«Greenpeace»: ASV-ES brīvās tirdzniecības līgums būtu jāatceļ

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Plānotais brīvās tirdzniecības līgums starp ASV un Eiropas Savienību (ES) būtu jāatceļ, pirmdien paziņoja vides aizsardzības aktīvistu organizācija «Greenpeace».

Šādu paziņojumu organizācija izplatīja pēc tam, kad tā publicēja konfidenciālus dokumentus, kuri, pēc tās apgalvojuma, pierāda ASV pūliņus apiet ES patērētāju aizsardzības noteikumus.

«Greenpeace» rīkoja preses konferenci neilgi pēc 248 lappušu slepenu dokumentu publicēšanas par Transatlantisko tirdzniecības un investīciju partnerību (TTIP). Organizācija norāda, ka šie dokumenti detalizēti izklāsta to, kā ASV izdara spiedienu uz ES, lai tā iegādātos vairāk lauksaimniecības produktu.

Pārrunas notiek aiz slēgtām durvīm, «lai radītu spēcīgu tarānu, kas var likvidēt pat visciešāk iesakņojušos vides un patērētāju aizsardzības noteikumus,» skaidro «Greenpeace» tirdzniecības eksperts Jirgens Kniršs.

Eiropas Komisijai (EK) vajadzētu atzīt, ka tā nav pietiekami informējusi sabiedrību par šā līguma nosacījumiem un tai vajadzētu «nospiest restarta pogu», jo pašreizējā vienošanās vairs nav labojama, piebilda Kniršs.

«Greenpeace» norāda, ka TTIP radītu triecienu patērētāju aizsardzības pasākumiem, kas bloķē ģenētiski modificētus organismus un ar hormoniem audzētu gaļu.

Tāpat šis dokuments liecina, ka Vašingtona draudējusi bloķēt pūliņus atvieglot Eiropas automašīnu eksportu, ja Eiropa nepiekritīs palielināt ASV lauksaimniecības produktu iepirkšanu.

ASV un ES kopš 2013.gada mēģina vienoties par pasaulē lielāko tirdzniecības līgumu.

Tas tiek dēvēts par brīvās tirdzniecības un investīciju līgumu 21.gadsimtam, kas koncentrējas uz noteikumu saskaņošanu, barjeru pazemināšanu investīcijām, pieejas atvēršanu valdību kontraktiem un pievēršanos tādām jaunām jomām kā datu tirdzniecība un patērētāju aizsardzība.

Šis līgums tomēr saskaras ar augošo pretestību un protekcionisma noskaņojumu, un tā kritiķi apstrīd atvērtākas tirdzniecības labās puses.

Eiropā it īpaši ir dziļas aizdomas, ka TTIP samazinās sociālo un patērētāju aizsardzību par labu lieluzņēmējiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu