Mīļākā mūzika – zāles pret sāpēm

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mīļākās mūzikas klausīšanās palīdz pret sāpēm – liecina Glāzgovas Kaledonijas universitātes zinātnieku veikts pētījums.

Pētījumā noskaidrots, ka mīļāko dziesmu klausīšanās var mazināt satraukumu un palielināt spējas paciest diskomfortu. Zinātnieki pierādījuši, ka mūzika spēj palielināt cilvēka kontroles spējas un palīdz pārvarēt sāpju robežu.

Pētījumā tika izmantota dažāda mūzika, sākot no roka un popmūzikas līdz klasiskajai un tautas folklorai. Pētījumā piedalījās pacienti, kas slimnīcā atkopās pēc nelielām operācijām. Tur arī atklājās, ka mīļākās mūzikas klausīšanās mazina satraukumu.

"Mēs veicām virkni laboratorisku pētījumu un lūdzām cilvēkus turēt roku ļoti aukstā ūdenī tik ilgi, cik viņi spēj izturēt. Fonā atskaņojām viņu mīļāko mūziku un atklājām, ka, to klausoties, viņi varēja roku ūdenī paturēt ilgāk. Tā samazināja sāpes un palielināja kontroles spējas," atklāja universitātes psiholoģijas doktors Reimonds Makdonalds. Viņš uzskata, ka mūzika novērš uzmanību, kā arī emocionāli uzmundrina atšķirībā no citiem stimulantiem.

Vispārsteidzošākā bija kāda pētījuma dalībnieka izvēle klausīties grupas The Prodigy dziesmu "Firestarter", kas nav nedz nomierinoša, nedz relaksējoša, bet pacients, kas to izvēlējās, spēja paciest sāpes piecas reizes ilgāk.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu