Rudens kamermūzikas festivālā 20 koncerti

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rudens kamermūzikas festivālā, kas notiks no 17.septembra līdz 5.oktobrim, būs 20 koncerti, astoņi no tiem notiks Rīgā, 12 - citās Latvijas pilsētās - Cēsīs, Gulbenē, Salaspilī, Burtniekos, Pļaviņās, Mazsalacā, Preiļos, Ventspilī, Jelgavā un Talsos, šodien preses konferencē pastāstīja "Latvijas koncertu" direktors Guntars Ķirsis.

Festivāla patrons komponists Pēteris Vasks uzsvēra, ka "kamermūziku nevar spēlēt bez mīlestības, tā ir koncerta dalībnieku saruna vienam ar otru". Festivāla koncertos iekļauti gan paša Vaska opusi, gan arī katrā koncertprogrammā ir kāda cita Latvijas autora skaņdarbs.

Rudens kamermūzikas festivāls ir lielākais un tradīcijām bagātākais kamermūzikas festivāls Latvijā, kas īpaši izceļas ar intimitāti un tuvumu starp klausītāju un mūziķiem. Festivāls aizsākās ar 1993.gadā iedibinātajām "Septembra kamermūzikas dienām".

Rudens kamermūzikas festivālu 17.septembrī Mazajā ģildē atklās ansambļa "The Seattle Chamber Players" koncerts. Šī mūziķu grupa, kas dibināta pirms gandrīz 20 gadiem, interesējas galvenokārt par laikmetīgo mūziku. Grupas pamatsastāva instrumentārijs ir flauta, klarnete, vijole un čells. Kopš 2005.gada kvarteta mākslinieciskā vadītāja ir no Krievijas uz ASV emigrējusī mūzikas pētniece Jeļena Dubineca. Ansamblis organizējis četrus starptautiskus festivālus "Icebreaker", kas bijuši veltīti dažādu pasaules reģionu (Krievijas, Baltijas, Kaukāza un Amerikas) mūsdienu mūzikai. Rīgā dzirdēsim Pētera Vaska un Imanta Mežaraupa mūziku, kā arī triju ASV komponistu skaņdarbus, no kuriem divi Eiropā skanēs pirmoreiz.

Festivālā piedalīsies četri izcili kameransambļi. 23.septembrī Anglijā dzīvojošā Latvijas pianiste Diāna Ketlere un viņas domubiedri no Londonas jeb ansamblis "RARO" Mazajā ģildē prezentēs šogad klajā nākušo disku ar Brāmsa un Vaska kvartetiem, ko pagājušā gada augustā kvartets ieskaņoja Grīnvaldē un kas tapis sadarbībā ar Bavārijas radio.

25.septembrī Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā trio - altiste Andra Dārziņa, klarnetists Mārcis Kūlis un pianists Ventis Zilberts - piedāvās jaunu programmu ar Klāras Šūmanes, Roberta Šūmaņa, britu starpkaru komponistes un altistes Rebekas Klārkas, kā arī Maijas Einfeldes mūziku.

2.oktobrī iecienītais tandēms Dita Krenberga un Ieva Oša romantiskās mūzikas programmā satiksies ar austriešu čellistu Rūdolfu Leopoldu Melngalvju namā, savukārt 5.oktobrī aplaudēsim ekspresīvajai Vācijas amerikānietei Tičīnai Vonai, ko uz Rīgu vedīs Grācas operas repetitors Māris Skuja, - šo abu mūziķu programmā būs gan Verdi, Doniceti, Bārbers un Aivzs, gan Lūcija Garūta. Rudens kamermūzikas festivālā piedalīsies arī lielāki mūziķu sastāvi. 26.septembrī Lielajā ģildē "Sinfonietta Rīga" muzicēs vācu diriģenta Ekarta Hibnera vadībā un līdzās Mocarta operas "Dons Žuans" uvertīrai un Haidna simfonijai ar timpānu tremolo atskaņos Kurta Veila "Koncertu vijolei un pūšaminstrumentiem", kur soliste būs Vineta Sareika.

Savukārt 30.septembrī Latvijas Radio kora grupa Kaspara Putniņa vadībā atklās franču ģēnija Olivjē Mesiāna 100.dzimšanas dienai veltīto pasākumu sēriju ar koncertu, kurā skanēs gan paša simtgadnieka, gan viņa kādreizējo kolēģu Andrē Žolivē un Žana Īva Daniela-Lezīra mūzika. Koncerts notiks Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā.

Kamermūzikas spektra paplašināšanas nolūkā festivālā šogad iekļauts džeza koncerts - 19.septembrī Lielajā ģildē uzstāsies Intars Busulis un Māra Briežkalna kvartets.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu