Džilindžera "Nekrofils" (7)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jaunās Dailes teātra sezonas pirmā pirmizrāde Kamerzālē 25.septembrī būs Gabrielas Vitkopas "Nekrofils", ko iestudē režisors Dž.Dž. Džilindžers.

Ekscentriski indīgās, sarkastiski izsmējīgās franču rakstnieces Gabrielas Vitkopas (1920-2002) stāsts "Nekrofils" nāca klajā 1972.gadā nelielā franču erotiskās literatūras izdevniecībā.

Pati Vitkopa uzskata, ka "Nekrofils" vēsta par mūžīgu, neiedomājamu mīlestību. Viņas radītajam varonim Lisjēnam N. visu laiku nākas šķirties no saviem mīļotajiem. Viņa mīlā pret saviem miroņiem ir milzīgs maigums. Viņš nevar skatīties uz skaistu sievieti vai patīkamu vīrieti bez tā, lai nekavējoties klusībā nevēlētos viņu nāvi.

Mirušie ir pārpilni pārsteigumu un laimes priekšnojautu - zīdtauriņu nomierinošā smarža, nedzīvās ādas caurspīdīgums un ledainais maigums, miesas bālo plankumu kaskādes un tumšie zilumi, trūdēšanas drudzis sala skartu hortenziju violetajās nokrāsās un glezno orhideju mirdzošajos, blāvi dzeltenīgi brūnganajos toņos. Katru reizi viņš iemīlas no jauna. Nāve viņu aicina pie sevis pa tai vien zināmiem labirintiem. Tas ir skumjš mīlas stāsts, jo īsts mīlas romāns nevar būt jautrs.

Nekrofili viens otru nemeklē. Viņi ir vientuļnieki, kuri izvēlējušies kontakta neiespējamību. Viņu mīla sakņojas neizsakāmajā. Tā ir makabriski izsmalcināta. Nekrofila mīla ir tikai viena no mūžīgās mīlas formām. Eross un Tanatoss - mīlestības un nāves nesaraujamā vienība - vēsta par vistumšākajām un briesmīgākajām cilvēka eksistences dzīlēm. Nekrofils ik uz soļa sastop nāvi tāpat kā dzērājs - pudeli vai spēlmanis - kārtis. Nāves triumfs izlīst bezgalīgā maigumā, kad miesā ielīst nakts. Nāve ir vissvarīgākais mūsu esamībā. Tas, ko cilvēks spēj pārdzīvot tikai reizi dzīvē - vai reizi nāvē.

Dž.Dž.Džilindžers apgalvo, ka viņu interesē pētīt marginālu psihi - kādā veidā tāds fenomens kā nekrofilija vispār var rasties un pastāvēt. Kas tas ir par fenomenu, kad dzīvs cilvēks var mīlēt mirušus cilvēkus. Tā nav vienkārši kaprīze vai izaicinājums, šis cilvēks uzskata, ka tā ir tīrākā mīlestības izpausme - tikai dot un neko neņemt pretī.

Izrādē spēlēs Ģirts Ķesteris un jaunā aktrise Kristīne Belicka. Radošajā komandā režisors aicinājis scenogrāfu Kristianu Brekti, kostīmu mākslinieci Ilzi Vītoliņu, kustību konsultanti Ingu Krasovsku un gaismu mākslinieku Mārtiņu Feldmani.

"Nekrofila" dramatizējuma autors ir Dž.Dž.Džilindžers, to tulkojusi Binnija Ārberga.

Komentāri (7)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu