Sērijā "Klausāmgrāmata" Ikstenas romāns

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Audio grāmatu sērijā "Klausāmgrāmata" kolekcijā "Autora balss" klajā laists pazīstamās rakstnieces Noras Ikstenas MP3 "Dzīves svinēšana".

Tas ir viens no populārākajiem Noras Ikstenas romāniem, kurš apgādā "Atēna" iznāca 1998. gadā. Romānu studijā atraktīvi ielasījusi autore.

Īpašā izdevuma bukletam rakstītā esejā rakstniece Inga Ābele saka:

"Nebīšos apgalvot, ka Noras Ikstenas romāns ir savveida renesanses romāns latviešu literatūrā. Palūkosimies, kāda ir tā uzbūves struktūra. Jāatceras, ka termins renesanse sākotnēji raksturoja kultūras un garīguma atdzimšanu pēc antīkās pasaules parauga, jo Viduslaikos cilvēku uzskatīja tikai par elementu Dieva radītajā pasaules kārtībā; visu šīs pasaules centienu mērķis bija pestīšana viņsaulē. Noru Ikstenu gauži maz interesē pestīšana viņsaulē, jo latviskais kultūrslānis ir tik biezs, ka uzskatā par viņsauli valda gluži vai haoss - kā latviskajos buramvārdos, kur eņģelis sit kokles, svētā sieva iet dancot, bet Dieviņš aiz baznīcas nogulis gar zemi. Par kādu pestīšanu kādā viņsaulē var būt runa?"

Noras Ikstenas MP3 "Dzīves svinēšana"
Noras Ikstenas MP3 "Dzīves svinēšana" Foto: publicitātes

"Kad studijā, ielasot "Dzīves svinēšanu", nonācu līdz Eleonoras vāķēšanai, pēkšņi izdzirdēju savu balsi, kas izdzied psalmus. Tas kaut kā bija noticis pats no sevis. Un valoda man likās mana tuviniece. Un īstenībā tā nemaz nebija lasīšana, tā bija dzīves svinēšana," atzīst Nora Ikstena.

Jaunā klausāmgrāmata iznākusi ar VKKF atbalstu. Skaņu režisors ir Olivers Tarvids, māksliniece - Ieva Dzintare. Sērijas partneri ir Rīgas Centrālā bibliotēka, Radio Naba un mūzikas ierakstu veikals "Upe" Vaļņu ielā 26. Šajā veikalā izdevums būs pieejams par Ls 7. Disks būs nopērkams arī grāmatnīcās un citās mūzikas ierakstu tirdzniecības vietās.

Par autori

Nora Ikstena (1969), izcila latviešu prozas rakstniece. Studējusi latviešu filoloģiju Latvijas Universitātē (1087-1992), angļu valodu un literatūru Kolumbijas Universitātē Misūri (1994-1995). Aktīvi iesaistījusies valsts kultūrpolitikas veidošanas procesos, bijusi Nacionālās kultūras padomes priekšsēdētāja un Latvijas Literatūras centra valdes priekšsēdētāja. Ir viena no gadskārtējo "Prozas lasījumu" (kopš 1998) organizētājiem, regulāri uzstājas ārzemēs ar lasījumiem un referātiem. Nozīmīgākie prozas sacerējumi: "Amour Fou jeb Aplamā mīla 69 pantos" (2009), kopā ar Imantu Ziedoni - "Nenoteiktā bija" (2006) Jaunavas mācība (2001), "Dzīves svinēšana" (1998); īsproza: "Dzīves stāsti"(2004), "Pasakas ar beigām"(2002), "Maldīgas romances"(1997), "Nieki un izpriecas"(1995);

biogrāfijas: "Esamība ar Regīnu" (2007), "Māra Zālīte: Zīdtārpiņu musināšana"(2003), "Vija Vētra: Deja un dvēsele"(2001), "Brunis Rubess: Brīnumainā kārtā"(1999). Apbalvota ar Baltijas Asamblejas balvu, Literatūras gada balvu, Dienas gada balvu kultūrā un Triju Zvaigžņu ordeni.

Izdevniecība "Apostrofs" dibināta 2008. gadā ar nolūku veicināt literatūras pieejamību bērnu un pieaugušo vidū, izdodot audio grāmatas sērijā "Klausāmgrāmata". Tās domātas aktīviem un inteliģentiem literatūras interesentiem, kuri grāmatas labprāt lasa un klausās. Līdz šim izdoti: Džīnas Vebsteres "Garkājtētiņš", Māras Cielēnas "Pulksteņu nakts gaitas", Margaritas Stārastes "Pintiķu ciems", Sudrabu Edžus "Dullais Dauka", Jāņa Ezeriņa "Noveles", Imanta Ziedoņa "Kukainīt, re, kā saule spīd", Gundegas Repšes "Septiņi stāsti par mīlu", Veltas Sniķeres "Pietuvoties vārdiem", Noras Ikstenas "Dzīves svinēšana", Valentīnas Grandānes "Ievads vīna kultūras vēsturē".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu