Pabeidz tiesas izmeklēšanu lietā par petaržu spridzināšanu seksuālo minoritāšu pasākuma laikā (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa šodien pabeidza tiesas izmeklēšanu krimināllietā, kurā tēvs un dēls apsūdzēti par petaržu spridzināšanu, uzbrūkot seksuālo minoritāšu atbalstam rīkoto Draudzības dienu dalībniekiem.

Kā informēja tiesas priekšsēdētājas palīgs Kaspars Sadauskis, šodien lietas izskatīšanas gaitā tika nopratināti vēl neuzklausītie liecinieki, par cietušo atzītā Elita Drāke un pieaicinātais eksperts, savukārt rīt, 16.oktobrī, plkst.13 plānotas tiesas debates.

Kā ziņots, abi apsūdzētie tiesai atzīst, ka ir veikuši prokuratūras inkriminētās darbības, taču viņi uzskata, ka tādējādi nav pastrādājuši krimināli sodāmu noziegumu.

Apsūdzētais Gints Krīgers ar savu dēlu 2007.gada 3.jūnijā Rīgas centrā notikušā seksuālo minoritāšu pasākuma laikā vēlējies protestēt pret minoritāšu popularizētajiem uzskatiem, tādēļ arī nolēmis uzspridzināt petardi pie Vērmanes dārza. Četru dēlu tēvs uzsver, ka viņa mērķis nav bijis nodarīt kādam miesas bojājumus.

Apsūdzētais vīrietis uzskata, ka "viņi [seksuālās minoritātes un viņu atbalstītāji] nevar tā pilsētas centrā staigāt un tērēt apsardzei nodokļu maksātāju naudu". Krīgers atzīst, ka, spridzinot petardi, viņš izvēlējies "naivu protesta veidu". Viņš ir gatavs līdzīgos gadījumos protestēt vēl, "ja to vajadzēs", taču tādā gadījumā apsūdzētais, visdrīzāk, izvēlēšoties kādu "mierīgāku veidu", kā paust savu viedokli, lai gan arī 2007.gada 3.jūnijā notikusī petaržu spridzināšana, pēc viņa domām, nav bijis krimināls noziegums.

Lietā liecinieka statuss piemērots lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienības "Mozaīka" valdes priekšsēdētājai Lindai Freimanei, apvienības valdes loceklei Evitai Gošai, kā arī citām personām, tostarp vairākiem policistiem, kuri seksuālo minoritāšu atbalstam rīkotā pasākuma laikā strādāja Vērmanes dārza tuvumā.

Tiesas sēdes kā klausītājs apmeklējis arī Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājs Jānis Šmits (LPP/LC), Gošas dzīvesbiedre Līga Kļaviņa un vairākas citas personas, tostarp arī kāds mācītājs.

Tiesas izmeklēšanas gaitā, uzdodot jautājumus lieciniekiem, noskaidrots, ka apsūdzētā tēva mestā petarde, pēc divu policistu teiktā, nokritusi uz Elizabetes ielas braucamās daļas, kur tuvākie cilvēki atradušies aptuveni desmit metru attālumā, savukārt apsūdzētais dēls savu aizdedzināto petardi minoritāšu un viņu atbalstītāju virzienā raidījis vēlāk. Tā, pēc kāda liecinieka stāstītā, kritusi pāri Vērmanes dārza sētai - parkā, kur atradušies cilvēki, taču liecinieks neesot redzējis, kur tieši petarde piezemējusies.

Savukārt lieciniece Freimane pieturas pie viedokļa, ka "tās petardes tika raidītas [seksuālo minoritāšu un viņu atbalstītāju] sapulces dalībnieku virzienā, pieļaujot iespēju, ka kāds varētu tikt ievainots". Apsūdzētie šādu iespēju noliedz, bet Freimane uzsver, ka, interesējoties par postījumu, ko eksplodējot spēj nodarīt līdzīgas petardes, viņa noskaidrojusi, ka atsevišķos gadījumos to sprādzieni var būt nāvējoši.

Viens no policistiem liecinot atzinis, ka citos apstākļos, kad pilsētā netiktu rīkoti šāda veida pasākumi, viņš, visticamāk, pat neaizturētu petardes spridzinātāju, vienīgi, iespējams, "pabrīdinātu, ka tā nedrīkst darīt".

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas Centra rajona prokuratūrā 1964.gadā dzimušajam, agrāk jau trīs reizes sodītajam vīrietim un viņa dēlam - 1992.gadā dzimušam jaunietim - uzrādīta apsūdzība pēc Krimināllikuma 231.panta 2.daļas - par huligānismu grupā, ja šīs darbības veiktas ar mērķi vērsties pret sabiedriskās kārtības pārkāpšanu, iepriekš informēja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Dzintra Vītoliņa.

Minētais likuma pants paredz sodu - brīvības atņemšanu uz laiku līdz septiņiem gadiem un policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Tēvs apsūdzēts arī pēc Krimināllikuma 172.panta - par nepilngadīgā iesaistīšanu noziedzīgā nodarījumā, jo dēls nozieguma izdarīšanas brīdī vēl bija nepilngadīgs. Šis likuma pants paredz sodu - brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai arestu, vai naudas sodu līdz 100 minimālajām mēnešalgām.

Kā ziņots, vērienīgu drošības pasākumu aizsegā, piesaistot ievērojamu sabiedrības interesi un izskanot mutiskiem apvainojumiem, pērn 3.jūnijā Rīgā notika seksuālo minoritāšu pārstāvju un viņu atbalstītāju gājiens. Pasākuma salīdzinoši mierīgo norisi aptumšoja divu personu organizēta petaržu spridzināšana, kurā cilvēki necieta, taču, kā novēroja aģentūra LETA, daudzus pasākuma dalībniekus notikušais pamatīgi izbiedēja.

Abi ģimenes locekļi uzspridzināja petardes pasākuma izskaņā, kad tā dalībnieki no parka devās uz speciāliem autobusiem, ar kuriem tika izvesti no pilsētas centra.

Seksuālo minoritāšu atbalsta gājienā Vērmanes dārzā toreiz bija pulcējušies vairāki simti cilvēku, un kopumā pasākums noslēdzās bez ievērojamiem incidentiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu