Tankkuģis Ance izglābj kanādiešus (20)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dramatiskie notikumi risinājās 3. un 4. novembrī 740 kilometru attālumā no Kanādas krastiem.

Kanādiešiem Mišelai Annai O"Neilai un Alanam Ērikam Šortam nekad vairs nebūtu lemts doties okeānā, ja Latvijas kuģis Ance nebūtu mainījis kursu, lai dotos palīgā nelaimē nokļuvušajiem ceļotājiem.

Dramatiskie notikumi risinājās 3. un 4. novembrī 740 kilometru attālumā no Kanādas krastiem. Vētra katamarānu One Cool Cat un tā divu cilvēku apkalpi bija pārsteigusi nesagatavotu. Izskanot ēterā SOS signālam, Latvijas kuģniecības tankkuģa Ance komanda konstatēja, ka nelaimē nokļuvušajam pārim ir vistuvāk – tikai 30 jūras jūdžu attālumā, un kapteinis Viktors Timošenko pieņēma lēmumu nekavējoties mainīt kursu. Tomēr glābšanas operācija slikto laika apstākļu dēļ bija īļoti sarežģīta. Pirmie divi milzīgā tankkuģa mēģinājumi pietuvoties grimstošajam katamarānam un nocelt no tā cilvēkus beidzās neveiksmīgi. ASV krasta apsardzes lidmašīnas apkalpe, kas operāciju koordinēja no gaisa, ieteica lieki neriskēt un sagaidīt Kanādas meklēšanas un glābšanas dienesta kuģi, kura paredzamais ierašanās laiks bija nākamās dienas pusdienlaiks. Taču, uzaustot rīta gaismai un vētrai pieņemoties spēkā, situācija kļuva arvien saspringtāka un kanādieši lūdza viņus tomēr mēģināt nocelt. Glābšanas operācija atsākās, un tagad asistēja arī Ēģiptē reģistrētais konteineru kuģis ALP, kas, atsaucoties nelaimes signālam, arī bija ieradies notikuma vietā.

Kanādiešiem par laimi trešais glābšanas mēģinājums izrādījās veiksmīgs, jo, tiklīdz viņi bija nokļuvuši uz Ances klāja, katamarāns nogrima dzelmē. Pēc tam, kad tankkuģis pietuvojās un izšāva glābšanas troses, Alans Ēriks Šorts tika uzvilkts uz borta, taču viņa pavadonei uzreiz neizdevās uzmest īpašo mezglu, kas glābjamajam neļauj nožņaugties ap vēderu apmestajā trosē. Bija vajadzīgs vēl viens piegājiens. Kapteinis ziņoja, ka brīdī, kad sieviete beidzot tika vilkta augšā, katamarāna klājs jau bijis zem ūdens. Ceļotāju pāris glābējus no Kanādas nebūtu sagaidījis.

Kopumā glābšanas operācija ilga 13,5 stundas, un Ancei nācās neplānoti veikt 84 jūras jūdzes. No Ances klāja negaidītie ciemiņi nokāpa Somijā. Kuģa krustmāte, Ventspils muzeja krājumu glabātāja Ingrīda Štrumfa lepojas ar sava kuģa komandas rīcību un šādas uzslavas Latvijas kuģniecībai arī lūgusi nosūtīt kapteinim. "Šī jūrnieku tradīcija ir svēta, un viņi to ievēro. Ja Ance nebūtu novirzījusies no kursa, abus kanādiešus gaidītu droša nāve," Neatkarīgajai teic kuģa krustmāte.

Bet pašlaik dzīve un darbs uz tankkuģa atgriezies ierastajās sliedēs. Latvijas kuģniecības pārstāve Marita Ozoliņa-Tumanovska informēja, ka Ance turpina ierasto ceļu no Ņujorkas uz Somijas ostu Porvo ar dīzeļdegvielas kravu. Kuģis tuvojas Lamanša jūras šaurumam.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu