Par valsts naudu iegādātu degvielu izmanto savām vajadzībām papildināts (430)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Elektronisko iepirkumu valsts aģentūras direktors Gvido Janevičs par valsts naudu iegādātu benzīnu izmanto savām vajadzībām, ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga". Janeviča vadītā iestāde īrē vairākas automašīnas, jo ar tām iestādes darbinieki braukājot pa laukiem, popularizēdami elektronisko iepirkšanu. Vienu no automašīnām - "Ford Mondeo" - izmanto pats iestādes vadītājs.

Papildināts ar pēdējām divām rindkopām

Šā auto īre valstij izmaksā gandrīz 500 latu mēnesī, un mašīnai Janevičs noteicis degvielas patēriņa limitu 17 litru uz 100 kilometriem.

Janevičs raidījumam skaidroja, ka auto ir automātiskā ātrumkārba, līdz ar to rādītājs tiek noteikts ļoti vienkārši: "Tanī brīdī, kad jūs braucat, pats paskatieties, kas notiek pa Rīgu, jūs vairāk stāvat, nekā pārvietojaties, Rīgā vidējais ātrums ir 20 kilometri stundā, tad tas tā arī varētu būt."

Savukārt "Ford" pārdevējs Jānis Stepanovs skaidroja, ka gadījumā, ja minētā automašīna tērējot 17 litrus, tad nepieciešams vērsties servisā.

Lai arī pats Janevičs apgalvo, ka ar viņa auto braukts uz laukiem, viņa pakļautie darbinieki sacīja, ka priekšnieks šo dienesta auto izmanto galvenokārt, lai pārvietotos no savas dzīvesvietas Ziepniekkalnā uz darbavietu Rīgas centrā un atpakaļ.

Janeviča rīcībā ir "Statoil" degvielas uzpildes karte, kas viņam ļauj tērēt valsts naudu degvielas uzpildei, un dokumenti liecina, ka ar to viņš mēnesī tērē vidēji 200 latu, nopērkot 250 litrus degvielas. Lai noskaidrotu, kā tas iespējams, raidījums ierēdni izsekoja.

Piektdienas vakarā Janevičs iekāpa savā automašīnā un cauri Rīgai devās uz savu dzīvesvietu. Pa ceļam piestāja "Statoil" degvielas uzpildes stacijā, uzpildījās un samaksāja. Savukārt citā piektdienā, 5.septembrī, Janevičs nekur nepiestāja, no darba atbrauca mājās, no mājas iznesa degvielas kannu, rūpīgi to iepakoja un devās uz "Statoil" degvielas uzpildes staciju.

Kā liecina "Statoil" izdruka, savas dienesta automašīnas benzīntvertni Janevičs bija piepildījis jau 3.septembrī. 5.septembrī ierēdnis vispirms piepilda mājās rūpīgi sagatavoto kanniņu un tikai tad to, ko vairs nevar ieliet kanniņā, ielej dienesta automašīnā.

Janevičs uz raidījuma jautājumu, kur tiekot izmantota degviela, kuru ierēdnis ielejot benzīnkannā, pauda izbrīnu, ka šāds jautājums tiekot uzdots, jo viņš degvielu benzīnkannā nelejot.

Savukārt īpašu uzdevumu ministre Signe Bāliņa, kuras pakļautībā ir aģentūra, raidījumam atzina, ka šāda rīcība nav savienojama ar labas pārvaldības principu un ar ierēdņa darbību kā tādu. Līdz ar to viņa atbilstoši arī rīkosies. "Tā nav rīcība, kas būtu savienojama ar aģentūras vadītāja amatu," sacīja ministre.

Eksperti norāda: risinājums negodprātīgas ierēdņu rīcības apkarošanai ir. SIA Navirec pārdošanas vadītājs Māris Priednieks TVNET skaidro: „Ar mūsdienu tehnoloģijām šādu problēmu varam izskaust saknē no visām valsts iestādēm un uzņēmumiem. Auto tiek aprīkots ar GPS iekārtu, un centralizēti no jebkura datora ar interneta pieslēgumu iespējams sekot tam līdzi tiešsaistē, kā arī apskatīt jebkura brauciena vēsturi. Katra auto izmantošanas darbība ir kā uz delnas līdz pat mazākajam sīkumam, piemēram, cik reizes iededzies kreisā pagrieziena rādītājs. Sistēma lieliski noder pārskatāmām atskaitēm nodokļu maksātājiem un masu medijiem par to, vai iestādes automašīna netiek izmantota personīgām vajadzībām un vai netiek pārspīlēti degvielas patēriņa apmēri."

Rupji rēķinot, Janeviča kunga gadījumā GPS iekārtas un Navirec sistēma atmaksāsies jau trīs mēnešu laikā un turpmāk tādas darbības būs pilnībā izslēgtas, uzsver Priednieks.

Komentāri (430)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu