15 pavasarīgas aktualitātes virtuvē

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Līdz ar īsti vasarīgu laikapstākļu iestāšanos garās ziemas nogurdinātais organisms uzstājīgi prasa mainīt ēdienkarti un ieturēšanās apstākļus. Gribās kaut ko sulīgu, garšīgu un vitamīniem bagātu. Un, protams, arī skaistā, saules pielietā vietā ar putnu trallināšanu fonā.

Atbilstoši gadalaikam, tirdzniecības centrā Spice strādājošie restorāni ēdienkartē iestrādā vasarīgāku un kulinārās modes tendencēm atbilstošu ēdienu piedāvājumu. Restorāna Lido šefpavāre Ilga Joma un restorāna Vairāk saules līdzīpašnieks un šefpavārs Endijs Bērziņš, kurš nupat atgriezies pavārmākslas aktualitāšu iepazīšanas Londonā, stāsta, kas šobrīd ir modē virtuvē un kā ēšanai piešķirt interesantākas nokrāsas.

Kad gribas sevi palutināt, vai vienkārši nav noskaņojuma gatavot mājās, droši nāc un ved visu ģimeni līdzi uz kādu no vairāk nekā desmit Spices restorāniem. Priecē garšas kārpiņas ar lielisku ēdienu un, iespējams, dāvanā saņemsi arī brīvdienas majestātiskajā Londonā. Līdz 22.maijam iepērkoties Spicē vismaz 50 eiro vērtībā vari laimēt 150 aviobiļetes divām personām uz Lielbritānijas galvaspilsētu.

1. Latvijas ēšanas kultūra ir ļoti atkarīga no sezonas un sezonālajiem produktiem. Pašlaikuz šķīvjadominējošās ir zemes krāsas – dzeltenā un zaļā, kas simbolizē pavasari. Viena no šobrīd aktuālākajām krāsām ir ultrazaļā.

2. Topā ir sparģeļu ēdienkarte un pupiņas. Visos iespējamajos pagatavošanas veidos. Ēdienu pagatavošanā aktīvi tiek izmantotas mellenes un gailenes.

3. Arvien aktuālāka kļūst ātrā ēdināšanas kultūra, bet ar veselīgāku pieskaņu. Viens no populārākajiem ēdieniem ir slavenais burgers, kas tiek pagatavots kvalitatīvāk un veidots ar savdabīgiem produktiem. Gaļu var aizstāt ar labi pagatavotu omāru vai krabju gaļu. Vārdu sakot, ievieto A klases produktu un pārsteidz savas garšas kārpiņas!

4. Pēc iespējas ēdienkartē iekļauj zaļumus, dārzeņus un citus produktus, ko var lietot svaigus, bez termiskas apstrādes. Noteikti vajadzētu interesēties par produktu izcelsmi. Tas ir īpaši svarīgi šajā gada posmā, kad pašmāju dārzeņu raža vēl īsti nav ienākusies.

5. Šopavasar modēir lielgabala produkti. Lieli grillēti puskartupeļi, salāti griezti lielos gabalos. Dabīgi un svaigi. Sarežģītākā ir mērcīte, jo to pagatavot ir visgrūtāk. Tai jābūt bagātīgai un ēdienam atbilstošai, tad tā ēdienu padara baudāmāku.

6. Pērn pasaulē popularitāti izpelnījās interesanta tendence gatavot ēdienu bez pārpalikumiem. Daži šefpavāri izpelnījās slavu ar ēdieniem, kas pagatavoti no tradicionāli neizmantotajām produktu daļām. Šogad šī planētai draudzīgā tendence tikai pieņemsies spēkā.

7. Kečups, sinepes, majonēze – tik ierastās gaļas ēdienu piedevas šopavasar atkāpsies otrajā plānā, vietu dodot āziešu garšvielām, kuru nosaukumus sākumā grūti izrunāt, kur nu vēl atcerēties.

8. Dzērienu jomā pērnā gada tendenci – smūtijus – šovasar aizstāj tēja visos iespējamajos veidos, arī ledus tēja un alkoholiskā.

9. Pasaulē joprojām dominē franču virtuve un ir piemērots laiks pamēģināt mājās pagatavot Francijas ēdienus. Franču sautējumi, labi pagatavoti visa veida dārzeņi, arī garneles un gliemeži. Laba vīna piemeklēšana ēdienreizei Latvijā jau kļuvusi par normu.

10. Vasarā pilnīgi noteikti jāmēģina gatavot ēdienu brīvā dabā. Tas raisa pozitīvas sajūtas un arī ēst ārā saulainā dienā ir patīkamāk nekā telpās.

11. Ēdiena gatavošanai Latvijā ir sezonāls raksturs. Sievietes ziemā rosās ap plīti, bet vīrieši vasarā – ap grilu. Tātad atkal pienācis vīriešu ēst gatavošanas laiks.

12.Šogad stilīgāk ir doties ēst ārpus mājām, uz restorāniem.Ikvienam gardēdim vajadzētu apmeklēt 3 pavāru restorānu - vienu no pārsteidzošākajiem Rīgas restorāniem, kur ēdiena gatavošana un pasniegšana ir vesels piedzīvojums.

13. Eiropā un citur ārzemēs ļoti aktuāls ir tā saucamais «restorāni iziet ielās» princips. Restorāni uz laiku nobāzējas krastmalā vai kādā jaukā publiskā vietā un rada tādu kā festivālu vai tirdziņu, kur iepazīstina potenciālos apmeklētājus ar aktuālāko sortimentu. Tāds pasākums būs arī Rīgas restorānu nedēļa, kur varēs iepazīt jaunas garšas.

14. Eiropā populāri kļūst līdzņemšanas pakalpojumi restorānos. Ja ar acīm gribas apēst vairāk kārdinošo ēdienu nekā vēders spēj ņemt pretī, nolūkotos ēdienus var iesaiņot un paņemt līdzi.

15. Līdz ar viedtelefonu popularitātes pieaugumu aktuāla kļūst ēdiena pasūtīšana, izmantojot mobilo lietotni. Ēšana birojā vai mājas virtuvē, protams, nespēj aizstāt restorāna atmosfēru, taču ir risinājums saspringtās dienās, kad īsti nav vaļas ļauties prasmīga oficianta apkalpošanai, taču ļoti kārojas kvalitatīvu ēdienu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu