Ivanovs uzkūdījis slepkavu nogalināt savu sievu (42)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Janvārī nošautās uzņēmējas Ellas Ivanovas atraitnis Igors Ivanovs apsūdzēts par uzkūdīšanu uz slepkavību un tās atbalstīšanu mantkārīgā nolūkā.

Kā raksta laikraksts "Dienas Bizness", Ģenerālprokuratūra neatklāj, kādas līdzdarbības formas bijušas katram no četriem slepkavībā apsūdzētajiem. Prokuratūra arī neinformē, pret kurām no izmeklēšanas sākumā apcietinātajām sešām personām kriminālprocess izbeigts. Laikraksts noskaidrojis, ka par nevainīgiem atzīti Ivanovu ģimenes šoferis un miesassargs Arvīds Vilcāns, kā arī Sergejs Davidovičs. Pēdējais savulaik bija apcietināts spirta rūpnieka Daiņa Peimaņa slepkavības lietā, taču atbrīvots pierādījumu trūkuma dēļ.

Uz Ivanovas slepkavību Ivanovs uzkūdījis savu biznesa partneri Vitāliju Mamedovu, kurš attiecīgi sameklējis par slepkavības izdarīšanu tagad apsūdzēto Ludvigu Antonovu. Noziegumā piedalījies arī Ivanovs, iemidzinot abus suņus, kas sargāja Ivanovu ģimenes māju Garkalnes pagastā. Pēc tam Ivanovs aizbraucis uz Krieviju.

Tad noziegumā iesaistījies Asifs Handžanovs - ar automašīnu aizvedis Antonovu gandrīz līdz Ivanovu ģimenes mājai. Tur Antonovs sagaidījis Vilcāna vadīto automašīnu, un nošāvis atbraukušo Ivanovu. Pēc tam Antonovs devies uz iepriekš saskaņotu tikšanos netālajā degvielas uzpildes stacijā. Tur Handžanovam vajadzēja sagaidīt Antonovu, lai aizvestu uz Rīgu. Tomēr Handžanovs nav ieradies, un Antonovs devies prom uz mežu, kur viņu drīz vien aizturēja policija. Šādi, pēc izmeklētāju domām, varēja notikt Ivanovas slepkavība.

Apsūdzības piedāvātais stāsts tomēr ir nesaprotamu detaļu pilns, uzskata laikraksts. "Pirmkārt, kāpēc Antonovs ziemas naktī būtu meklējis patvērumu mežā tā vietā, lai iespējami ātrāk nokļūtu Rīgā. Otrkārt, ja Ivanovs, iepriekš iemidzinot suņus, izbrauca no valsts ap plkst.15 dienā pirms slepkavības nakts, jāsecina, ka dzīvnieki gulējuši vismaz desmit stundas - slepkavība notika ap vieniem naktī. Ekspertīze miegazāļu konstatēšanai suņu organismos veikta tikai nedēļu pēc slepkavības, paklausot neatlaidīgiem paša Ivanova lūgumiem. Treškārt, ja slepkavas ir saistīti ar organizēto noziedzību, izvēlēts pasūtījuma slepkavībām netipisks ierocis - par vītņu šaujamieroci pārveidota, Krievijā ražota gāzes-signālpistole." Nozieguma vietā tika atrastas sešas izšautas lodes, no tām piecas - Ivanovas ķermenī, no kurām viena - galvā. Tās raidītas no ieroča, kura kalibrs ir mazāks par 9 milimetriem.

Ivanova advokāts Guntars Antoms uzskata - līdz šim brīdim aizstāvībai nav uzrādīts neviens pierādījums pret viņa klientu. Advokāts arī pauda viedokli, ka Ivanovam nevarēja būt mantkārīga nolūka noslepkavot sievu, jo pāris jau iepriekš sakārtojis mantiskās attiecības. Ivanovu ģimeni Antoms pazinis septiņus gadus. Ivanovu 14 gadus vecā meita turpinot mācības skolā un savu tēvu satiekot cietuma apmeklējuma reizēs. Piecus gadus vecā meitiņa tagad dzīvojot Krievijā un par mātes nāvi neesot informēta. Tēvs viņai reizumis piezvanot no cietuma, cik nu atļauj ieslodzījuma noteikumi.

Savukārt koncertu rīkotāja SIA "Queen of Stage" īpašnieks Ojārs Grasmanis, neilgi pirms tika nogalināta Ivanova, ar kuru viņu saistījušas romantiskas attiecības, šaubīgā ceļā esot atbrīvojies no sava biznesa, raksta laikraksts.

Par "Queen of Stage" vienīgo īpašnieku pērnā gada 7.novembrī kļuvis kāds plašākai sabiedrībai nezināms 24 gadus vecais Ingus Vakters, kura dzīvesvieta reģistrēta Rīgas Tehniskās koledžas dienesta viesnīcā Ieriķu ielā Rīgā. Viņš gan tur vairs nedzīvojot, lai gan pirms kādiem gadiem viņš tur patiešām mitinājies un šai skolā arī izglītojies. Spriežot pēc informācijas, ko par sevi portālā "draugiem.lv" sniedzis pats Vakters, viņš strādā kompānijā "Mark Shafro&Co" Īrijā.

""Queen of Stage" dabūju ar viltu," telefonsarunā teicis Vakters, piebilstot, ka "kaut kā neveiksmīgi sanāca". Sīkāk viņš solīja pastāstīt intervijā, no kuras pēdējā brīdī tomēr atteicās, jo tas "nav manās interesēs, par cik plānoju personu, kas piespēlēja man šo firmu, saukt pie kriminālatbildības". Šī persona ir viņa paziņa 23 gadus vecais Gatis Čipāns, kura māte Inese Čipāne ir saistīta ar Grasmaņa biznesa partneri, Krievijas uzņēmēju Alekseju Svaričevski. Svaričevskim uz pusēm ar Grasmani piederēja "Queen of Stage".

Uzņēmums, par kura vienīgo īpašnieku pēkšņi kļuvis studentu kopmītnēs reģistrēts cilvēks, raisa aizdomas par nelikumībām firmas darbībā, atzinis Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes vadītāja vietniece Ļubova Švecova. Visbiežāk šādas izmaiņas liecina par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, ļaunprātīgu bankrotu vai kādu citu nelikumību veikšanu kompānijas darbībā, kā rezultātā īpašnieki uzskatījuši par nepieciešamu pamest uzņēmumu.

Arī Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta priekšnieks Viesturs Burkāns apstiprinājis, ka kāda uzņēmuma nonākšana ar šo kompāniju līdz tam nesaistīta jaunieša īpašumā, turklāt, ja firmas adrese atrodas dienesta viesnīcā, visticamāk, liecina par izvairīšanos no nodokļu nomaksas vai atrašanos kādā naudas legalizācijas vai PVN izkrāpšanas shēmā. Turklāt, ja uzņēmums līdz īpašnieku maiņai ir reāli strādājis, tas uzreiz neraisa aizdomas arī kredītiestādēm un tiesībsargājošajām iestādēm.

Par "Queen of Stage" finanšu stāvokli spriest nav iespējams, jo pēdējos divus gadus uzņēmums nav sniedzis gada pārskatus. Nav arī zināms, vai tam ir kādi nodokļu parādi, jo, kā noskaidrots VID Komunikācijas daļā, pret uzņēmumu VID kriminālprocesu nav ierosinājusi, tādēļ arī nevar izpaust nekādu informāciju par to. Šā gada janvārī "Queen of Stage" ir izslēgts no PVN maksātāju reģistra, taču likvidēts tas joprojām nav.

2006.gada rudenī Grasmanis nodibinājis vēl vienu uzņēmumu ar ļoti līdzīgu nosaukumu SIA "Koncertaģentūra Queen of Stage", kas, spriežot pēc uzņēmuma bijušās darbinieces Agritas Bikaviņas un arī biļešu tirdzniecības uzņēmumā "Biļešu serviss" teiktā, nodarbojās ar koncertu rīkošanu. Uzņēmuma reģistrā nav norādīts kompānijas darbības veids. Bikaviņa gan pieļāvusi, ka ar koncertu rīkošanu nodarbojies arī otrs uzņēmums. To gan neesošo gadu pārskatu dēļ ir grūti konstatēt. Tiesa, nu jau neeksistējošajā uzņēmuma mājas lapā internetā un preses paziņojumos, minot uzņēmuma nosaukumu, pēdiņās gan likts tikai "Queen of Stage", tā vedinot domāt, ka koncertus rīkojusi Grasmaņa un Svaričevska kopfirma. Arī "Koncertaģentūra Queen of Stage" nav uzskatījusi par nepieciešamu informēt par savu finansiālo darbību, iesniedzot gada pārskatu.

Līdz ar Grasmaņa pazušanu no Latvijas ar koncertu rīkošanu aktīvi nenodarbojas neviens no uzņēmumiem - pētot šā gada mūzikas norises, nākas secināt, ka pēdējais "Koncertaģentūras Queen of Stage" organizētais pasākums bija janvārī notikušais franču aktrises un dziedātājas Džeinas Birkinas koncerts Latvijas Nacionālajā teātrī.

Pēc Ivanovas slepkavības, kuras kontekstā parādījās arī ziņas par viņas vīra Igora Ivanova draudiem un huligānismu pret Grasmani, koncertu rīkotājs Latviju pametis. Jau no gada sākuma tiek runāts, ka viņš slēpjoties Spānijā. Grasmanim esot piemērota liecinieku aizsardzības programma Ivanovas slepkavības lietā. Šajā lietā par uzkūdīšanu izdarīt sievas slepkavību un par šīs slepkavības atbalstīšanu ir apsūdzēts Ivanovs. 30.oktobrī Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa arī iecerējusi skatīt krimināllietu, kurā Ivanovs apsūdzēts par draudiem nogalināt Grasmani.

Čipāns šobrīd ir trīs uzņēmumu vienīgais īpašnieks, bet iepriekš viņam kapitāldaļas piederējušas vēl trīs firmās, no kurām vienu - šovasar likvidēto SIA "K&A Construction" - VID atzinis par fiktīvu. Šis neesot vienīgais starp Čipānam un viņa mātei Inesei Čipānei piederošajiem uzņēmumiem, kas ir jau likvidēts vai arī kuram uzsākts maksātnespējas process. To vidū ir arī SIA "Ceplis un partneri", AS "Piņķi" un SIA "Inoteh".

"Esmu ļoti pagodināts par man veltīto uzmanību! Esmu tikai jauns, uzņēmīgs, topošs uzņēmējs, un būtu no manas puses ļoti nekorekti sniegt Jums interviju un informāciju, jo mūsu valstī ir tik daudz cilvēku, kuri ir cienīgi, lai par viņu biznesu runātu un rakstītu: Šķēle, Lembergs, Šlesers. Kad būšu sasniedzis kaut nedaudz no viņu līmeņa, ļoti labprāt ar Jums parunāšu," ar šādu elektroniskā pasta vēstuli beigusīes laikraksta mēģinājumi sazināties ar Čipānu vai viņa māti.

Pērnā gada 18.oktobrī Čipāne kļuvusi par divu iepriekš Svaričevskim piederošu kompāniju vienīgo īpašnieci, no kurām viena joprojām atrodas viņas rokās, bet par otras vienīgo īpašnieku un amatpersonu kļuvis Vakters. SIA "Tetra un Ko", kuras darbības sfēra, spriežot pēc "Lursoft" ziņām, ir nekustamā īpašuma izīrēšana, iznomāšana un pārvaldīšana, iepriekš piederēja Svaričevskim un vēl vienam Krievijas uzņēmējam Vladimiram Koročkinam. Oktobra vidū tā nonāca Čipānes, bet pēc divām nedēļām - Vaktera rokās. "Tetris un Ko" faktiski nav eksistējis jau ilgi pirms tā īpašnieku maiņas - 2006.gada martā uzņēmums izslēgts no PVN maksātāju reģistra.

Komentāri (42)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu