Putins par Hodorkovski: Zaglim jāsēž cietumā (26)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins ceturtdien ikgadējā "tiešajā līnijā" ar iedzīvotājiem pauda pārliecību, ka bijušajam naftas lielfirmas "Jukos" vadītājam Mihailam Hodorkovskim kā zaglim ir jāsēž cietumā.

"Es šajā lietā jau esmu izteicies vairākas reizes, ja jūs uzskatiet, ka man šajā jautājumā ir jāsaka vēl kaut kas, varu pateikt: es tāpat kā Vladimira Visocka pazīstamais personāžs uzskatu, ka zaglim jāsēž cietumā," sacīja Putins, atbildot uz "tiešajā līnijā" ar valsts iedzīvotājiem uzdotu jautājumu.

Kāda zvanītāja sacīja, ka Putinam, laikam, patīkamāk ir dzirdēt vecmāmiņu jautājumus un pateicības. Šī pati zvanītāja arī prasīja, vai nav pienācis laiks pārskatīt attieksmi pret apcietinājumā turēto uzņēmēju.

Putins norādīja, ka Hodorkovska noziegumi ir pierādīti tiesā.

"Zaglim jāsēž cietumā," citējot filmā "Tikšanās vietu mainīt nedrīkst" Visocka personāža Gļeba Žiglova teiktos vārdus, sacīja Putins. "Bet atbilstoši tiesas spriedumam Hodorkovskis atzīts par vainīgu laupīšanā, diezgan solīdā. Runa ir par nodokļu maksāšanu un krāpšanu, un summa skaitāma miljardos rubļu."

"Es nerunāju personīgi par viņu. Atgādināšu, ka arī "Jukos" drošības dienesta vadītājs sēž cietumā par slepkavību. Neiepatikās viņiem Ņeftjejuganskas mērs Petuhovs - nogalināja. Sieviete šeit Maskavā neatdeva viņiem savas mazās telpas, kuras viņi gribēja atņemt,- nogalināja. Killeru, kuru bija nolīguši, - nogalināja, garāžā tikai smadzenes vien atrada. Ko? Vai drošības dienesta vadītājs pats pēc savas iniciatīvas veica šos noziegumus," vaicāja Putins.

"Ir tomēr tiesa. Tā mums, kā zināms, viena no humānākajām pasaulē. Tas ir tās darbs. Es izeju no tā, ko ir pierādījusi tiesa," skaidroja premjers.

Kā ziņots, trešdien bija paredzēts sākt nolasīt spriedumu Hodorkovskim izvirzītajā otrajā lietā, taču tas bez iemeslu paskaidrošana tika pārcelts uz 27.decembri.

Tiesas sprieduma nolasīšana varētu aizņemt vairākas dienas vai pat nedēļas.

Hodorkovskis un viņa darījumu partneris Platons Ļebedevs jau izcieš 2005.gadā piespriesto astoņu gadu cietumsodu apsūdzībās par krāpšanu un izvairīšanos no nodokļiem. Taču šā gada 3.martā viņi no jauna sēdās uz apsūdzēto sola par miljoniem tonnu naftas piesavināšanos un naudas atmazgāšanu. Par šīm apsūdzībām prokuratūra pieprasījusi viņiem piespriest 14 gadus cietumā.

Viņa atbalstītāji uzskata, ka Hodorkovska ieslodzīšana cietumā un atkārtota tiesāšana uz safabricētu apsūdzību pamata ir varas iestāžu atriebība par viņa uzdrīkstēšanos finansēt opozīcijas partijas.

Pēc atbalstītāju domām Hodorkovska vajāšanu pasūtījis Putins un viņa labā roka - Igors Sečins.

Putins Hodorkovski apsūdzējis arī līdzdalībā pasūtījumu slepkavībās. Līdz šim tādas apsūdzības tiesā nebija izskanējušas.

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu