Trešā daļa gripas upuru inficējušies tieši slimnīcā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pagājušajā sezonā ar gripas izraisītām komplikācijām mira apmēram 30 cilvēku, un trešā daļa no viņiem inficējušies slimnīcās, ceturtdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Labrīt, Latvija!" atzina Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) pārstāvis Jurijs Perevoščikovs.

Gripa pērn prasa 30 upurus

"Diemžēl pagājušajā gadā mums tika apstiprināti 30 nāves gadījumi. Tas ir ļoti slikts rādītājs, un vismaz 10 no šiem pacientiem inficējušies slimnīcās un miruši ar gripu. Tāda situācija nav pieļaujama, tādēļ par vakcināciju jādomā gan riska grupām, gan medicīnas darbiniekiem," pastāstīja LIC pārstāvis.

Inficēšanās ar gripu nereti notikusi gadījumos, kad cilvēks ievietots slimnīcā ar kādu citu slimību un viņa organisms ir novājināts. Perevoščikovs norādīja, ka nav iespējams precīzi noteikt, ka visos gadījumos inficēšanās notikusi tieši no personāla, bet tāds risks pastāv. "Tāpēc visā pasaulē medicīnas darbinieki tiek aicināti vakcinēties, jo viņi var būt infekcijas avots," teica speciālists.

Komentējot tuvojošos gripas sezonu, Perevoščikovs sacīja, ka šogad situācija tiek prognozēta līdzīga kā pagājušajos gados un epidēmiju varētu gaidīt nevis decembrī, bet janvārī, visticamāk, pēc skolēnu brīvdienām.

Viņš arī piebilda, ka nekādi jauni gripas vīrusi pašlaik Eiropā nav parādījušies, kas nozīmē, ka vakcīnas pilnībā atbilst cirkulējošajiem vīrusa tipiem. Tā kā gripas vakcīna ir iedarbīga apmēram gadu, tuvojoties jaunajai gripas sezonai, cilvēkiem būtu ieteicams vakcinēties atkārtoti, īpaši riska grupās esošajiem, uzsvēra Perevoščikovs.

"Galvenais vakcinācijas mērķis ir novērst smagas komplikācijas, jo no visām respiratorajām saslimšanām gripa izraisa vissmagākās komplikācijas. Tie cilvēki, kam ir hroniskas slimības, ir pakļauti sevišķi lielam riskam," klāstīja eksperts.

Jau vēstīts, ka novembra beigās LIC Virusoloģijas laboratorijā apstiprināts pirmais gripas gadījums Latvijā šajā sezonā. Kāds pacients piecas dienas pēc atgriešanās no ceļojuma Ķīnā sajuties slikti un vērsies pie mediķiem. Visticamāk, gripas gadījums ir ievests.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu