Friča Zoķa simtgadīgais vēstījums vīna pudelē

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Veicot izrakumus Tirgoņu ielā 1/3, blakus Doma laukumam, uzieti dažādi 19. un 20. gadsimta priekšmeti, kurus arheologs Mārtiņš Lūsēns gan raksturo ar vārdiem "nav nozīmīgi". Lielāko interesi pagaidām izraisījusi stikla pudele ar gandrīz 100 gadu vecu vēstījumu, ko tur reiz iemūrējis mājas sētnieks Fricis Zoķis.

Fricis Zoķis esot dzīvojis Tirgoņu ielas 1. namā un strādājis par sētnieku. Laikā, kad ēku 1909. gadā pieslēdza pilsētas kanalizācijas tīklam, viņš sastādījis šo tekstu, kopā ar divu tā laika laikrakstu "Dzimtenes Vēstneša" un "Rīgas Avīzes" lapām ielicis pudelē un, piedaloties vēl dažiem pilsoņiem, iemūrējis to visu ēkas pagraba sienā.

Pēc 98 gadiem, 2006. gada novembrī, Friča Zoķa vēstule atkal ieraudzīja dienas gaismu. Arheologs teic, ka sētnieks visticamāk vēstījumu ievietojis tā laika vīna pudelē un tas ir perfekti saglabājies. Viņš lēš, ka sūtījums nākamajām paaudzēm nav ticis iemūrēts vis pašā pagraba pazemē, bet nedaudz augstāk.

Vien mūsdienās ar būvgružiem pudele iegāzusies zemzemē. Šis atradums, tāpat kā citi vērtīgākie priekšmeti, nonāks Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā, kā noteikts likumā par valsts kultūras pieminekļu aizsardzību. Tomēr viņš norāda, ka pagaidām Tirgoņu ielā "nekādu izcilu atradumu nav. Pudele ir ekstragadījums. Taču visas atrastās būvdetaļas – dažas jūgendstila grīdas flīzes, divas 20. gadsimta šujmašīnas un tukšas stikla pudeles – muzejā nenonāks, jo nevar piekrāmēt muzeja fondus ar lietām, kas nav ļoti unikālas."

Tāpat atkritumu konteinerā nonākšot izrakumos atrastās šujmašīnas, kuras esot pagalam sarūsējušas. Taču visi atradumi ir dokumentēti un nofotografēti. M. Lūsēns prognozē, ka turpmākajos izrakumos nākamā gada pavasarī tiks uzietas daudz interesantākas lietas.

Pagaidām Tirgoņu ielā 1/3 veiktajā arheoloģiskajā izpētē ir atklātas trīs 19. gadsimta otrajā pusē celto māju pagrabu paliekas, kurās pašreiz daļēji atraktas desmit pagrabu telpas. Tirgoņu ielā 1 un 3 līdz Otrā pasaules kara beigām atradās pēc Kārļa Hermaņa Ēmkes projekta celtā piecstāvu ēka ar fasādi uz Tirgoņu un Šķūņu ielu un trīsstāvu ēka ar tirdzniecības telpām un mansarda stāvu uz Rozena ielu.

Šajās ēkās ir atradusies gan banka, gan kāda kuģniecības firma. Pirms ēkas nopostīšanas 1944. gadā šeit darbojās apdrošināšanas a/s "Drošība". Trešās mājas atraktie pagrabi ir no kādreiz Šķūņu ielā 20 esošās ēkas. Zināms, ka 1675. gadā te ierīkoja Zviedrijas garnizona aptieku.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu