Asanžam Ekvadoras vēstniecībā Londonā kavē laiku kaķēns

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Interneta vietnes «WikiLeaks» dibinātājam Džūljenam Asanžam, kurš turpina uzturēties Ekvadoras vēstniecībā Londonā, laiku kavē kaķēns, ziņo britu laikraksts «Daily Telegraph».

Kaķenīti, kam vēl nav vārda, Asanžam uzdāvināja viņa bērni, lai tēvam nebūtu garlaicīgi. Tā senči ir Eiropas mežakaķi.

Kaķis lielāko dienas daļu pavada guļot, bet naktī klejo pa vēstniecību. Tas ir aprīkots ar tehnoloģiju noklausīšanās ierīču atrašanai.

Kaķēnam ir savs «Twitter» konts @EmbassyCat, kur reizēm parādās ieraksti it kā šī dzīvnieka vārdā.

Austrālijas pilsonis Asanžs, kam Zviedrijā draud apsūdzības izvarošanā, kuras viņš noliedz, Ekvadoras vēstniecībā Londonā slēpjas kopš 2012.gada vasaras. Ekvadora 2012.gadā piešķīra Asanžam patvērumu.

Asanžs ir atteicies doties uz Zviedriju, lai runātu ar izmeklētājiem par iespējamām apsūdzībām. Asanžs šo lēmumu pamatojis ar bažām, ka Zviedrija viņu izdos ASV, kur viņu varētu tiesāt par simtiem tūkstošu slepenu ASV diplomātiskās un militārās sarakstes dokumentu publiskošanu, ko «WikiLeaks» izdarīja 2010.gadā.

Pērn augustā iestājās noilgums trim Asanžam 2010.gadā izvirzītām apsūdzībām - par seksuālu uzbrukumu, par nelikumīgu piespiešanu un par seksuālu uzmākšanos. Tomēr Asanžu joprojām var tiesāt Zviedrijā par apsūdzību izvarošanā, kurai noilgums iestātos tikai 2020.gadā - 10 gadus pēc tās izvirzīšanas.

Zviedrija 2010.gada 18.novembrī izdeva starptautisku orderi Asanža aizturēšanai, lai varētu viņu nopratināt saistībā ar aizdomām, ka viņš Zviedrijā izvarojis kādu sievieti un seksuāli uzmācies citai sievietei. Abas šīs sievietes bija «WikiLeaks» brīvprātīgās līdzstrādnieces. Asanžs noliedz visas apsūdzības un uzstāj, ka seksuālie sakari notikuši ar pušu piekrišanu.

ANO Darba grupa patvaļīgas aizturēšanas jautājumos februāra sākumā nosprieda, ka Asanža piespiedu uzturēšanās Ekvadoras vēstniecībā Londonā pielīdzināma nelegālam apcietinājumam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu