«Sirds veselības skola»: Palīdzība iedzīvotājiem, atbalsts valstij un pagodinājums farmaceitiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sirds un asinsvadi ik dienas apgādā mūsu organismu ar skābekli un barības vielām, tāpēc nav divu domu, ka par to veselību būtu jārūpējas jo īpaši. Taču, vai mēs tā patiešām darām? Izrādās, ka nebūt! Tieši tāpēc jau otro gadu sabiedrībai tiek piedāvāta SIRDS VESELĪBAS SKOLA, kuras laikā ir iespējams uzzināt svarīgāko par sirds un asinsvadu veselību, kā arī veikt bezmaksas sirds veselības mērījumus. Par kampaņas aktivitātēm un mērķi vairāk stāsta EUROAPTIEKA valdes priekšsēdētājs Māris Lūks.

«Šādu sociālo projektu SIRDS VESELĪBAS SKOLA mēs rīkojam jau otro gadu. Tas radās ar domu parādīt, ka aptieka ir vieta, kur cilvēkiem var preventīvi palīdzēt tikt galā ar tām veselības problēmām, kuras viņus potenciāli varētu sagaidīt nākotnē. Mēs arvien vairāk redzam, ka sabiedrībā aktualizējas tieši sirds slimības, tāpēc arī izvēlējāmies šādu projekta tēmu,» iepazīstināšanu ar projektu sāk M. Lūks. «Pagājušogad kampaņa bija vairāk informatīva - stāstījām, kāpēc ir nepieciešams pārbaudīt sirds veselību un veicām sirds veselības pamatmērījumus. Šogad tā ir jau ar konkrētu saukli «Infarktam un insultam nē!»

Ja kādam šķiet, ka «šis jau attiecas vienīgi uz pensionāriem», tad tā nebūt nav! Kampaņas rīkotāji atklāj, ka sabiedrībā ir arvien vairāk jaunu cilvēku, kuri saslimst ar sirds un asinsvadu slimībām, piedzīvo insultu vai infarktu. M.Lūks atklāj: «Arī kardiologi mums ir norādījuši, ka ir jārunā ar sabiedrību par to, ka arī jauniem cilvēkiem ir jāpadomā par savu sirds-asinsvadu veselību. Stress, kaitīgie ieradumi, nepareizs uzturs – tas attiecas uz visiem. Kopējā tendence pasaulē rāda, ka arvien biežāk jauni cilvēki cieš no sirds un asinsvadu slimībām.»

«Ar šo projektu mēs vēlamies palīdzēt valstij rūpēties par iedzīvotājiem, parādīt cilvēkiem, cik tas ir nozīmīgi, kā arī radīt aptieku apmeklētājiem pozitīvas emocijas. Viens no projekta mērķiem ir likt aizdomāties par to, cik daudz uzmanības ikdienā mēs veltām savai veselībai,» stāsta M.Lūks.

Svarīgākie jautājumi, kurus sev uzdot, lai saprastu, vai «šis attiecas uz mani», ir: Vai es skatos līdzi tam, ko ēdu? Vai sekoju līdzi savai slodzei darbā? Vai man ir kaitīgi ieradumi? Vai pietiekami daudz kustos? Vai vispār dzirdu to, ko man saka mans organisms?

Kampaņas SIRDS VESELĪBAS SKOLA ietvaros 10 aptiekās Rīgā, Daugavpilī, Rēzeknē, Jūrmalā, Liepājā un Ventspilī būs iespējams pieteikties uz bezmaksas konsultācijām pie farmaceitiem, kuri ir speciāli izglītoti gan veikt mērījumus, gan arī konsultēt par infarkta un insulta riska faktoriem.

«Mēs īpaši sagatavojām farmaceitus šai kampaņai, proti, mūsu farmaceiti izgāja speciālus apmācību kursus pie diplomētiem kardiologiem. Lai veiktu mērījumus un saņemtu konsultāciju, iepriekš jāpierakstās jāpierakstās pa telefonu, lai vienotos par konkrētu vizītes laiku sev tuvākajā aptiekā. Ikvienam interesentam ir iespēja bez maksas noteikt cukura un holesterīna līmeni, izmērīt asinsspiedienu un noteikt ķermeņa masas indeksu,» informē M.Lūks.

Savukārt, pēc veiktajām pārbaudēm cilvēks saņem farmaceita konsultāciju, kurš komentē pārbaužu rezultātus un nepieciešamības gadījumā iesaka speciālistu, pie kura tālāk griezties pēc nopietnākas palīdzības. Katram tiek izsniegta arī Sirds veselības pase, kurā fiksēta informācija par veiktajiem mērījumiem, lai to varētu nodot tālāk savam ģimenes ārstam.

Jautāts pēc secinājumiem par iedzīvotāju atsaucību un rūpēm par savu sirds veselību, M.Lūks atbild: «Brīdī, kad kāds sāk par to ļoti aktīvi runāt un popularizēt, parādās arī interese un atsaucība. Arī šogad ir novadītas pāris lekcijas, pēc kurām mēs redzam, ka auditorija nav tikai seniori, bet arī jaunāki cilvēki, kuri ir pamanījuši uzaicinājumus nākt pēc informācijas par attiecīgo tēmu. Ja runājam konkrēti par iedzīvotāju ieinteresētību mūsu kampaņā pagājušajā gadā, tad lielās atsaucības dēļ to pagarinājām arī jūnijā, lai gan sākotnēji tā bija plānota viena mēneša garumā maijā.»

EUROAPTIEKA pirms projekta uzsākšanas veikusi aptauju, kurā piedalījušies 3000 cilvēku. «Mēs vaicājām, vai cilvēki zina, kāds ir normāls asinsspiediens, kāds pulss utt. Dati ir dažādi, bet lielākoties mēs varam teikt, ka cilvēki ir dzirdējuši un zina, taču, ja uzdodam jautājumu «Kad jūs pēdējo reiz mērījāt holesterīnu», tad visbiežāk saņemtā atbilde ir, ka pirms trīs un vairāk gadiem. Teorētiski zina, bet praktiski nedara – tāds varētu būt galvenais secinājums,» sabiedrības zināšanu līmeni komentē M.Lūks.

Viņš arī atklāj, ka sākotnēji pievērst pastiprinātu uzmanību rūpēm par veselību un dzīvesveidu sākuši paši uzņēmuma iekšienē: «Vispirms mēs sākām paši ar sevi, piemēram, katram darbiniekam uzņēmumā ir izdalījām soļu skaitītājus, un katru dienu rezultātus pierakstām uz kopējās tāfeles.»

«Mēs redzam, ka šādi projekti kā SIRDS VESELĪBAS SKOLA ir jārīko, jo bieži vien galvenā problēma ir nezināšana, proti, cilvēkiem elementāri trūkst informācijas – viņi nezina, ko darīt, kur iet, pie kā vērsties, kā risināt savu problēmu. Tā kā esam aptieku tīkls, kam ir ļoti daudz saskares punktu ar klientiem, tad varam būt viens no kanāliem, kas palīdz veselības aprūpes industrijai iedot informāciju cilvēkiem,» stāsta M.Lūks.

Turklāt - kas ir ne mazāk svarīgi - katram ir jāzina, ka arī farmaceits ir veselības aprūpes profesionālis, nevis pārdevējs. «Farmaceits ir maģistrs, kas stāv aiz letes aptiekā - saņēmis labu izglītību, profesionālis, kuru mēs izglītojam tālāk. Tas ir cilvēks, kuram var vaicāt pēc padoma. Ar šādiem projektiem mēs mēģinām celt arī farmaceita profesijas prestižu, jo farmaceita loma sabiedrībā nav pietiekami novērtēta. Brīdī, kad ir vāja citu veselības aprūpes speciālistu pieejamība, farmaceits ir pats tuvākais cilvēks, kas var parādīt virzienu, kurā doties ar savu veselības problēmu. Tā kā šis projekts ir pagodinājums arī visiem farmaceitiem!» rezumē Lūks.

Projekts tapis sadarbībā ar:

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu