Deputāti gatavi strādāt 51 mandāta koalīcijā (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nozīmīgus lēmumus – arī par valdības veidošanu – parasti pieņem partiju vadība, un pārējo partijas biedru viedoklis paliek nezināms. Arī šoreiz koalīcijas sarunas ved valdes locekļi vai īpaši izvēlēta darba grupa. Taču svarīgs ir arī pārējo deputātu viedoklis, kas liecina par iekšējo noskaņojumu partijās, kuru pārstāvjiem būs jāsadarbojas turpmākos četrus gadus.

Neatkarīgās veiktā deputātu aptauja liecina, ka lielākā daļa 9. Saeimā ievēlēto parlamentāriešu no tā sauktā koalīcijas kodola uzskata, ka valdība var strādāt triju partiju sastāvā. Tiesa, tādu, kas vismaz publiskos izteikumos būtu nepārprotami pret ceturtā partnera iesaistīšanu, praktiski nav. Tomēr, pieļaujot vēl kāda politiskā spēka piesaistīšanu, gandrīz nav arī tādu, kas šā ceturtā lomā redzētu Jauno laiku, kas līdz ar tēvzemiešiem tika minēti kā potenciālie partneri labējas valdības veidošanai. Tas vēlreiz netieši apstiprina jaunlaiciešu pat ļoti niecīgās izredzes iekļūt valdībā. Jau iepriekš vēstīts, ka valdības partiju pārstāvji, ja vien neizlems palikt līdzšinējā sastāvā un ja spēs vienoties par amatiem, priekšroku, visticamāk, dos Tēvzemei un Brīvībai/LNNK.

Zaļo un zemnieku savienība un Latvijas Pirmās partijas un Latvijas ceļa apvienība, kurām ietekmes ziņā izdevīgāka būtu šaura koalīcija, līdz šim ir uzsvērušas, ka gala lēmums par koalīcijas sastāvu būs jāpieņem Tautas partijai, no kuras nāk arī premjers un potenciālais nākamās valdības vadītājs Aigars Kalvītis. Pagājušajā nedēļā viņš bija atvaļinājumā, tāpēc koalīcijas sarunās bija iestājusies pauze. Jau šonedēļ otrajā pusē varētu būt skaidrība par turpmākās valdības sastāvu. Tautas partijas vadītājs Atis Slakteris Neatkarīgajai sacīja, ka skaidrībai par to noteikti būtu jābūt nākamotrdien, kad jaunā Saeima sanāks uz pirmo sēdi.

Neatkarīgā 9. Saeimā ievēlētajiem deputātiem no tā saucamā koalīcijas kodola – Tautas partijas, Zaļo un zemnieku savienības un Latvijas Pirmās partijas un Latvija ceļa apvienības – vaicā:

– Kāds nākamās koalīcijas modelis jums pašam šķiet pieņemamākais?

Var strādāt trijatā

Jānis Dukšinskis, LPP/LC:

– Reālākais variants ir trīs partiju koalīcija. Man lielas pieredzes nav, bet, protams – lai strādātu stabili, ir labi, ja kāds vēl būtu koalīcijā klāt. Bet, ja ir disciplīna, iespējams, var nostrādāt arī ar 51 balsi.

Leons Līdums, TP:

– Laikam būtu diplomātiski jāklusē. Bet ja raugās no ideālistiskā viedokļa, daudzveidība koalīcijā un liels skaits partiju ir lielāka demokrātija un brīvība. No politiskā viedokļa laikam labāk būs trīs partiju koalīcija.

Ainars Baštiks, LPP/LC:

– Tas galvenais lēmums jāpieņem premjeram, bet es personiski domāju, ka var turpināt strādāt esošajā sastāvā.

Augusts Brigmanis, ZZS:

– 51 balss ir vislabākais variants. Ja es būtu premjers, tā darītu. Protams, ja grib nodrošināties, tad jāņem tēvzemieši.

Helēna Demakova, TP:

– Principā man nav tiesību Kalvīša kunga kompetencē iejaukties, bet mans subjektīvais viedoklis – jau esošajā koalīcija ir viegli strādāt.

Ivars Godmanis, LPP/LC:

– Labākais variants ir esošā koalīcija.

Anatolijs Mackevičs, LPP/LC:

– Domāju, ka trīs partijas ir optimāli. Neredzu iemeslu, kāpēc vajadzētu vēl kādu.

Leopolds Ozoliņš, ZZS:

– Jāpaliek trijatā. Ja piesaista ceturto – pēc nosaukuma skaisti izklausās Tēvzemei un Brīvībai.

Karina Pētersone, LPP/LC:

– Es arī šobrīd darbojos valdībā un redzu, kā tā strādā. Man liekas, tas ir ļoti konstruktīvi – ir pierādījusies spēja strādāt kopā. Nav nezināmā un neprognozējamā. Par ceturto partneri nespekulētu, jo 51 balss ir pietiekama.

Indulis Emsis, ZZS:

– Valdībā kodolam jāpaliek, un atbalstam vajadzētu vēl kādu partneri Saeimā. Koalīcija varētu slēgt līgumu ar partneri vai partneriem – vai viņiem tiktu arī kāds ministra amats vai tikai sadarbība Saeimā – tas jau ir diskusiju jautājums.

Ainārs Šlesers, LPP/LC:

– 51 var veidot stabilu koalīciju. Ja premjera partijai šķiet, ka ar to ir par maz, var diskutēt par ceturtā partnera piesaisti.

Inese Šlesere, LPP/LC:

– Ar 51 balsi var strādāt. Ceturtā partnera piesaiste ir premjera ziņā.

Vents Armands Krauklis, TP:

– No darba efektivitātes viedokļa šaurs vairākums ir labāks ar nosacījumu, ka sarunās pirms koalīcijas izveidošanas panākts vienots viedoklis par problēmu risinājumiem. Un nosacījumu, ka parlamentā ir sadarbības partneri. Trijatā var strādāt, bet...

Juris Dalbiņš, TP:

– Jebkurā gadījumā vajadzīga stabila valdība, kas var nopietni risināt jautājumus, par ko jāvienojas pirms valdības sastādīšanas. Nav pazīmju, kas varētu liecināt, ka mazākuma valdība, kas kļuva par vairākuma, nevarētu turpināt strādāt. Bet izvēle ir premjera ziņā.

Pauls Putniņš, ZZS:

– Ar trijām partijām varētu pietikt. Bet tai vienai vajadzētu būt lielākai. 51 ierobežo. Ļoti svarīga ir diskusiju iespēja un uzskatu dažādība. Tas būtu Jaunais laiks, lai gan viņš nav galvojams. Tāpēc ir tā, kā ir.

Jānis Lagzdiņš, TP:

– Man pieņemams ir tāds koalīcijas modelis, kur ir visas trīs pašreizējās koalīcijas partijas. Ceturtā partnera piesaistīšanai ir savi plusi un mīnusi. Varētu strādāt gan ar 51 balsi, gan vairāk. Priekšroku vēl negribētu dot

nevienam variantam.

Jānis Eglītis, TP:

– Man ir divējādas izjūtas. Manā skatījumā šai valdībai ir jārisina un jāpieņem vairāki ne visai populāri lēmumi – administratīvā reforma, izglītība, nodokļu jautājumi, kur nav vienotības. Ja nav vienota viedokļa esošajā koalīcijā, ir problēmas šīs reformas veikt. Ja šajos jautājumos panāk vienotību, var strādāt esošajā koalīcijā, nepiesaistot citus. Ja piesaista ceturto, nevaru pateikt, kuru labāk, jo tad ir jābūt klāt partiju sarunās.

Atis Slakteris, TP:

– Protams ir labāk, ja ir vairāk nekā 51 balss, lai nozīmīgos jautājumos balsojums būtu stabils. Bet balsu skaits nevar būt pašmērķis. Izplūdusi koalīcija svarīgos jautājumos ar neder. Pašlaik notiek nopietnas debates pie valdības deklarācijas, kur tiek runāts par svarīgajiem jautājumiem, un tagad ko pateikt būtu pāragri.

Oskars Kastēns, LPP/LC:

– Esam gatavi arī ar trīs, un mums nav pretenziju, ja nāks ceturtais. Tas ir premjera pienākums – izšķirties.

Ingmārs Līdaka, ZZS:

– Mani pašu baida tā 51 balss. Tas prasīs ļoti lielu disciplīnu. Bet arī tie visi varianti ar ceturto ir ar lieliem mīnusiem. Ja vienā būtu tikai tie četri pieci cilvēki, es būtu apmierināts, ja otri nebūtu vairākas reizes paši jau atteikušies iet valdībā, es būtu drošāks, ja trešie nebūtu pāremocionāli, tad būtu mierīgāks.

Baiba Rivža, ZZS:

– Esmu gatava strādāt gan trīs partiju sastāvā, gan ar kādu ceturto.

Gundars Daudze, ZZS:

– No vienas puses – šīs trīs partijas ir jau sastrādājušās, zina cita citas stiprās un vājās puses. No otras – mazs pārsvars. Tas ir partiju diskusiju jautājums. Domāju, ka vienota viedokļa visām trim partijām nav joprojām, ja būtu, sen jau būtu definējušas. Arī ZZS mūsu viedoklis nav līdz galam izkristalizējies.

Mārtiņš Roze, ZZS:

– Topošās koalīcijas kodolam ir jābūt no līdzšinējām koalīcijā esošajām partijām, bet iespējams domāt arī par kādu citu labēju partiju piesaisti.

Vitālijs Aizbalts, LPP/LC:

– Varētu palikt arī 51, bet labāk, ja plašāka. Ja piesaista, labāk Tēvzemei un Brīvībai/LNNK.

Aija Barča, TP:

– Ja koalīcija ir ar 51 balsi, vieglāk ir valdībā, bet sarežģītāk būtu Saeimā. Vēl jāskatās, kad Saeima sanāks kopā, kas būs.

Staņislavs Šķesteris, ZZS:

– Es domāju, ka stabilitāte vienmēr ir laba lieta, tāpēc jāizvēlas partneris. 51 balss teorētiski var būt, bet jābūt diskusijai. Jāstrādā četratā

Mareks Segliņš, TP:

– Būtu labāk četri, bet nav versijas, kurš būtu tas ceturtais. Abiem ir plusi un mīnusi. Par Jauno laiku es nerunāju.

Jānis Strazdiņš, ZZS:

– Noteikti vajag vēl vienu partneri, bet nezinu, kuru. Mākslīgi izveidot lielu koalīciju arī nav jēgas, tāpēc jāizvairās no tāda politiskā spēka, kurš nav stabils.

Pēteris Hanka, ZZS:

– Ar trijiem ir nestabila valdība. Vajadzētu vairāk – es domāju, kā tēvzemieši būtu labi. Ar Saskaņas centru arī varētu, bet koalīcijā tas nepasētu iekšā.

Andris Bērziņš, ZZS:

– Ja nesaslimst, neaizbrauc, tad varētu vilkt esošajā sastāvā. Bet manas domas – tas ir par maz, lai stabili strādātu. Kuru partneri izvēlēties – negribu izteikties.

Dagnija, Staķe, ZZS:

– Stabilitātei nebūtu par sliktu vēl viena partija. Es vairāk sliecos, ka tēvzemieši. Esmu strādājusi ar tēvzemiešiem, un viņi ir ļoti labi kolēģi.

Oskars Spurdziņš, TP:

– Vēl kāds – būtu drošāk, jo 51 ir minimālais pārsvars.

Guntis Blumbergs, ZZS:

– Trijiem būs ļoti grūti strādāt. 51 ir 51. Ja būtu kaut vai 54 vai 57, jau būtu labāk. Lai varētu raiti strādāt, nepieciešams ceturtais. Ar ko, grūti teikt. Piekrītu tam, ko jau sacījuši – ja Repšes kungs nepiedalās sarunās, tas nav normāli, un, ņemot vērā iepriekšējo pieredzi, viņš var pateikt – neko neesmu solījis, bet bez viņa Jaunajā laikā ir arī ļoti gaiši cilvēki. Tas pats ir tēvzemiešiem – visi skaidrākie un gaišākie ir Eiroparlamentā. Ļoti labi, ja varētu atrast sadarbības iespējas ar Saskaņas centru, taču tur tas viens spārns man personīgi nav pieņemams.

Anta Rugāte, TP:

– Ja var vienoties, tad ir labāk, ja ir vairāk nekā trijatā. Katrā ziņā, trijatā strādājot, ilgākā laikā varētu rasties problēmas. Kura varētu būt ceturtā, neņemos prognozēt. Tas drīzāk ir jautājums tām partijām – ko viņi ir gatavi darīt un par ko vienoties.

Dzintars Ābiķis, TP:

– Trīs plus tēvzemieši. Viņi ir veci kaujas zirgi, lai gan sastāvs pavājš.

Uldis Briedis, TP:

– Labākais variants – trīs partijas un Tēvzemei un Brīvībai/LNNK. Saskaņas centram vēl jāmainās. Ar Jauno laiku nevar zināt – taisīs kaut kādas ziepes. Kaut kas viņiem aiz ādas – es kā ķirurgs to spriežu.

Raimonds Vējonis, ZZS:

– Drošībai būtu nepieciešama vēl kāda partija. Uz līguma pamata vai koalīcijā, tas ir cits jautājums. Gala vārds ir premjeram.

Māris Kučinskis, TP:

– Mazais skaits rada bažas. Vēl ir jārunā gan ar TB/LNNK gan Jauno laiku.

Vineta Muižniece, TP:

– Ideālā variantā labākā koalīcija ir tā, kur ir pārliecinošs vairākums. Bet vai tas ir iespējams? Politiski tāds ideāls modelis vispār nav iespējams – daudzos jautājumos ir atšķirīgi viedokļi. Ja no parlamenta darba viedokļa – labāk skaitliski lielāka koalīcija.Vēl jāskatās

Aigars Kalvītis, TP:

– Vēlēšanu rezultāti rāda, ka ir iespējams izveidot stabilu labēju partiju valdību. Partneri jāizvēlas tā, lai varētu saliedēti strādāt un īstenot mērķus – attīstīt tautsaimniecību un tuvākajā laikā sasniegt ES dzīves līmeni.

Aigars Štokenbergs, TP:

– Mani neinteresē partiju skaits, bet vispārēja vienošanās ar visām partijām jomās, kurās ir kopīgi mērķi.

Gunārs Upenieks, ZZS:

– Es gribētu, lai valdība būtu vairāk centriska. Bet par partneriem, kurš labāks, grūti ko komentēt, es nepiedalos sarunās.

Raimonds Pauls, TP:

– Es domāju, ka vajadzētu turpināt esošajā sastāvā, izvēloties partnerus, ar kuriem var sastrādāties. Lai premjerministrs izvēlas, jo viņam jau būs ar tiem cilvēkiem jāstrādā.

Andris Bērziņš, LPP/LC:

– Kodolam jāpaliek tāds, kāds tas ir. Par vēl kādu partneri jautājums ir prezidentes nosauktā premjera ziņā. Es uz to pilnīgi paļaujos. Ne man to lemt...

Jānis Klaužs, TP:

– Kā valdības veidotāji izlems, tā arī būs. Uz to paļaujos. Līdz šim neesmu vīlies TP īstenotajā politikā.

Viktors Ščerbatihs, ZZS:

– Pašlaik nevaru atbildēt. Vēl Saeimā neesmu bijis. Kad aiziešu un kolēģi man paskaidros, kas un kā, varēs spriest.

*Neatkarīgajai neaizdevās noskaidrot Gundara Bērziņa (TP), Māra Ārberga (TP), Imanta Valera (TP) un Arta Pabrika (TP) viedokli. Pa telefonu uz šo jautājumu atteicās atbildēt Visvaldis Lācis (ZZS), bet aģentūrai LETA viņš izteicies, ka balsotu par koalīciju, kurā darbotos trīs esošās koalīcijas partijas, gan arī par tādu modeli, kad tiktu piesaistīta apvienība Tēvzemei un Brīvībai/LNNK vai Jaunais laiks.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu