"Iekšiņa un āriņa" piedzīvo jau trešo izdevumu (5)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Svinot dzejnieces Ineses Zanderes 50.dzimšanas dienu, jaunu, jau trešo, izdevumu piedzīvojusi vispopulārākā viņas grāmata - dzejoļu krājums bērniem "Iekšiņa un āriņa".

Grāmata, kurā ir vairāk nekā 100 dzejoļu bērniem un mākslinieces Ūnas Laukmanes tekstililustrācijas, pirmoreiz tika izdota 2002.gadā, bet 2004.gadā parādījās jauns, papildināts izdevums, kas grāmatnīcu plauktos vairs nav atrodams. Grāmata saņēmusi vairākas literārās un grāmatu mākslas balvas, šie dzejoļi iestudēti Jaunajā Rīgas teātrī, ieskaņoti diskā, daudzi grāmatas dzejoļi komponēti, bet viens - uzņemts animācijas filmā "Miega vilcieniņš". Grāmatā ietvertie dzejoļi izmantoti arī Valmieras Drāmas teātra izrādē "Ineses tantes mīklainie panti", skan Jāņa Lūsēna dziesmu ciklā "Rīgas rotaļas" un Valta Pūces "Sūnu ciema zēnos".

Kultūras ministrijas 2006.gadā rīkotajā aptaujā, kuras mērķis bija noskaidrot 100 latviešu literāros darbus (no literatūras pirmsākumiem līdz pat mūsu dienām), kas atspoguļotu mūsdienu lasošās publikas priekšstatu par "latviešu literatūras zelta fondu", "Iekšiņa un āriņa" bija viena no desmit bērnu grāmatām, kas iekļuva šajā simtniekā.

2007.gadā Inesei Zanderei par ieguldījumu bērnu literatūras attīstībā piešķirta Kultūras ministrijas balva "Trīs brāļi" nominācijā "Kultūra indivīda izaugsmei", bet Jāņa Baltvilka balvu rakstniece 2008.gada jūlijā saņēma par bilžu pasaku "Māsa un brālis" un dzejoļu krājumu "Ja tu esi sivēns". Arī šie dzejoļi dzīvo uz JRT un Valmieras teātra skatuves.

Novembrī izdevniecība "Liels un mazs" "Swedbank" atbalstītajā oriģinālliteratūras un tulkojumu sērijā bērniem "Mazais būs liels" laidīs klajā Ineses Zanderes un mākslinieka Edmunda Jansona veidoto dzejoļu grāmatu "Brīnumbēbīša gads".

Savukārt decembrī, kad notiks Rozes Stiebras, Jura Petraškeviča un Gunāra Kalniņa veidotās animācijas filmas "Māsa un brālis" pirmizrāde, jaunās filmas ainas parādīsies arī dzejoļu grāmatiņā, kas izaugusi no pasakas, jo Jura Petraškeviča brīnumainie vizuālie tēli iedvesmojuši dzejnieci turpināt fantazēt par māsas un brāļa sapņu un dzīves pasauli.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu