Roma kino varā

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Itālijas galvaspilsētā Romā no 13. līdz 21. oktobrim norisinājās starptautiskais Romas filmu festivāls, ko paši itālieši atzīst par valsts gada notikumu kultūrā.

Citādais kino

Pasākuma organizatori vēlējušies izpētīt kino ne tikai kā izcilu kultūras nesēju, bet arī kā iespēju cilvēkiem pulcēties un dalīties pieredzē. Papildus tradicionālam festivālu repertuāram skatītāji tika piesaistīti ar darbiem, kas netiek iekļauti citu festivālu programmās, tādējādi piedāvājot citādu skatu uz kino.

Festivāla programma bija sadalīta piecās pamatdaļās un divās papildu programmās. Konkursa programmā iekļautos darbus režisora Etores Skolas vadībā vērtēja piecdesmit kaislīgi kino skatītāji – neprofesionāļi. Tādējādi festivāla organizatori centušies norādīt uz tiešu saikni starp aktieri un skatītāju. Konkursa galvenā balva ir 200 tūkstoši eiro. Papildus tika apbalvots arī labākais aktieris un aktrise.

Festivālā piedalījās virkne pasaules līmeņa aktieru, to vidū Leonardo di Kaprio, Harisons Fords, Ričards Gīrs, Nikola Kidmena un citi. Daudziem par pārsteigumu – visvairāk gan laikam pašiem krieviem – pirmā Romas kinofestivāla galvenā balva – Marks Aurēlijs – tika piešķirta Kirila Serebreņikova melnajai komēdijai „Tēlojot upuri”. Režisors apbalvošanas ceremonijā teica, ka ticot kino spējai mainīt cilvēku domāšanu.

Eiropas aktiera godināšana

Viena no programmas sadaļām veltīta kāda Eiropas aktiera darbam. Šī tradīcija tika aizsākta ar skotu aktiera Šona Konerija godināšanu. Pasākums notika Teatro dell" Opera telpās, kur aktierim pasniedza Golden Marco Aurelio balvu, kas ir bulgāru mākslinieku radīta ar zeltu pārklāta festivāla simbola - zirgā sēdoša imperatora Marka Aurēlija statujas kopija. Šons Konerijs neslēpa sajūsmu: "Man pēcpusdienā bija tikšanās ar Dalailamu, un tagad saņemšu šo fantastisko balvu no Romas kino festivāla. Redzot, kā festivāls organizēts, nespēju noticēt, ka šis ir pirmais kino festivāls Romā." Aktieris priecājās par labajiem laika apstākļiem, brīnišķīgo mūziku un iespēju nogaršot oriģinālus itāliešu ēdienus. Savu īso runu Konerijs beidza ar vārdiem: "Paldies tev, Roma!" Jāpiebilst, aktieris pats izvēlējies 14 filmas sava darba retrospekcijai.

Pēc apbalvošanas ceremonijas viesi noklausījās maestro Rikardo Muti diriģētu koncertu. Tā programma bija pilnībā veltīta kino klasikai, kurā tika atskaņoti Nino Rotas darbi, kas komponēti tādām filmām kā Frederiko Fellīni „La Strada” un Frensisa Forda Kopolas „Krusttēvs”.

Aktiera darbs ir vērtīgs

Lai vērstu uzmanību ne tikai uz kino kā mākslas vērtību, bet arī aktieriem kā smagā darba veicējiem, Itālijas mākslinieku tiesību aizsardzības organizācija IMAIE rīkoja līdzīgu organizāciju pārstāvju un mākslinieku tikšanos. Latviju sanāksmē pārstāvēja Latvijas Profesionālo aktieru apvienības pārstāve Laura Leimane un aktrise Agnese Zeltiņa. Tā bija lieliska iespēja salīdzināt Latvijas aktieru tiesību aizsardzības sistēmu ar ārvalstu kolēģu darbu un smelties pieredzi.

Tikšanās mērķis bija kopīga dokumenta pieņemšana, kas tiks iesniegts Briselē, lai veicinātu atbilstošu un saskaņotu likumdošanas līdzekļu pieņemšanu. Jaunākā Eiropas Parlamenta direktīva, ko bija plānots pieņemt 18. oktobrī, paredz iespēju samazināt vai pilnībā atteikties no tiesībām uz fiksāciju pavairošanu personiskām vajadzībām. Šādas tiesības pastāv gandrīz visās ES dalībvalstīs un sniedz iespēju tūkstošiem mūziķu, aktieru, autoru u.c. saņemt atlīdzību par savu darbu izmantošanu.

Labvēlīgu dokumentu pieņemšanas veicināšanai itāliešu mākslinieku tiesību aizsargātāji sagatavojuši īsfilmu, kurā populāri itāliešu aktieri, to vidū Franko Nero un Albano, pauž savu attieksmi par tiesību aizsardzības nepieciešamību. "Tiesības uz reproducēšanu personiskām vajadzībām ir vitāli svarīgs atbalsts māksliniekiem," saka F. Nero. Ar slavenu aktieru balsīm organizētāji cer sasniegt labvēlīgu rezultātu likumdošanas līmenī ES.

Iesaistījusies visa pilsēta

Viens no festivāla izaicinājumiem ir mēģinājums iesaistīt visu pilsētu, padarot festivālu pieejamu publikai – cilvēkiem, kas mīl kino, bet kas nekad nav piedalījušies festivālā līdz šim. Paralēli rādītajām filmām interesentiem iespējams apskatīt dažādas izstādes, diskusijas, mūzikas šovus, modes un literatūras pasākumus.

Koncertzālē Auditorium Conciliazione notika komponista Enio Morikones koncerts, kurā tika atskaņota gandrīz visu viņa slavenāko darbu antoloģija. Maestro, kurš pats diriģēja orķestri, publika sveica ar milzīgām ovācijām. Gluži kā rokkoncertā orķestrim nācās kādu skaņdarbu atkārtot, bet Enio Morikone pateikties publikai un paklanīties iznāca reizes desmit.

Organizatori šo pasākumu dēvē nevis par festivālu, bet gan par starptautiskiem svētkiem. "Mums svarīgs ir ne tikai kino sniegtais kultūras baudījums, bet arī parādīt, kā kino top, cik liels darbs tajā ieguldīts un kāda tā ir vērtība," saka viens no festivāla sadarbības partneriem, IMAIE starptautisko sakaru speciālists Alesandro Markoni. Diemžēl kino cienītājiem Romā nācās saskarties ar dažām problēmām, piemēram, milzīgās intereses dēļ apgrūtināta bija biļešu iegāde un ielūgumu nodrošināšana viesiem.

Romas festivāla rīkotāji ir uzņēmušies milzīgu izaicinājumu, jo kino cienītāji un kritiķi skeptiski skatās uz faktu, ka šis ir jau otrais starptautiskais kinofestivāls Itālijā. Tomēr organizatori ir optimistiski, cerot, ka šis pasākums atšķirsies no Venēcijas piedāvājuma un abiem festivāliem nebūs savstarpēji jāsacenšas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu