LK akcionāru sapulci rīkos mikroautobusā (8)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Šorīt ir apgrūtināta nokļūšana paredzētajā AS "Latvijas kuģniecība" (LK) ārkārtas akcionāru sapulcē, jo aptuveni septiņus kilometrus no tās norises vietas - atpūtas centra "Lejastiezumi", Kuldīgas novadā, - avarējis autobuss. Jaunākās ziņas gan liecina, ka akcionāru sapulce tomēr notiks. To rīkos pie atpūtas bāzes novietotā mikroautobusā, jo ir pārstāvēts nepieciešamais akciju skaits sapulces norisei.

Aizdomas par auto avārijas imitēšanu

Lai arī avarējušajam autobusam ar vieglo automašīnu garām paspraukties ir iespējams, satiksme ir būtiski apgrūtināta. Citu piebraukšanas ceļu atpūtas bāzei nav.

Autobusa šoferis, jautāts, vai avārija nav izraisīta speciāli, lai bloķētu piebraukšanu "Lejastiezumiem", atteica: "Kādas muļķības!" Viņš apgalvoja, ka autobusam ceļu patraucējusi kāda vieglā automašīna, tāpēc sanācis avarēt.

Pie atpūtas bāzes piebraukušas vairāk nekā 20 apsardzes, kā arī akcionāru un viņu pārstāvju automašīnas. Ēkā neviens netiek ielaists.

Atpūtas bāzes sargs saka, ka komplekss ziemā ir slēgts un tajā neviens netiek ielaists.

LK iepriekš paziņoja, ka tehnisku problēmu dēļ šodien plānotā akcionāru sapulce tiek pārcelta. Kā iemesls sapulces pārcelšanai tika minēta "avārijas situācija", kuras dēļ nav iespējams nodrošināt sapulces norisi.

Vakar dienestiem tika doti norādījumi to pārbaudīt un nepieciešamības gadījumā sniegt atbalstu un nodrošinājumu.

"Latvenergo" kontroles brigāde izbrauca no Kuldīgas uz Rendu, lai pārliecinātos par situāciju uz vietas - plānotajā LK sapulces norises vietā Lejastiezumos. Nepieciešamības gadījumā "Latvenergo" bija gatavs nodrošināt elektroenerģijas padevi ar pārvietojamo ģeneratoru.

LK akcionāru sapulci rīkos mikroautobusā

AS "Latvijas Kuģniecība" (LK) akcionāru sapulce notiks pie atpūtas centra "Lejastiezumi" vārtiem novietotā mikroautobusā, novēroja "LETA video".

Akcionāru sapulcei reģistrējušies 78,2% LK kapitāla turētāju.

Spītējot salam, pie atpūtas kompleksa ieejas vārtiem tika sākta dalībnieku reģistrācija, kurā tika noskaidrots, ka ir pārstāvēts nepieciešamais akciju skaits sapulces norisei.

Procesā aktīvi iesaistīti abas puses pārstāvošie advokāti - Viktors Tihonovs un Lauris Liepa.

LK jautājums raisa diskusijas valdībā

Pēc neoficiālas informācijas, LK akcionāru sapulces jautājums raisījis diskusijas arī valdības līmenī. Premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") jau iepriekš ar rezolūciju uzdeva tieslietu ministram Aigaram Šotokenbergam ("Vienotība") iesaistīties jautājumos, kas saistīti ar šo strīdu un starptautiskās kompānijas "Vitol" pārmetumiem.

Kā ziņots, akcionāru sapulcē plānots lemt par 2009.gada pārskata apstiprināšanu, peļņas izlietošanu, revidenta ievēlēšanu 2010.gada pārskatu revīzijai, apstiprināt statūtu grozījumus un ievēlēt padomi.

AS "Ventspils nafta" (VN) lielākais akcionārs "Vitol Group" ("Vitol") uzskata, ka ārkārtas akcionāru sapulce būs "nopietns pārbaudījums Latvijas spējai pildīt starptautiski uzņemtās saistības par ārvalstu investoru tiesību aizsardzību". VN ir lielākais LK akcionārs.

"Vitol" atgādina, ka kopš šā gada 25.janvāra VN vairākkārt ir lūgusi LK valdei sasaukt akcionāru sapulci, tomēr šā gada laikā neviena akcionāru sapulce tā arī nav notikusi, tādējādi pašreizējā LK valde un padome vairākkārtīgi nav spējusi pildīt "likumiskos pienākumus". "Vitol" uzskata, ka akcionāriem ir liegtas viņu likumīgās tiesības piedalīties uzņēmuma vadībā, kas ir svarīgākais korporatīvās pārvaldības princips jebkurā Eiropas Savienības valstī.

Ņemot vērā LK valdes nesen veiktos darījumus, par kuriem VN jau vairākkārt norādījusi, ka no tiem labumu gūst uzņēmuma vadība, nevis akcionāri, tai skaitā arī Latvijas valsts, VN uzskata par vitāli nepieciešamu mainīt pārvadi LK, lai mēģinātu saglābt uzņēmuma finansiālo dzīvotspēju, ja vien nav par vēlu.

"Vitol" uzskata, ka akcionāru sapulces rīkošana 125 kilometru attālumā no Rīgas var tikt izskaidrota vienīgi ar LK valdes nolūku apgrūtināt akcionāriem piedalīšanos sapulcē. Turklāt "Vitol" pārstāvji uzskata, ka akcionāru reģistrācijai atvēlētais laiks - 15 minūtes - ir acīmredzami nepietiekams, lai valde būtu spējīga pārbaudīt vairāku tūkstošu akcionāru identitāti vai pilnvarojumu.

"Vitol" pārstāvji pauž bažas, ka gan nomaļas vietas izvēle, gan nesamērīgi īss akcionāru reģistrācijas laiks ir vērsts uz to, "lai nenotiktu likumīga akcionāru sapulce, ko, kā parāda vēsture, LK vadība jau ilgāku laiku ir mēģinājusi īstenot".

Pēdējo mēnešus laikā samilzušas nesaskaņas starp VN un LK. Ik pārdienu kāds no uzņēmumiem publicē paziņojumu, kurā tiek izteikta kritika otrai sabiedrībai un tiek norādīts uz tās nepilnībām.

"Vitol Group" ietilpstošajam uzņēmumam "Euromin Holdings (Cyprus) Limited" pašlaik pieder ap 49,5% VN akciju, savukārt VN pieder 49,9% LK akciju.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu