Kenija slēgs pasaules lielāko bēgļu nometni

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kenijas valdība slēgs Dadaabas bēgļu nometni, kas tiek uzskatīta par lielāko bēgļu nometni pasaulē un kur mīt 328 tūkstoši bēgļu galvenokārt no Somālijas, trešdien paziņoja Kenijas iekšējās drošības ministrs Džozefs Nkaiseri.

Šo lēmumu ir nosodījušas Kenijas un starptautiskās cilvēktiesību un bēgļu lietu organizācijas.

Dadaabas nometne apdraud Kenijas drošību, jo tajā ir patvērušies daļa no Somālijas islāma ekstrēmistu grupējuma «Shabaab» dalībniekiem un nometne kļuvusi par ieroču kontrabandas centru, sacīja ministrs.

Viņš atgādināja, ka «Shabaab» izplānojis trīs liela mēroga uzbrukumus no šīs nometnes.

Kenijas valdība pagājušonedēļ bija paziņojusi par nodomu slēgt Dadaabas nometni, kā arī Kakumas bēgļu nometni, kurā mīt 190 tūkstoši cilvēku, kas pārsvarā ir no Dienvidsudānas un glābušies no pilsoņkara šajā valstī. Iekšlietu ministrija toreiz arī paziņoja, ka ir izformējusi bēgļu lietu departamentu, kurš pārraudzīja bēgļu reģistrāciju un uzturēšanu.

Nkaiseri trešdien sacīja, ka Kakumas nometne tomēr netiks slēgta, jo tā nerada risku drošībai.

ANO ir aicinājusi Kenijas valdību pārskatīt lēmumu par Dadaabas nometnes slēgšanu un atturēties no jebkādas darbības, kas neatbilst tās starptautiskajām saistībām.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs trešdienas vakarā pauda bažas par lēmumu slēgt bēgļu nometnes un aicināja Keniju turpināt «vadošo lomu vardarbības un traumu upuru aizstāvēšanā un patvēruma došanā viņiem atbilstoši savām starptautiskajām saistībām».

11 nevalstiskās organizācijas, kas darbojas Kenijā, ir nākušas klajā ar paziņojumu, acinot Kenijas valdību pārskatīt plānoto nometnes slēgšanu.

Starp paziņojuma parakstītājiem bija Starptautiskā glābšanas komiteja (IRC), Dānijas Bēgļu padome, Jezuītu bēgļu dienests, Luterāņu pasaules federācija, «Oxfam», «Save the Children», Norvēģijas Bēgļu padome un citas organizācijas.

Parakstītāju grupa arī aicināja citas valstis palielināt savas kvotas bēgļu izmitināšanai no Āfrikas raga reģiona, lai palīdzētu Kenijai dalīt bēgļu uzņemšanas slogu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu