"Sinfonietta Rīga" pūšaminstrumentu kvintets koncertā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ar koncertizrādi Rīgas stāsti pirmdien, 3. decembrī, pl. 19 Jaunā Rīgas teātra kamerzālē noslēgsies cikls Rudens mūzika 2007.

To spēlēs Jaunā Rīgas teātra aktrise Baiba Broka, "Sinfonietta Rīga" pūšaminstrumentu kvintets un sitaminstrumentālists. Izrādes ietvaros būs Mārtiņa Viļuma, Gundegas Šmites, Anitras Tumševicas un Kristapa Pētersona skaņdarbu pasaules pirmatskaņojumi. Koncertizrādes režisore ir Māra Ķimele. Rīga ir kā magnēts. Tā izsenis pievilkusi visdažādāko nacionalitāšu pārstāvjus. Ikviena vara, kas Rīgai nākusi pāri, ir atstājusi savas pēdas pilsētas sejā, un to kopums tad arī ir veidojis (un veido) ne ar ko nesajaucamo šīs pilsētas auru. Ap Rīgu ir apvijušās neskaitāmas leģendas, kuras vilina ar savu misticismu. Tādēļ, lai pietuvotos Rīgas noslēpuma atminēšanai, ir tapusi šāda nedaudz netradicionāla programma, kurā mūzika un teātris ir kā vienas prizmas divas šķautnes. Programmas teatrālās puses pamatā ir Rīgas pilsētas folklora, kas ļoti bagātīgi un tēlaini ataino notikumus, kuri še risinājušies, kā arī liecina par aizgājušo laiku cilvēku īpašo pasaules uztveri. Arī mūzika rakstīta, smeļoties iedvesmu nostāstu spēkā. Latvju laikmetīgās mūzikas klasiķi Mārtiņu Viļumu apbūra teika par pilsētu uz vēršādas. Gundegas Šmites vienmēr augsti estetizētā rakstības maniere iejutusies Trokšņu ielā, bet Anitru Tumševicu uzrunāja Aleksandra Čaka dzeja, un viņa radījusi poētisma pilnu opusu Pār Vecrīgas jumtiem. Kristapa Pētersona uzdevums ar darbu Rīgas silueti bija izveidot sava veida muzikālas dekorācijas, kurā risināsies visi notikumi. Režisore Māra Ķimele ir pazīstama kā māksliniece, kura ar vienkāršiem līdzekļiem panāk maksimālu efektu. Arī šīs programmas stūrakmens ir askētisms, kas ir pamatā vēlmei koncentrēt skatītāja uzmanību uz notikumu, nevis izkliedēt to. Programmas sāls ir aktrises Baibas Brokas darbība, kas vienmēr ir piesaistījusi publikas uzmanību ar savu šarmu un tēlu spilgtumu. Sinfonietta Rīga pūšaminstrumentu kvintets ir viena no šobrīd spēcīgākajām Latvijas muzikālajām apvienībām, kura sevī ietver jaunus, talantīgus un jau lielu profesionālu rūdījumu guvušus mūziķus. Kopā ar sitaminstrumentālistu viņi ir programmas cukurs un būs adekvāti pretspēlētāji šajās mūzikas un teātra kolīzijās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu