Virs Rīgas domes lido kraukļi...

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tautas partijas (TP) uzvara vēlēšanās un sarunas par valdības veidošanu var ietekmēt situāciju Rīgas domē, kur citas partijas arvien nopietnāk sākušas iebilst pret Aivara Aksenoka (JL) atrašanos mēra krēslā. Viņa nomaiņa vai pat JL aiziešana no koalīcijas, analizējot Rātsnamā valdošo saspringto gaisotni, šķiet ticamāka nekā jebkad agrāk.

Nekonsultējas ar partneriem

Interesantu paziņojumu izteicis TP ierindas biedrs ekspremjers Andris Šķēle, kurš paziņoja, ka arī pašā "Jaunajā laikā" tiekot apsvērta iespēja nomainīt neveiksmīgi izvēlēto domes priekšsēdētāju. Arī TP domes frakcija, kas jau vasaras vidū "māja ar sētas mietu" kolēģiem, ka A. Aksenoku varētu aizstāt kāds cits, amatam vairāk piemērots cilvēks, tagad ne tik vien māj, bet arī skaļi kliedz. Mēram pārmet nespēju saskaņot ar partneriem pilsētai svarīgus jautājumus. "Notiek tikai savstarpēja cīkstēšanās, un tas stipri traucē domes darbu. Priekšsēdētājam ir tendence, daudz nekonsultējoties ar partneriem, jaukties visās jomās," RB paskaidroja TP frakcijas vadītājs Edmunds Krastiņš. Kā jaunāko šādas mēra rīcības piemēru viņš minēja vairāku Pilsētas attīstības departamenta vadošo amatpersonu atstādināšanu, kas šīs institūcijas darbu praktiski paralizējusi. E. Krastiņš uzskata, ka jebkurš no JL pārstāvēto domes komiteju vadītājiem varētu vadīt domes darbu labāk par A. Aksenoku.

Cer uz veselo saprātu

TP mēģinājusi stāstīt par situāciju koalīcijas padomes sēdēs, taču dzirdīgas ausis nav atradusi. JL pārsvarā visus pārmetumus noraidot. Atsevišķos gadījumos gan mēģināts pārkārtot domes darbu, taču ar organizatoriskiem pasākumiem grūti pārveidot darba stilu kopumā.

E. Krastiņš sacīja, ka darbu kā līdz šim dome nevar turpināt un JL būtu beidzot pašiem jāsaprot, ka mēra postenim savulaik ticis izvirzīts nepareizais cilvēks. "Atliek tikai apelēt pie "Jaunā laika" veselā saprāta," rezumēja E. Krastiņš.

Varēšot iztikt bez "jaunlaicēniem" Pavisam asi A. Aksenoka darbu vērtēja opozīcijā esošās Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) frakcijas vadītājs Jānis Dinevičs. Tā kā sociāldemokrāti par atbalstu domes koalīcijai tikuši pie Vides komitejas vadītāja posteņa, tāpēc agrāk kritizēja pašvaldības lēnīgumu, bet pret A. Aksenoku tieši neiestājās. Taču tagad mēra nespēja vadīt pašvaldību arī viņiem ir apnikusi. Pēc J. Dineviča teiktā, tas, ka dome gandrīz vispār nestrādā, redzams visu laiku – sēdes notiek reti, daudzas problēmas netiek risinātas, jo to virzību traucē koalīcijā noteiktais konsensa princips, kas vairo partiju savstarpējo neuzticēšanos. "Izmaiņas ir vajadzīgas un jo ātrāk, jo labāk," deputāts konstatēja. Viņaprāt, Tautas partijai būtu jānostiprina savi panākumi Saeimas vēlēšanās, nostiprinot ietekmi un varu arī Rīgas domē, un šobrīd situācija ir labvēlīga. J. Dinevičs piebilda, ka domē, īpaši nesaspringstot, var iztikt arī bez JL valdošajā koalīcijā – 13 šīs partijas balsis aizstātu septiņi sociāldemokrāti, bet vēl sešas "salasītu" no "Dzimtenes" un "Saskaņas centra" deputātiem, kuri iepriekš parādījuši, ka var sadarboties ar varas partijām. Tomēr LSDSP neierosinās A. Aksenoka atcelšanu no amata, viņi gaidīs rīcību no labējām partijām un uzaicinājumu sadarboties.

Gāšana nav pašmērķis

Pārējie koalīcijas partneri gan izteicās maigāk, tomēr ar A. Aksenoka darbu nav apmierināti daudzi. Arī Latvijas Pirmās partijas (LPP) frakcijas vadītāja vietnieks Andris Ameriks atzina, ka Pilsētas attīstības departaments ir atstāts rīcībnespējīgs brīdī, kad Rīgā ir milzīgi būvniecības apjomi. Kā RB jau rakstīja, departamenta vadītājs Vilnis Štrams un būvvaldes priekšnieks Ints Pujats patlaban atstādināti no amata. A. Ameriks uzsvēra, ka A. Aksenokam kā kuģa kapteinim jāatbild par domes darbu kopumā, un šobrīd varētu vēlēties, lai sadarbība ar valdību būtu labāka. "Tomēr mūsu pašmērķis nav viņu nogāzt un jebkuru citu ielikt vietā, bet atrast tādu iespēju, kas darbu padarītu konstruktīvāku. Viņš pieļāva, ka arī domē būtu iespējama cita koalīcija, īpaši tāpēc, ka jau šobrīd TP pēc skaitliskā sastāva var izveidot valdību, arī apejot "Jauno laiku". "Ir svarīgi, lai labējā koalīcija sevi attaisnotu," viņš piebilda.

"Tēvzemieši" klusē

LPP frakcijas vadītājs Jānis Zaržeckis RB atgādināja, ka līdz šim domes darbu atviegloja tas, ka valdības koalīcijā darbojušās tās pašas partijas, kas domē. Iepriekšējā sasaukumā domi vadīja valdības opozicionāri – sociāldemokrāti, un starp abām institūcijām bijusi nevis sadarbība, bet pretdarbība. Viņaprāt, jāsagaida, kāda būs valdība, un tad jāvērtē, kā strādāt domē. Nedrīkstētu pieļaut, lai pie varas būtu partija, attiecībā pret kuru dome strādā kā opozicionārs. Tomēr LPP neizsakot pretenzijas konkrētām personālijām. Vicemērs Jānis Birks (TB/LNNK) RB sacīja, ka partija nav izskatījusi ne jautājumu par A. Aksenoka nomaiņu, ne citiem koalīcijas partneriem. Jāpiebilst, ka tieši šis politiskais spēks līdz šim konsekventi paziņojis, ka neveidos koalīciju ar kreisajiem, tāpēc viņus nāktos pārliecināt – partijai būtu nepieciešams patirgoties, lai vēlētāji redzētu, ka tā ietur "nacionālo līniju".

JL priekšsēdētājs Einars Repše RB paziņoja, ka A. Šķēles publiskos izteikumus nekomentēs. Partijas pārstāvis Sandris Sabajevs RB sacīja, ka tā pilnībā atbalsta A. Aksenoka atrašanos mēra krēslā un nav grasījusies šo jautājumu pārskatīt.

Savukārt A. Aksenoks RB sacīja, ka vēlēšanu rezultāti Rīgā un Rīgas rajonā parādījuši to, ka iedzīvotāji novērtē domes paveikto, savukārt A. Šķēle paudis personīgo viedokli. ""Jaunā laika" viedokli Šķēles kungam nav ne juridisku, ne morālu, ne kādu citu tiesību izteikt," piebilda A. Aksenoka pārstāve Laila Spaliņa.

***

FAKTI

Valdis Birkavs, bijušais premjerministrs:

– Jebkurā demokrātiskā valstī Saeimas vēlēšanas un pašvaldību vēlēšanas ietekmē vienas otru. Ja parlamentā uzvarējušajai valdošajai partijai ir iespēja mainīt situāciju sev par labu arī pašvaldībā – tas tiek darīts. Protams, ja dod kādu reālu ieguvumu. Šobrīd ir iespējamas dažādas koalīcijas kombinācijas, mainot arī Rīgas vadību. Taču ir jāizvērtē, ko tas dos, lai pašvaldības darbu varētu uzlabot. Nedrīkst ignorēt arī faktu, ka, piemēram, sociāldemokrātus pie zaudējuma vēlēšanās faktiski noveda sadarbība ar "kreisajiem" iepriekšējā sasaukuma laikā. Tomēr līdz nākamajām domes vēlēšanām vēl ir tālu, tas nozīmē, ka tiešām varētu atrast labāko risinājumu galvaspilsētai. Tautas partijas rīcība varētu būt divējāda: tiešām uzmanīgi izvērtēt, vai domē jāmaina vadība, un labi to izdarīt vai arī būt aktīviem un kritizēt domi, lai sagatavotu ceļu nākamajām vēlēšanām.

***

der zināt!

Rīgas domes valdošajā koalīcijā šobrīd ir 31 deputāts no 60. JL pārstāv 13, TP – 8, TB/LNNK – 6 un LPP – 4 domnieki.

Valdības lietas

Nākamās valdības kodolu veidojošās partijas – TP, Zaļo un zemnieku savienība un LPP – vakar vienojās vispirms turpināt darbu ar valdības deklarāciju, bet tikai pēc tam lemt, vai nākamajā valdībā piesaistīt vēl ceturto partneri, kas potenciāli varētu būt TB/LNNK un JL. JL jau paziņoja, ka partijai šāds lēmums nešķiet loģisks, un arī TB/LNNK pārmet uzvarētājiem vēlēšanos mazināt ceturtā partnera nozīmi jaunajā valdībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu