Mūsu hokejisti fantastiski atspēlējas, bet piedzīvo sāpīgu zaudējumu

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Sāpīgu zaudējumu pasaules čempionāta (PČ) ceturtajā spēlē trešdien piedzīvoja Latvijas nacionālā hokeja komanda, kas Maskavā, mača gaitā atspēlējot trīs ripu deficītu, ar rezultātu 4:5 (0:0, 3:3, 1:2) piekāpās Šveices valstsvienībai. Piekto ripu mūsu vienība savos vārtos ielaida vien minūti un 29 sekundes pirms trešā perioda beigām. Par labāko spēlētāju Latvijas valstsvienībā atzina divu vārtu autoru Miķeli Rēdlihu.

Pa vienai reizei ar precīziem metieniem Latvijas komandā izcēlās Ronalds Ķēniņš un Aleksejs Širokovs. Tikmēr Šveices sastāvā divreiz atzīmējās viens no tās līderiem Nino Nīderreiters, kamēr par reizei ripu Latvijas vārtos raidīja Gregorijs Hofmans, Svens Andrigjeto un Ēriks Blūms, kurš guva uzvaras vārtus.

Šī mača laikā Latvija prata otrās trešdaļas laikā nedaudz vairāk kā piecu minūšu laikā atspēlēties no 0:3 un panākt 3:3, taču noslēdzošajā trešdaļā tomēr piedzīvoja zaudējumu.

Jau ar pašu spēles sākumu Šveice ņēma iniciatīvu savās rokās, turklāt jau 53.sekundē Andris Džeriņš nopelnīja noraidījumu par pretinieka ķeksēšanu, turklāt tiesneši viņam piešķīra arī desmit minūšu disciplināro sodu. Lai gan šveicieši vairākumā izdarīja vairākus bīstamus metienus pa Edgara Masaļska sargātajiem vārtiem, tā viena hokejista pārsvaru tā arī neizmantoja.

Arī pēc vairākuma Šveice kontrolēja spēles gaitu un turpināja izdarīt metienus, taču vienā no pretuzbrukumiem bīstamu raidījumu izdarīja Māris Bičevskis. Tomēr spēles astotajā minūtē Latvija varēja nepilnu minūti spēlēt piecatā pret trijiem Šveices hokejistiem, bet lielais vairākums palika neizmantots, turklāt tā laikā tikai pāris reizes izdevās apdraudēt pretinieku vārtus.

Pirmās trešdaļas vidū spēles gaita bija izlīdzinājusies, bet 13.minūtē Latvijai vēl vienu mazākumu sagādāja pasaules čempionātu debitants Edgars Siksna. Vairākuma laikā Šveice trāpīja pa Latvijas vārtu stabiņu, bet vārtus viņi tā arī neguva. Pēc mazākuma izturēšanas jau Latvija veica pāris bīstamus uzbrukumus, Robertam Bukartam trāpot pa vārtu stabiņu un Aleksejam Širokovam nerealizējot izgājienu uz vārtiem. Trīs minūtes līdz pirmā perioda beigām divu minūšu noraidījumu saņēma Zemgus Girgensons, bet vairākumā Šveicei neko bīstamu izveidot neizdevās.

Otrā trešdaļa sākās ar vairākiem Šveices metieniem pa Latvijas vārtiem, turklāt Ralfs Freibergs nopelnīja noraidījumu, kad viņš palīdzēja Masaļskim, kurš bija nozaudējis savu nūju. Savu ceturto vairākumu šveicieši izmantoja, jo spēles 24.minūtē Masaļski pārspēja Nacionālajā hokeja līgā (NHL) spēlējošais Nīderreiters, tādējādi atklājot dueļa rezultātu. Neilgu brīdi vēlāk Latvija saņēma vēl vienu noraidījumu, kad divu minūšu sods pienācās Aleksejam Širkovam, turklāt arī šoreiz vairākums Šveicei vainagojās panākumiem - raidot ripu starp kājsargiem, Masaļski vēlreiz pārspēja Nīderreiters. Četras sekundes pēc vārtu zaudējuma Latvija beidzot tika pie iespējas spēlēt vairākumā, jo Siksnu paklupināja Reto Šapi.

Arī trešais vairākums šajā mačā Latvijai nevainagojās panākumiem, turklāt tajā netika izveidota neviena reāla vārtu gūšanas iespēja. Pēc tam, kad abas vienības spēlēja jau vienādos skaitliskos sastāvos, Šveice trešo reizi raidīja ripu vārtos, kad to ar slidu izdarīja Hofmans. Tiesa, pēc tam tiesneši devās pētīt video atkārtojumu, bet arbitri vārtu guvumu tomēr nolēma ieskaitīt. Līdz ar to rezultāts jau kļuva 3:0 par labu Šveicei.

Spēles 32.minūtē Rēdlihs izprovocēja pretinieku uz vēl vienu noraidījumu, turklāt viņš pats to arī realizēja, kad septiņas sekundes pirms tā beigām pielaboja Kristapa Sotnieka raidījumu. Otrā perioda izskaņā Šveice nopelnīja vēl vienu mazākumu, turklāt jau tā sākumā Rēdlihs guva savus otros vārtus, kurš vēlreiz bija precīzs pēc Sotnieka metiena.

Trilleris abu vienību izpildījumā turpinājās arī pēdējās trešdaļas minūtēs, jo Ķēniņš pēc rikošeta jau panāca izlīdzinājumu 3:3. Šos trīs vārtus Latvija guva nedaudz vairāk kā piecu minūšu laikā. Vēl pēdējā minūtē šveicieši bīstami apdraudēja Latvijas vārtus, bet rezultāts līdz pārtraukumam vairs nemainījās.

Noslēdzošā trešdaļa sākās ar aktīvu hokeju abu komandu izpildījumā, turklāt Vitālijs Pavlovs nespēja no lieliskas pozīcijas trāpīt pa ripu. Spēles 46.minūtē Šveice iespieda Latviju tās aizsardzības zonā, kas vainagojās panākumiem, jo šveiciešus no jauna vadībā izvirzīja Svens Andrigjeto. Tomēr izlīdzinājuma panākšanai Latvijai bija nepieciešamas tikai 26 sekundes, jo no vārtu priekšas 4:4 panāca A.Širokovs. Pamatlaika turpinājumā Šveice vairāk kontrolēja ripu un centās iespiest pretiniekus viņu aizsardzības zonā, kamēr Latvija vairāk spēlēja uz pretuzbrukumiem.

Tuvojoties pamatlaika izskaņai, hokejs abu izlašu izpildījumā kļuva nedaudz piesardzīgāks, bet hokejisti nekautrējās viens otru provocēt, taču noraidījumi, kas tik bieži dalīti spēles pirmajā daļā, nesekoja. Tomēr 89 sekundes pirms pamatlaika beigām Šveice guva uzvaras vārtus, kad Latvijas hokejistu kļūdu izmantoja Blūms. Pēdējā minūtē Latvija nomainīja Masaļski pret sesto laukuma spēlētāju un iespieda pretiniekus viņu zonā, taču ripu raidīt vārtos neizdevās.

Latvija - Šveice 4:5 (0:0, 3:3, 1:2)

1:0 Nino Nīderreiters (Andrigjeto, Diass) (23:33, vair.).

2:0 Nino Nīderreiters (Di Buā, Diass) (26:06, vair.).

3:0 Gregorijs Hofmans (Andrigjeto, Šapi) (28:30)

3:1 Miķelis Rēdlihs (Sotnieks, Cibuļskis) (33:24, vair.).

3:2 Miķelis Rēdlihs (Sotnieks, Cibuļskis) (37:23, vair.).

3:3 Ronalds Ķēniņš (38:36).

4:3 Svens Andrigjeto (Gērings) (45:56).

4:4 Aleksejs Širokovs (Galviņš, Daugaviņš) (46:22).

5:4 Ēriks Blūms (58:31).

Metieni: 17 - 31

Soda minūtes: 22 - 10

Piektdien un sestdien Latvija samēros spēkus ar Dāniju un Kazahstānu, bet grupu turnīra noslēgumā nākamajā otrdienā spēlēs pret Norvēģiju.

Vēl A apakšgrupas ietvaros šodien plkst.20.15 Zviedrija spēkosies ar Kazahstānu.

A apakšgrupā līdere ar trīs spēlēs iegūtiem astoņiem punktiem ir Čehija, bet tai ar septiņiem punktiem četros mačos seko Šveice. Trešā ar sešiem punktiem trīs cīņās ir Krievija, bet tālāk ar pieciem punktiem ir Zviedrija un Norvēģija, kamēr četri punkti ir Dānijai. Tikmēr astoņu komandu tabulu ar diviem punktiem noslēdz Kazahstāna un Latvija.

Latvijas komandas vārtu drošība šajā mačā tika uzticēta pieredzējušajam Edgaram Masaļskim. Sastāvā pēc vienas spēles diskvalifikācijas atgriezās uzbrucējs Ronalds Ķēniņš.

Kā 13. uzbrucējs pieteikts Edgars Kulda. Ārpus pieteikuma palika aizsargs Jānis Andersons un uzbrucējs Gunārs Skvorcovs.

Iepriekšējo maču Leonīda Beresņeva vadītā komanda aizvadīja pirms divām dienām, kad ar 0:4 piekāpās Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa vadītajai Krievijas izlasei. Savukārt Šveice spēlēja otrdien, izglābjoties no neveiksmes pret Dāniju, pieveicot pretinieku pagarinājumā ar 3:2.

Latvijas izlase ar Šveici pasaules čempionātos tikusies itin bieži, taču 14 spēļu laikā izdevies gūt tikai divas uzvaras, kamēr divreiz spēlēts neizšķirti un piedzīvotas desmit neveiksmes. Abas vienības savā starpā tikās arī pērn, kad tobrīd vēl Aleksandra Beļavska vadībā Latvija guva panākumu pagarinājumā ar 2:1.

Abas izlases savā starpā tikās arī aprīlī, kad tās aizvadīja divus mačus Eiropas Hokeja izaicinājuma (EHC) turnīra laikā. Abās Šveicē notikušajās spēlēs uzvaru izcīnīja mājinieki - ar 2:1 pagarinājumā un 4:3.

Šveices izlasi šajā pasaules čempionātā vada vien 40 gadus vecais Patriks Fišers, kuram šis ir pirmais nopietnais turnīrs pie valstsvienības stūres. Decembrī viņš stājās atbrīvotā kanādieša Glena Henlona vietā, kura vadībā šveicieši pērn planētas meistarsacīkstēs sasniedza ceturtdaļfinālu. Iepriekš Fišers vadījis arī Latvijas valstsvienības vārtsarga Elvja Merzļikina pārstāvēto Šveices augstākās līgas (NLA) vienību «Lugano».

Latvijas hokeja izlases sastāvs dalībai pasaules čempionātā

Vārtsargi: Edgars Masaļskis (Toljati «Lada», KHL), Elvis Merzļikins («Lugano», Šveice).

Aizsargi: Oskars Cibuļskis, Aleksandrs Jerofejevs, Guntis Galviņš (visi - Rīgas «Dinamo»), Kristaps Sotnieks («Lada»), Ralfs Freibergs (Toledo «Walleye», ECHL), Maksims Širokovs («Sterzing»/«Vipiteno», Itālija), Edgars Siksna (Karagandas «Sariarka», VHL) un Jānis Andersons («Zvolen», Slovākija).

Uzbrucēji: Miķelis Rēdlihs, Gints Meija, Miks Indrašis, Andris Džeriņš, Vitālijs Pavlovs, Gunārs Skvorcovs, Māris Bičevskis, Edgars Kulda (visi - Rīgas «Dinamo»), Aleksejs Širokovs (Aļmetjevskas «Ņeftjaņik», VHL), Kaspars Daugaviņš (Ņižņijnovgorodas «Torpedo», KHL), Roberts Bukarts («Zlin», Čehija), Rodrigo Ābols (Portlendas «Winterhawks», WHL), Zemgus Girgensons (Bufalo «Sabres», NHL), Ronalds Ķēniņš (Jūtikas «Comets», AHL).

Šveices hokeja izlases sastāvs dalībai pasaules čempionātā

Vārtsargi: Reto Berra (Kolorado «Avalanche», NHL), Roberts Mayers (Ženēvas «Servette»).

Aizsargi: Patriks Gērings (Cīrihes «ZSC Lions»), Janiks Vēbers (Vankūveras «Canucks», NHL), Felisjēns di Buā, Noā Šnēbergers (abi - «Davos»), Rafaels Diass (Ņujorkas «Rangers», NHL), Ēriks Blūms («Bern»), Robins Grosmans («Zug»).

Uzbrucēji: Dino Vīzers, Marks Vīzers, Andrēass Ambīls, Samuels Valzers (visi - «Davos»), Gregorijs Hofmans, Julians Valkers (abi - «Lugano»), Reto Šapi, Moriss Trakslers (abi - «ZSC Lions»), Nino Nīderreiters (Minesotas «Wild», NHL), Deniss Holenšteins (Klotenes «Flyers»), Simons Mozers («Bern»), Svens Andrigjeto (Monreālas «Canadiens», NHL), Gētens Hāss («Biel»), Lino Maršīni («Zug»).

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu