Medvedevs ar Zatleru runā par vēsturi un krievvalodīgo stāvokli (216)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts prezidents Valdis Zatlers ar Krievijas prezidentu Dmitriju Medvedevu apsprieda pilnu divpusējo attiecību jautājumu spektru, tostarp vēsturi un krievvalodīgo iedzīvotāju stāvokli Latvijā.

Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Veidos komisiju

Pirmdien pēc tikšanās, kas ieilga aptuveni par pusstundu, prezidenti paziņoja arī par kopīgas vēsturnieku komisijas izveidi. Krievijas prezidents norādīja, ka vēstures jautājumi jāatstāj "akadēmiskajām aprindām". Viņš atzina, ka vēstures jautājums ir ļoti sarežģīts un ne vienmēr abu valstu viedokļi saskan.

Šā iemesla dēļ prezidenti vienojušies par abu valstu vēsturnieku komisijas izveidi, kas rūpīgāk analizēs vēstures notikumus.

Paredzams, ka vēsturnieki varēs piekļūt arhīviem, kas līdz šim nav bijuši pieejami.

Foto: AFP/LETA

Kā teica Medvedevs, abu valstu attiecību vēsture ir sarežģīta un bieži nav veicinājusi valstu satuvināšanos.

Šodien saruna ar Zatleru bijusi atvērta, tikuši apspriesti vēstures fakti, par ko ir atšķirīgas pozīcijas, tostarp arī Otrais pasaules karš.

Krievijas prezidents gan atzina, ka abu valstu attiecībās nevar līdz galam nodalīt politiku un vēsturi, tomēr jācenšas to darīt. Viņaprāt, vienmēr būs vēstures tēmas, kas būs sarežģītas, bet tas attiecoties arī uz virkni citu valstu.

Krievvalodīgo jautājums - sarežģīta un jūtīga tēma

Pati Latvija ir ieinteresēta atrisināt mūsu tautiešu jautājumu, jo tie ir cilvēki, kas dzīvo Latvijā, šādu viedokli šodien preses konferencē pēc tikšanās ar Zatleru pauda Krievijas prezidents.

Foto: VPK

Krievijas prezidents norādīja, ka tā ir sarežģīta un jūtīga tēma, jo skar lielu cilvēku skaitu. Krievijas puse izprotot situācijas sarežģītību, kas radusies zināmu ģeopolitisku procesu rezultātā, teica Medvedevs.

Krievija uzskata, ka agri vai vēlu Latvijai būs jāpieņem lēmumi, lai šos cilvēkus iesaistītu reālajā dzīvē.

 "Saprotam, ka situācija nav vienkārša un tā atkarīga arī no dažādiem politiskajiem spēkiem, kam ir dažādi viedokļi," sacīja Medvedevs.

 Zatlers savukārt atzina, ka ikviena valsts ir ieinteresēta, lai tajā būtu lielāks pilsoņu skaits, tomēr pašreizējā situācija saņemta mantojumā. Viņš norādīja, ka visiem bez ierobežojuma ir dotas tiesības saņemt pilsonību. Šis princips konsekventi ievērots daudzu gadu garumā, un tam ir efekts.

Zatlers uzaicina Krievijas prezidentu vizītē uz Latviju

Tikšanās laikā Zaters uzaicināja Krievijas kolēģi apmeklēt Latviju, preses konferencē pēc tikšanās informēja abu valstu vadītāji.

Medvedevs atzina, ka līdz šim ne reizes nav bijis ne Rīgā, ne Latvijā un viņam bija patīkami saņemt šo ielūgumu.

 Vaicāts, kādiem priekšnoteikumiem jāīstenojas, lai šāda vizīte notiktu, Krievijas prezidents norādīja: ja abu valstu komunikācija notiks tāpat kā šodien, ar to pietiks, lai vizīte notiktu. "It īpaši tāpēc, ka ir ko runāt un apskatīt," piebilda Medvedevs.

Komentāri (216)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu