā starpā var sacensties ikviens - mamma, tētis, meita, dēls, vectētiņš un pat vecmāmiņa. Galda hokeja turnīra dalībnieki aicināti pieteikties 15.maijā ledus halles info centrā no pulksten. 13:00. Dalības maksa no vienas personas 0,50 EUR. Ikvienam turnīra dalībniekam tiek dota iespēja laimēt vērtīgas balvas no Liepājas Olimpiskā centra, LOC Ledus HALLES, kā arī LOC Baseins&SPA

Akcijas «Maijs - slidošanas mēnesis» norises laikā, no 2016. gada 1.maija līdz 31.maijam, publisko slidotavu un pasākumus apmeklēt aicināts ikviens, gan pieaugušie, gan bērni, gan jaunieši, jo slidu noma ir bez maksas visiem slidotavas apmeklētājiem.

 
Foto: Evija Trifanova / LETA

Somainās caunas un Dzīvnieku ģimeņu dienas Rīgas Zooloģiskajā dārzā

Pavisam nesen no Vācijas uz Rīgas Zooloģisko dārzu atceļojušas četras somainās caunas - viena mātīte un trīs tēviņi. Ir paredzēts izveidot vairojošos pāri, savukārt abi pārējie tēviņi jau ir apskatāmi Tropu mājas naktsdzīvnieku ekspozīcijā. Līdz šim Rīgā šīs sugas pārstāvji nav mituši.

Dzīvnieki ir ļoti ziņkārīgi, intensīvi apsaimnieko voljēru un aktīvi urķējas, meklējot kaut ko ēdamu. Somainās caunas ir plēsēji un pārtiek no kukaiņiem, kāpuriem, tārpiem, kā arī sīkiem dzīvniekiem. Agrāk šie baltiem plankumiem nosētie somaiņi bija sastopami Austrālijā un Tasmānijā, taču dažādu slimību un izmedīšanas dēļ tās dzīvo vairs tikai Tasmānijā. Somainās caunas ir ierakstītas Pasaules Sarkanajā grāmatā kā daļēji apdraudēta suga. Pasaules zoodārzos mīt tikai apmēram 120 dzīvnieki, no tiem 50 dažādos Austrālijas dārzos. Tas nozīmē, ka, turot un vairojot šos dzīvniekus, mēs varēsim dot ieguldījumu šīs sugas saglabāšanā un papildināsim kopējo zināšanu klāstu par šiem neparastajiem somaiņiem.

Dzīvnieku ģimeņu dienas - jau šajās brīvdienās!

14. un 15. maijā aicinām ikvienu, jo sevišķi ģimenes, apciemot Rīgas Zoodārzā mītošās dzīvnieku ģimenes. Pavasarī dzīvnieku ģimenēs notiek visaktīvākā rosība: tiek izspēlēti, izdziedāti vai izdejoti riesta rituāli, raktas alas, būvētas migas vai vītas ligzdas, dētas olas, laisti pasaulē mazuļi, tad seko pēcnācēju aprūpe… vārdu sakot, darba pilnas ķepas vai knābji.

No plkst. 12.00 līdz 16.00 zoodārzā darbosies izzinoši pētnieciskā darbnīca «Dzīvnieku sabiedrības», kuras galvenais temats būs dzīvnieku sabiedrības. Tātad, kādas ir dzīvnieku ģimeņu vai grupu formas un kā tas palīdz sugai izdzīvot.

Lai Dzīvnieku ģimeņu dienas būtu saulainākas, Rīgas zoodārzs sadarbībā ar uzziņu dienestu 1188 piedāvā īpašas atlaides Ģimeņu dienu apmeklētājiem - 50% atlaide no pamatcenas. Atlaidi iespējams iegūt, ja uzziņu dienesta 1188 mājaslapas kuponu sadaļā izdrukāsiet īpašo kuponu. Ar šo kuponu ieejas biļete 14.maijā un 15.maijā pieaugušajam maksās tikai 3,00 €, bet bērnam, studentam un pensionāram - tikai 2,00 €. Plašāk par visu piedāvājumu šeit: http://rigazoo.lv/public/31214.html

Citi ģimeniski jaunumi

Pavisam negaidīti uz ligzdošanu šogad saņēmās meža pūces. Ligzdu tās ierīkoja un mazuļus izperēja nevis dobumā, kā tas šai sugai ierasts, bet gan voljēra stūrī uz zemes. Patlaban māte vēl daudz laika pavada, sildot pēcnācējus, taču ik pa laikam mazos pūku kamolīšus var pamanīt arī vērīgākie apmeklētāji.

Uz salas izveidotā koka konstrukcijā ligzdas ierīkojuši jūraskraukļi. Šobrīd vecāki rūpīgi nodarbojas ar olu perēšanu, tādēļ apmeklētāji var vērot pāru savstarpējās attiecības: kā tiek uzlabota ligzda, kā sasveicinās abi putni utt.

Melnie grifi joprojām perē gan Rīgā, gan arī filiālē Cīruļi. Nu jau drīz šim divu mēnešu darbam vajadzētu noslēgties.

Ar savām krāšņajām spalvām nemitīgi dižojas pāvi un cenšas savaldzināt mātītes.

Jau krietni paaugusies ir baltās ķēves Prelūdijas sākotnēji melnā, bet nu jau mazliet iesirmā mazulīte ar zilajām acīm Kaprika Persika.

Lauku sētā Kamerūnas kazu saimē draiskojas jestrs mazulis.

Takinu saimē spriņģo divi mazi takinēni. Tā kā takini ir ierakstīti Pasaules Sarkanajā grāmatā kā saudzējama suga, tad liels prieks par pieaugumu ir ne tikai pašiem dzīvniekiem, bet arī zoodārza darbiniekiem.

Mazie ronēni, kas pavasarī no jūras piekrastes nonāca zoodārzā, nu ir krietni paaugušies, cītīgi mielojas ar zivīm, apmierināti peldas baseinā un omulīgi noraugās uz apmeklētājiem.

 
Foto: Evija Trifanova / LETA

Labdarības koncerti un Vasarsvētki

Rīgas Lutera baznīcā notiks Vasarsvētku Citādais dievkalpojums-koncerts

Svētdien, 15.maijā, plkst.12 Rīgas Lutera baznīcā notiks Vasarsvētku Citādais dievkalpojums-koncerts «Uzzied eņģeļu koks Torņakalnā». Šogad visi Vasarsvētkos gūtie ziedojumi tiks nodoti Bērnu paliatīvās aprūpes biedrībai, lai nodrošinātu multidisciplināras komandas (ārsta, māsas, kapelāna, sociālā darbinieka, psihologa un psihoterapeita) atbalstu mājās 178 neizārstējami slimiem bērniem un viņu ģimenēm. Patlaban bērnu paliatīvās aprūpes komandas mājas vizītes pieejamas tikai Rīgas un Pierīgas iedzīvotājiem, reģionos - vienīgi ārkārtas situācijās. Valsts apmaksā tikai ārstniecību, bet paliatīvā aprūpe nav iedomājama bez garīga un psiholoģiska atbalsta. Galvaspilsētā sociālā darbinieka un kapelāna darbu (bet ne administratīvos izdevumus) finansē Rīgas dome, taču atbalsts vajadzīgs ģimenēm visā Latvijā. Palīdzības apjoms atkarīgs no ziedojumiem. Bērnu paliatīvās aprūpes biedrības mērķis ir izveidot piecas mobilās brigādes, lai palīdzība būtu pieejama ģimenēm visā Latvijā. Citādo dievkalpojumu muzikāli bagātinās Linda Leen, Intars Busulis, Evita Zālīte, Jānis Apeinis, Ainārs Paukšēns, Vineta Elksne, «Abonementa orķestris», grupa «Fine&Mellow», Torņakalna slavēšanas grupa, Rīgas Lutera draudzes koris un bērnu ansamblis. Pēc dievkalpojuma svētki turpināsies baznīcas dārzā - labdarības izsolē varēs iegādāties dažādus stādus, kūkas, keramiķu veidotos podus un Māra Subača zīmējumus, būs stādu un grāmatu tirdziņš, bižošanās, seju apgleznošanas un tetovējumu darbnīca, fotostūrītis un citi.

Grīziņkalnā notiks labdarības koncerts «Vasarsvētki Grīziņkalnā»

Svētdien, 15.maijā, Grīziņkalnā notiks Latvijas sieviešu invalīdu asociācijas «Aspazija» rīkots labdarības koncerts «Vasarsvētki Grīziņkalnā». Pasākuma mērķis ir sekmēt seno Grīziņkalna svētku un tradīciju atjaunošanu, veicināt kultūras pasākumu norisi Grīziņkalna parkā un to pieejamību, kā arī sekmēt sadarbību starp dažādiem mākslinieciskās pašdarbības kolektīviem. Tāpat pasākuma rīkotāji vēlas radīt interesi par Grīziņkalna vēsturi un vēlmi piedalīties tās veidošanā, veicināt pozitīvu sabiedrības attieksmi pret vecāko paaudzi un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām un sekmēt pilsoniskas sabiedrības veidošanos caur kultūras pasākumiem. Pasākums sāksies plkst.13, un tajā piedalīsies senioru deju kopas «Aspazija», «Saule», «Madaras», «Vijas», «Ferja», «Gāte», «Aiva», «Dāmītes», «Gaspažiņa», kā arī Latvijas sieviešu invalīdu asociācijas «Aspazija» vokālais ansamblis «Ilgas», Rīgas Vācu kultūras biedrības vokālais ansamblis «Morgenrot», biedrības Rīgas pilsētas «Rūpju bērns» kapela «Zvaigžņu dzirksts», VEF Kultūras pils latgaliešu sadzīves dziesmu ansamblis «Olūteņš» un Rīgas J.R.Herdera Rīgas Grīziņkalna vidusskolas autentiskās folkloras kopa «Iljinskaja pjatnica».

Koncerta laikā būs apskatāma arī biedrības Latvijas sieviešu invalīdu asociācijas «Aspazija» floristikas un daiļamatniecības darbu izstāde.

     
    Foto: Ieva Lūka/LETA

    Skriešanas maratons un mūzika ielās

    RĪDZINIEKUS UN PILSĒTAS VIESUS 15. MAIJĀ PRIECĒS PLAŠA MŪZIKAS UN KULTŪRAS PROGRAMMA

    Ar populāru ētera personību, DJ un mākslinieku koncertiem un performancēm piesātinātā programma radīta, lai Baltijas lielākais skriešanas notikums arvien aizraujošāks un apmeklēšanas vērts šķistu arī tūkstošiem ne-skrējēju – potenciālajiem skatītājiem, līdzjutējiem, visiem rīdziniekiem un pilsētas viesiem. Aicinām visus, kas vēl neskrien, izvēlēties sev tīkamākās lokācijas, māksliniekus un skatuves Rīgas centrā, dedzīgi iesaistīties līdzjušanā un palīdzēt īpašās maratona atmosfēras radīšanā.

    «Labākā dāvana skrējējiem ir dedzīgs līdzjutēju atbalsts, tādēļ visus, kas neskrien, aicinām izbaudīt skrējēju pilnās Rīgas ielas, aktīvi atbalstot visus maratonistus. Ceram, ka labākās zāles ne-skrējēju izkustināšanai un noskaņošanai uz līdzjušanu būs plašā mūzikas un izklaides programma trasē – no Dziesmu svētku stilistikā ieturētās «Kultūras goda sardzes» pie Brīvības pieminekļa, līdz «Izlaušanās skatuvei» pie Ministru kabineta un DJ uzmundrinājumiem trasē,» komentē Aigars Nords, Lattelecom Rīgas maratona organizatoru komandas vadītājs.

    Lai atvieglotu līdzjušanas procesu, aicinām lejuplādēt Lattelecom Rīgas maratona aplikāciju, kas izstrādāta sadarbībā ar Lattelecom un kurā iespējams sekot dalībnieku atrašanās vietai trasē, kā arī iepazīties ar Maratona dienas programmu. Aicinām izmantot arī sadarbībā ar Nordea banku radīto līdzjutēju karti – «špikeri». Ievadot sava skrējēja prognozēto finiša laiku, «špikeris» precīzi prognozēs laiku, kādā skrējējs būtu jāgaida, piemēram, pie Kultūras goda sardzes, pie «Izlaušanās» skatuves vai finiša tribīnēs. Personalizēto Nordea līdzjutēju «špikeri» izdrukāt iespējams Nordea stendā Lattelecom Rīgas maratona EXPO 13.-14. maijā.

    Galvenie Lattelecom Rīgas maratona mūzikas un izklaides punkti minēti zemāk. Rīdzinieki, līdzjutēji un pilsētas viesi tiek laipni gaidīti skrējējus atbalstīt un mūzikas programmu izbaudīt gan «Kultūras kilometra» ietvaros Brīvības ielā, gan pārējās skrējiena norises vietās.

    «Kultūras Goda sardze» pie Brīvības pieminekļa

    Jau no plkst. 9.00 simtiem tautas deju dejotāju pie Brīvības pieminekļa izvietosies simboliskā «Kultūras Goda sardzē», lai DJ Artūra Krūzkopa vadībā uzmundrinātu gan dalībniekus, gan līdzjutējus. «Kultūras goda sardze» kļuvusi par vienu no iemīļotākajām skrējēju un līdzjutēju tikšanās vietām.

    «Izlaušanās skatuve» Brīvības un Elizabetes ielas krustojumā

    Vērienīgā «Izlaušanās» skatuve uzņems populārus Latvijas māksliniekus, lai sagādātu vēl nedzirdētu koncertmaratonu Daumanta Kalniņa, Aijas Andrejevas, Jāņa Stībeļa, Gintas Krievkalnas, Mārtiņa Jātnieka u.c. izpildījumā. Koncerti «Izlaušanās skatuvē» paredzēti visas dienas garumā – pirmais koncerts no 9:00 līdz 10:30, otrais - no 10:50 līdz 12:20, trešais – no 12:30 līdz 13:15, bet noslēdzošais – no 14:00 līdz 14:45

    Mūzikas programma 11. novembra krastmalā un trasē

    Mūzika trasē plānota gan 11. novembra krastmalā, kur saimniekos DJ Toms Grēviņš, Kaspars Breidaks un Pauls Timrots, gan vēl 16 vietās trasē, kur moderatoru lomā iejutīsies Uģis Joksts, Valters Fridenbergs, Lelde Lietaviete, Nauris Brikmanis, Kozmens un citas sabiedrībā populāras personības. Skrējiena dalībniekus un līdzjutējus pie Rīgas Domes izklaidēs arī Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris.

    Karogu aleja

    Organizatori aicina līdzjušanas un foto iespējas garām nelaist arī Brīvības ielā pie Ministru kabineta, kur Nacionālās aizsardzības akadēmijas jaunie kadeti skrējējus no visas pasaules sveiks, veidojot Lattelecom Rīgas maratonā pārstāvēto dalībvalstu karogu aleju.

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

    Nepalaid garām!

    Uz augšu