Sudānā nolaupītie latvieši ilgstoši badināti (45)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ārkārtīgi svarīga loma Sudānā par ķīlniekiem sagrābto Latvijas pilsoņu glābšanas operācijas veiksmīgā norisē bija pašu nolaupīto pilotu profesionālajai sagatavotībai darbam ekstremālās situācijās, viņu drosmei un pašaizliedzībai, TVNET informēja Ārlietu ministrijā.

Jau ziņojām, ka 4.novembrī Njalas pilsētā Sudānā tika nolaupīti trīs Latvijas pilsoņi, firmas „GM Helicopters” helikoptera ekipāžas locekļi - divi piloti un mehāniķis, kas strādāja ANO Pasaules pārtikas programmas ietvaros.

Nolaupītie vairāk nekā mēnesi atradās gūstā

Nolaupīšanas brīdī helikoptera ekipāža bija ceļā uz savu pastāvīgo apmešanās vietu. Nolaupīšanu veica astoņas bruņotas personas, kas vēlāk ķīlniekus ar automašīnu aizveda nezināmā virzienā. Nolaupītās personas vairāk nekā mēnesi atradās gūstā, vairākkārt mainot pastāvīgo uzturēšanās vietu. Ikdienā tie tika turēti teltī bruņotas apsardzes uzraudzībā. Bijušie nolaupītie to atrašanās vietas sadzīves apstākļus raksturoja kā kritiskus -

pastāvīgi trūcis pārtikas un dzeramā ūdens.

Ķīlnieki netika fiziski iespaidoti, taču izveidojušās situācijas dēļ tika pakļauti lielai fiziskās izturības pārbaudei, kā arī milzīgai psihiskai slodzei.

8.decembrī norisinājās ķīlnieku glābšanas operācija, kā rezultātā visi trīs Latvijas pilsoņi tika nogādāti drošā vietā ANO bāzē, kur tiem tika sniegta pirmā palīdzība, kā arī organizēta tikšanās ar Sudānas varas un drošības iestāžu pārstāvjiem. Nākamās dienas vakarā Latvijas Ārlietu ministrijas un “GM Helicopters” pārstāvju pavadībā bijušie nolaupītie devās atpakaļceļā uz Latviju. Kopā ar ģimenes locekļiem starptautiskajā lidostā „Rīga” bijušos nolaupītos sagaidīja Ārlietu ministrijas, Drošības policijas Pretterorisma centra, kā arī „GM Helicopters” pārstāvji.

Ar ķīlniekiem strādā psihologs

Lai iegūtu detalizētu informāciju par nolaupīšanas apstākļiem un nolaupīšanā iesaistītajām personām, 15.decembrī Rīgā atkārtotā vizītē bija ieradusies ANO Pasaules pārtikas programmas drošības ekspertu delegācija, kurai tika organizēta tikšanās ar iepriekš nolaupītajām personām. Joprojām darbu ar bijušajiem ķīlniekiem un viņu ģimenes locekļiem turpina psihologs.

Ārlietu ministrija informē, ka konkrētas prasības vai izpirkuma maksu par Latvijas pilsoņu atbrīvošanu ķīlnieku krīzē iesaistītais grupējums Latvijas varas iestādēm vai nolaupīto ģimenes locekļiem neizvirzīja. Taču, ņemot vērā, ka Sudānas varas iestādes, ANO Pasaules pārtikas programma un Drošības policijas Pretterorisma centrs joprojām veic šā gadījuma izpēti, izmeklēšanas interesēs detalizētāka informācija par nolaupīšanā iesaistīto grupējumu, kā arī ķīlnieku krīzes atrisinājumu netiks sniegta.

Ārkārtīgi svarīga loma glābšanas operācijā bija pašu Latvijas pilsoņu drosmei

Ārlietu ministrija vēlas atzīmēt, ka ārkārtīgi svarīga loma glābšanas operācijas veiksmīgā norisē bija pašu Latvijas pilsoņu profesionālajai sagatavotībai darbam ekstremālās situācijās, drosmei un pašaizliedzībai.

Šīs īpašības ļāva viņiem izdzīvot, kā arī sveikiem un veseliem atgriezties Latvijā.

Ārlietu ministrija arī vēlas atzīmēt nolaupīto Latvijas pilsoņu ģimeņu izturību un izpratni, kā arī sadarbību ar Latvijas un ANO institūciju darbiniekiem visas ķīlnieku krīzes risināšanas gaitā.

Bijušie nolaupītie ar Ārlietu ministrijas starpniecību vēlas pateikties visiem, kuri piedalījās viņu glābšanas operācijā. Tāpat viņi vēlas pateikties par viņu ģimenēm sniegto morālo un psiholoģisko atbalstu.

Jau ziņojām, ka saņemot informāciju par nolaupīšanas faktu, speciāli šim gadījumam tika izveidots Krīzes Koordinācijas centrs Ārlietu ministrijas vadībā. Tajā tika iesaistīti pārstāvji no Drošības policijas Pretterorisma centra, Satversmes aizsardzības biroja, Militārās izlūkošanas un drošības dienesta, kā arī Aizsardzības ministrijas. Koordinācijas centrs krīzes risināšanai sadarbojās ar atsevišķu Latvijas partnervalstu diplomātiskā korpusa un drošības dienestu amatpersonām, nodibināja kontaktus ar Sudānas varas iestādēm un drošības dienestiem, nosūtot uz Sudānu divus īpašos Latvijas sūtņus (Ārlietu ministrijas pārstāvi un Drošības policijas Pretterorisma centra amatpersonu), organizēja darbu ar nolaupīto ģimenes locekļiem, kā arī sadarbojās ar ķīlnieku krīzē iesaistīto komercsabiedrību. Lai vienotos par turpmāko sadarbību, 10.novembrī Rīgā ieradās speciāla ANO Pasaules Pārtikas programmas drošības ekspertu delegācija.

Komentāri (45)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu