Karsti, vēl karstāk… auksti

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mēs apkopojām veselu virkni telefona zvanu par gadījumiem, kad sezonas sākumā bija aizkavējusies siltuma pievadīšana, neapmierinoši darbojās siltummezgli, laikus netika atgaisoti māju iekšējie tīkli vai arī tie nebija sagatavoti ziemai. Diemžēl maksu aprēķina pēc mājas skaitītāja un sadala proporcionāli mājokļu platībai, bet dators, veicot matemātiskos aprēķinus, nezina, ka dažās vietās apkures sistēmas cauruļvados bijis gaiss un karstais ūdens tur nav cirkulējis. Tādēļ pierakstījumi šādos gadījumos radušies pilnīgi neapzināti. No teiktā izriet, ka visa sistēma jāsagatavo apkures sezonai laikus un ātri.

Vieniem lasītājiem bija konkrēti jautājumi, bet citi nezin kāpēc sevi pat neapgrūtināja ar adreses norādīšanu, tāpēc jādomā, ka viņiem svarīgāk ir tikai kādam pārmest nolaidību, bet problēmas būtība ir mazāk svarīga. Piemēram, raksta: "Pie mums, "Laumas" rajonā, pirmajā stāvā virtuvē un bērnu istabā ir mazliet silti, bet lielā istaba ir auksta." Neviens pie viņiem neatnāks un neko lietas labā neizdarīs! Jo nav taču zināms, kurp doties.

Galvenā rūpju nasta par apkuri tagad gulstas uz namu pārvalžu pleciem. Tādēļ, ja jau paši ķērušies pie apsaimniekošanas, ja jau paši nobalsojuši, ka visu atbildību uzņemas ievēlētā valde, tad pie tās arī jāvēršas. Tas jāzina visām patstāvīgi saimniekojošām biedrībām. Mums piezvanīja divi iedzīvotāji no kooperatīvās mājas Rojas ielā 4. Viņi pastāstīja, ka pirmajā un otrajā sekcijā iedzīvotāji savos dzīvokļos ierīkojuši milzīgi garus radiatorus, tādēļ trešās sekcijas iemītniekiem jāsalst, jo siltums līdz viņiem nenonāk. Bet atbildīgi par to taču ir tikai paši piezvanījušie. Lai viņi sasauc valdes sēdi vai kopsapulci un lemj par situāciju. Viņi pastāstīja, ka priekšsēdētājs it kā nereaģējot uz iedzīvotāju prasībām. Tādā gadījumā priekšsēdētājs ir jānomaina! Bet ir vēl viena iespēja: likvidēt kooperatīvu un lūgt māju ņemt atpakaļ "Vecliepājas" paspārnē. Likums to atļauj.

Līdzīgs zvans saņemts arī no K.Ūliha ielas 12. Zvanītāji bija it kā nopietni ļaudis, viņi piebilda, ka ziemai vajadzējis gatavoties jau vasarā. Tik tiešām taisnība, un tas bija jādara pašai biedrībai. Par to, ka minētā māja ir atdalījusies, mums paziņoja "Vecliepājas" Sanitārtehniskās nodaļas priekšnieks Aldis Vītols.

Ir arī citi jautājumi, uz kuriem mēs paši varam viegli atbildēt, nemaz nelūdzot speciālistu palīdzību. Tiesa, šie jautājumi neiekļaujas šajā tematā. Piemēram: "Kādēļ katru mēnesi mainās ūdens uzkarsēšanas cena? Bija 1,27 lati, pēc tam 2,47, vēlāk – 2,31 un tagad – 2,38 lati." Jautājums būtu bijis vietā tad, kad mājās vēl nebija ierīkoti siltummezgli un skaitītāji. Toreiz bija noteikts tarifs viena kubikmetra ūdens uzkarsēšanai. Bet tagad maksa atkarīga no skaitītāja rādījumiem – cik siltumenerģijas iztērēts konkrētā ūdens daudzuma uzkarsēšanai. Namu pārvaldē šos rādījumus izdala ar kubikmetru skaitu, lai būtu vienkāršāks priekšstats par rezultātu, lai varētu vienkāršāk salīdzināt. Taču tā ir nevis cena, bet faktiskās izmaksas. Bez tam ir kļuvusi dārgāka arī enerģijas viena megavatstunda. Būtu kauns to nezināt līdz pat šim laikam, jo vairums iedzīvotāju par to uzreiz izrādīja interesi.

Ļoti pārsteigti par rēķinos uzrādītajām summām ir iedzīvotāji Šķēdes ielā 3–10. Arī Talsu ielas 43.nama iemītnieki vaicā, kādēļ jāmaksā dārgāk par ūdens karsēšanu, un informē, ka kaimiņiem Vērgales ielā 2 pēc skaitītāja jāmaksā 37 lati par katru cilvēku. Tas taču absurds. Pirmām kārtām tādēļ, ka mājās ar skaitītājiem neko neiekasē par cilvēku, bet maksā tieši pēc skaitītāja, ņemot vērā enerģijas patēriņu ūdens karsēšanai.

Arī Klaipēdas ielas 92.nama iedzīvotāji interesējas, kas visiem jau būtu jāzina. Visādā ziņā mūsu avīzē jau skaidrojām par to, kā veidojas siltuma zudumi. Par to runāts māju vecāko sapulcēs, semināros Pilsētas domē, bija rakstīts namu pārvalžu informatīvajos biļetenos, izdevumā "Katram Liepājniekam" un atbildēs uz individuālām sūdzībām. Anonīms rakstītājs no E.Tisē ielas atsaucas uz Rīgas juristes Svetlanas Lisviņenko izteikumiem, kura raksta, ka par nesniegtiem pakalpojumiem nav jāmaksā. Tā ir taisnība, taču viņa nezina, ka mūsu zudumi izgājuši cauri skaitītājam, tādēļ tiesā neko pierādīt nevarēsim. Bet namu pārvalžu vadītāji spītējas, nevēloties pāriet uz racionālāku aprēķinu metodiku. Līdz ar to tās pašas joprojām dod iemeslu pārmetumiem.

No Klaipēdas ielas 124–19. Vienā istabā it kā nesildot radiatori, bet jāmaksā pilnā apjomā. A.Vītols, atbildot uz konkrēto zvanu, sāka ar vispārinājumiem. Ja ir auksti visos dzīvokļos, kas atrodas cits virs cita, tad vieglāk atrisināt problēmu. Dažreiz situāciju var uzlabot pat ar radiatoru platības palielināšanu aukstajos stāvos. Bezizejas situācijā ir jāmaina stāvvadi. Bet, ja runa ir tikai par vienu dzīvokli, mēdz gadīties, ka kādu iemītnieku gluži vienkārši neapmierina mājā pieņemtā norma, tādēļ, iespējams, būtu jāvienojas par tās paaugstināšanu.

A.Vītols pastāstīja, ka ir saskāries arī ar gadījumiem, kad izjaukts iekšējo tīklu līdzsvars sakarā ar nepareizi, bez nepieciešamās saskaņošanas veiktiem remontiem dzīvokļos. Reizēm pat grūti atklāt iemeslus. Taču ar pilnu pārliecību viņš paziņoja: ja namu pārvalde konstatēs, ka pārkāpts temperatūras režīms, tad noteikti veiks pārrēķinu. Ar to nodarbojas speciāla komisija, un šo rindu autoru var piesaistīt kā sacītā liecinieku. Tādēļ arī Ventas ielā 2 jācer uz solījumiem, tātad uz pārrēķinu nākamajā mēnesī.

Acīmredzot sacītais attiecas arī uz pretenzijām no Jūras ielas 5. Šās mājas iedzīvotāji informēja, ka apkure sākta tikai 13.novembrī, pēc tam, kad steidzamā kārtā "Vecliepāja" nomainījusi stāvvadu. Taču maksājuma paziņojumā bijusi ierakstīta pilna summa par nesaņemto pakalpojumu. Bija jārīkojas operatīvāk, un vismaz uzreiz vajadzēja atvainoties. Bet tas nezin kāpēc nevienam pat neienāk prātā.

Mēdz būt sarežģīti gadījumi arī tehniskā un finansiālā ziņā. Taču problēmas ir jārisina, nevis jāaizraujas ar sarakstes manipulācijām, pašu galveno atliekot uz vēlāku laiku, pat uz ziemu. No Dzintara ielas 84 piezvanīja S.Barmina un pavēstīja, ka 16., 19. un 20. dzīvoklī esot auksti. Jau kopš pagājušās ziemas. Sākumā atbildēs uz iedzīvotāju sūdzībām bijis rakstīts, ka mājās viss ir kārtībā, pēc tam informēts, ka trūkst naudas sabalansēšanai. Un beidzot no domes saņemts padoms: ja vēlaties, lai būtu siltāk, sasauciet sapulci un nobalsojiet par augstāku temperatūru. Bet kurš gan no blakus sekcijas iedzīvotājiem vēlas maksāt par to puisi? Un vai būs kas līdzēts arī ar šādu piekrišanu, nemaz nav zināms. Namu pārvaldes ir piemirsušas vienu būtisku aspektu: tieši aizvainotie iedzīvotāji nodrošina to eksistenci.

Dažreiz panika rodas pilnīgi nepamatoti. Piemēram, no Aisteres ielas 7 pagājušajā nedēļā paziņoja, ka tur "vakar vakarā" sakarā ar parādiem pārtraukta apkure. Kaut gan maksājumu termiņš par oktobri vēl nav beidzies. Bet dispečers, kā parasti, neko nezināja. Par kādu mēnesi, mēs vaicājām, šai mājai ir parādi? Nezina, bet "tā sacīja mājas vecākais". Vajadzētu pārbaudīt – pēdējo divu gadu laikā pirmo reizi saņemta šāda informācija.

Rožu ielā 31–1 radušās pretrunas. Iedzīvotāji saka, ka nekas netiekot darīts, bet namu pārvaldē apgalvo, ka viss izdarīts. Ātri un vēl jo vairāk pa tālruni ir grūti precīzi pārbaudīt situācijas būtību. Tādēļ lūdzam "Jaunliepājas" darbiniekus pierakstīt vēl dažas mums paziņotās adreses. Lai sanitārtehniķi aiziet uz Siļķu ielas 16.nama 57.dzīvokli – tur it kā esot auksts dvieļu žāvētājs, bet kaimiņiem viss kārtībā. Siļķu ielā 14–115 termometrs rādot 14 grādu. Esot bijis sanitārtehniķis, taču viņš nezinot, kur slēpjas vaina. Lēņu ielā 2 ir auksti 2. un 8. dzīvoklī: kad speciālisti ierodoties regulēt, radiatori kļūstot silti, bet pēc tam atkal paliekot auksti. Zemnieku ielā 49/51–21 dzīvo sirmgalve, un viņai esot pasacīts, ka jāizskalojot radiatori, tādēļ viņa nolēmusi pasūtīt jaunus, taču nekas neesot mainījies. Atkal vainīgs stāvvads? Tas viss ir atkal un atkal jāpārbauda. Bet ziema jau tepat pie sliekšņa. Un droši vien dažviet jau ir par vēlu kaut ko darīt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu