Platinī pametīs UEFA vadītāja posteni

LETA/AFP
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Mišela Platinī diskvalifikācija no jebkādām ar futbolu saistītām aktivitātēm pirmdien tika samazināta līdz četriem gadiem un viņš līdz ar to nolēmis atstāt Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) prezidenta krēslu, atklājuši viņa advokāti.

(Pievienota 4. un 5. rindkopa.)

Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) pirmdien lēmusi, ka Platinī diskvalifikācija no futbola sešu gadu vietā jāsamazina vēl par diviem gadiem, bet vienlaikus viņa pārstāvji atklājuši, ka Francijas futbola leģenda pametīs UEFA prezidenta amatu.

Sākotnēji Platinī bija cerējis, ka viņa diskvalifikācija tiks atcelta pavisam, kas ļautu atgriezties darbā. Taču tas nenotika, un nu viņš nākamajā UEFA kongresā atkāpsies no sava amata.

«CAS pieņemto lēmumu uzskatu par netaisnīgu. Šī diskvalifikācija man liegs būt FIFA prezidenta amata kandidātam,» norādīja Platinī. «Kā vienojos ar nacionālajā federācijām, atstāšu UEFA prezidenta krēslu, lai varētu turpināt savu cīņu par taisnību.»

«Dzīve vienmēr man piespēlējusi skaistus pārsteigumus, tagad varu tos izdzīvot,» piebilda Platinī.

Advokāti atklāja, ka Platinī par CAS pieņemto lēmumu ir «dziļi vīlies», lai gan šī organizācija pirmdien norādīja, ka iepriekš Starptautiskā Futbola federāciju asociācijas (FIFA) piespriestā astoņu gadu diskvalifikācija bija pārāk bargs sods.

Pirms Ziemassvētkiem FIFA Ētikas komiteja nu jau bijušajam FIFA prezidentam Zepam Blateram un Platinī piesprieda astoņu gadu diskvalifikācijas, ko amatpersonas saņēma, jo šveicietis 2011.gadā pārskaitīja Platinī aptuveni 1,8 miljonus eiro par paveikto laikā no 1999. līdz 2002. gadam. Abas amatpersonas pēc tam vērsās FIFA Apelāciju komitejā, kas soda sankcijas abiem samazināja par diviem gadiem.

Lai gan Blaters un Platinī norādīja, ka abu vienošanās bijusi pilnībā likumīga, CAS par to neesot bijusi pārliecināta, tāpēc nav atcēlusi francūža diskvalifikāciju, bet tikai to samazinājusi.

Pašlaik 60 gadus vecais Platinī par UEFA prezidentu kļuva 2007.gadā, pēcāk organizācijā un tās rīkotajos turnīros veicot vairākas pārmaiņas. Tieši viņš bija viens no galvenajiem iemesliem, lai Francija tiktu pie iespējas rīkot šā gada Eiropas čempionāta finālturnīru.

Iepriekš tieši Platinī tika uzskatīts par reālāko Blatera pēcnācēju FIFA prezidenta amatā, taču viņš diskvalifikācijas dēļ uz šo posteni pretendēt nevarēja, tāpēc viņa vietā kandidēja tā brīža UEFA ģenerālsekretārs Džanni Infantīno, kurš arī uzvarēja.

Futbolista karjeras laikā Platinī Francijas izlasē aizvadīja 72 spēles un guva 41 vārtus, ilgu laiku būdams valstsvienības visu laiku rezultatīvākais futbolists. 50 spēlēs viņš bija Francijas izlases kapteinis.

1984.gadā Platinī Francijas izlases sastāvā kļuva par Eiropas čempionu, bet trīs reizes karjerā viņš ir spēlējis Pasaules kausa finālturnīrā.

1988.gadā viņš kļuva par Francijas izlases galveno treneri un vadīja valstsvienību četrus gadus. 1998.gadā viņš bija Pasaules kausa finālturnīra organizācijas komitejas līdzpriekšsēdētājs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu