«W.A.S.P.» Rīgā - pirmo un pēdējo reizi

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šovakar «Sapņu fabrikā» uzstāsies amerikāņu leģendārā teatrālā šokroka grupa «W.A.S.P.». Paredzams, ka «W.A.S.P.» uzstāšanās Latvijā būs vienīgā, jo, kā rakstīts grupas mājas lapā, šī varētu būt arī pēdējā lielā koncerttūre Eiropā.

Četru mūziķu kolektīvu «W.A.S.P.», kas aktīvi muzicē jau gandrīz 25 gadus, nodibināja Stīvens Djūrens. Savas muzikālās aktivitātes viņš uzsāka samērā agri. Deviņu gadu vecumā ticis pie ģitāras, jau tajā pašā gadā ar savu pirmo grupu «The Underside» viņš pamanījās nopelnīt honorāru – 16 dolārus un 35 centus. Mūziķis, kurš tolaik darbojies vēl vairāku grupu, tostarp leģendārās «New York Dolls», sastāvā, pieņēma pseidonīmu «Blackie Lawless» un 1977. gadā ar savu draugu Rendiju Paiperu nodibināja grupu «Sister». Tā bija viena no pirmajām grupām Losandželosā, kas sāka eksperimentus ar okulto simbolismu un kosmētiku. Taču 70. gadu beigas nebija labākais laiks tāda stila smagajai mūzikai un viņi turpināja savas muzikālās aktivitātes citos kolektīvos.

1982. gadā «Blackie» tomēr nolēma atgriezties pie smagās mūzikas. Savācis domubiedrus veco draugu R. Paipera un Krisa Holmsa personās un piepulcējis Toniju Ričardsu un Donu Kostu, «W.A.S.P.» uzsāka aktīvu koncertdarbību. Publika bija sajūsmā par šoviem, kuros plaši tika izmantotas butaforijas, teatrāli ietērpi, veiktas dažādas ekstraordināras darbības (piemēram, jēlas gaļas mešana publikā), un, protams, par pašu «Blackie» galvenā seksuālā objekta lomā. Kādā koncertā viņus pamanīja un novērtēja «Iron Maiden» menedžeris, tika noslēgts līgums ar «Capitol Records» par debijas albuma ierakstīšanu. 1984. gada 17. augusts bija nozīmīgā diena, kad klajā nāca grupas pirmais albums ar tādu pašu nosaukumu «W.A.S.P.». Par tā veiksmes gājienu liecina vairāk nekā miljons pārdotu kopiju visā pasaulē. Grupa devās pirmajā pasaules tūrē. Koncertu organizatori mēdza lūgt viņus nedaudz reducēt savas izdarības uz skatuves, lai neradītu problēmas ar varas orgāniem, bet publika gaidīja un pieprasīja tieši to.

Jaunākais «W.A.S.P.» veikums ar nosaukumu «Dominator» iznāca pagājušā gada aprīlī un tematiski sasaucas ar iepriekšējo albumu «The Neon God. Part 2. The Demise», skarot populāro Amerikas ārpolitikas tēmu.

Kādā intervijā «Blackie» izteica vienlaikus izbrīnu un sajūsmu par faktu, ka «W.A.S.P.» koncertos nereti sastopami arī jaunieši vecumā ap 16 – 19 gadiem, kuri jūt līdzi tikpat kvēli kā fani pirms 20 gadiem. Uz jautājumu, kāpēc, pēc viņa domām, tā ir, «Blackie» atbildējis: «Nav svarīgi no kāda laika grupa nāk. Tās, kuras izturējušas laika pārbaudi, pierāda savu kvalitāti.«

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu