Prāmis "Estonia" nogrimis ātrāk, nekā minēts oficiālajā ziņojumā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Gēteborgas Tehniskās Čalmersa skolas zinātnieki ir secinājuši, ka prāmis "Estonia" patiesībā ir nogrimis ātrāk, nekā tiek minēts izmeklēšanas komisijas galaziņojumā, informē "PM Online".

Pēc zviedru pētnieku domām, prāmja nogrimšanā viena no galvenajām lomām ir bijusi ventilācijas lūkām.

Prāmja katastrofas pētnieks Klaess Kelstrēms žurnāla "Ny Teknik" lasītājus aicinājis pievērst uzmanību tam, ka dažas detaļas prāmja "Estonia" nogrimšanas secībā, kā tas izskanējis oficiālajā versijā, patiesībā nav pareizas.

Jūras inženieris Jans Bergholcs kopā ar savu komandu ir izpētījis 130 katastrofā izdzīvojušo atmiņas.

Balstoties uz veikto datorsimulāciju, zinātnieki pieļauj iespēju, ka prāmis sācis grimt 2-3 minūtes pēc plkst. 1. Gala ziņojumā minēts, ka prāmis sācis grimt plkst. 1.14. Starptautiskā izmeklēšanas komisija uzskata, ka prāmis ir nogrimis plkst. 1.50, bet Gēteborgas zinātnieki - ka plkst. 1.25.

Pamatojoties uz intervijās iegūto informāciju, kurā apkopoti dati par izdzīvojušo atrašanās vietu katastrofas laikā, par laiku un notikumu secību, zinātnieki secinājuši, ka kuģis sācis svērties, tad kādā mirklī tas nostabilizējies un beigās nogrimis ļoti ātri.

"Lai viss būtu noticis pēc mūsu paredzētā scenārija, prāmja kravas nodalījumā bija jāieplūst vismaz septiņiem tūkstošiem tonnu ūdens," sacījis viens no pētniekiem.

Pēc zinātnieku domām, ūdens prāmī caur ventilācijas lūkām sāka ieplūst, kuģim sasveroties jau 35 grādu leņķī. Caur sešām ventilācijas lūkām minūtes laikā kuģī varēja iekļūt vairāki simti tonnu ūdens.

"Ir grūti pateikt, vai šiem datiem ir kāda īpaša nozīme, taču tā vismaz ir precīzāka informācija nekā tā, kas bijusi līdz šim," intervijā Zviedrijas radio norādījis zinātnieku grupas vadītājs Olle Rutgersons.

Viņš tomēr uzskata, ka jauniegūtā informācija palīdzēs tālākā prāmja katastrofas izmeklēšanā.

Čalmersa Tehniskās skolas zinātnieki kopā ar saviem kolēģiem no Skotijas un Nīderlandes bijušās Zviedrijas valdības uzdevumā pēta iespējamos prāmja katastrofas cēloņus.

Pasažieru prāmis "Estonia" nogrima 1994. gadā Baltijas jūrā netālu no Somijas piekrastes vētras laikā, aizraujot dzelmē 852 cilvēku dzīvības. Kad katastrofas vietu sasniedza glābēji, ledainajā ūdenī bija izdzīvojuši tikai 137 cilvēki.

Pasažieru vidū bija 29 Latvijas iedzīvotāji, no kuriem izglābās tikai seši. Prāmja "Estonia" nogrimšana ir Eiropā traģiskākā miera laika jūras katastrofa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu