EP aicina Minskas metro spridzinātājus nesodīt ar nāvi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Padomes (EP) ģenerālsekretārs Turbjērns Jaglanns trešdien aicināja Baltkrieviju neizpildīt nāvessodu par Minskas metro terorakta sarīkošanu notiesātajiem Dmitrijam Konovalovam un Vladislavam Kovaļovam.

Papildināta visa ziņa, pievienots EP komentārs

"Noziegums, kura pastrādāšanā viņi atzīti par vainīgiem, bija barbarisks. Bet viņu sods nevar būt tāds pats," apliecināja ģenerālsekretārs.

"Baltkrievija ir vienīgā valsts Eiropā, kas vēl cilvēkiem izpilda nāvessodu, un es mudinu varasiestādes nekavējoties noteikt moratoriju, perspektīvā paredzot tā pilnīgu aizliegumu," sacīja Jaglanns. "11.aprīļa terorakta upuri ir pelnījuši taisnību, nevis atriebību."

"Es aicinu Baltkrievijas varasiestādes neizpildīt šodien piespriestos spriedumus," sacīja EP ģenerālsekretārs. "Nāve nav taisnīgums!"

EP pārstāvētas 47 dalībvalstis, un Baltkrievija ir vienīgā Eiropas valsts, kas tajā nav iestājusies.

Kā ziņots, Baltkrievijas Augstākā tiesa trešdien piesprieda nāvessodu Dmitrijam Konovalovam un Vladislavam Kovaļovam, kas bija apsūdzēti par terorakta sarīkošanu Minskas metro.

Iepriekš tiesa atzina Konovalovu par vainīgu terorismā, bet Kovaļovu - par vainīgu varasiestāžu neinformēšanā par uzbrukuma gatavošanu.

"Tiesa uzskata, ka [apsūdzētie] rada ārkārtas briesmas sabiedrībai un tāpēc nepieciešams augstākais soda mērs," atzina tiesnesis.

Kā ziņots, sprādzienā Minskas metro stacijā "Oktjabrjskaja" 11.aprīlī tika nogalināti 15 cilvēki. Spriedums vēl ir jāparaksta Baltkrievijas prezidentam Aleksandram Lukašenko, un tas nav pārsūdzams. Līderis iepriekš teicis, ka grib, lai abi 25 gadus vecie Vitebskas fabrikas strādnieki saņem sodu pēc visas likuma bardzības.

Vainīgajiem šis nav vienīgais pastrādātais noziegums

Tiesa abus aizdomās turētos atzina par vainīgiem arī citās apsūdzībās - par sprādziena sarīkošanu Minskā 2008.gadā Neatkarības dienas svinībās, kā arī par vairākiem uzbrukumiem 2005.gadā dzimtajā Vitebskā, kuros tika ievainoti vairāk nekā 100 cilvēku.

Prāva, kas sākās septembrī, bija atklāta un norisinājās Minskas Tieslietu pilī. Prezidējošais tiesnesis bija valsts Augstākās tiesas priekšsēdētāja vietnieks Aleksandrs Fedorcovs.

"Piespriežot sodu Konovalovam, tiesa ņēma vērā, ka viņš noziegumus pastrādājis ilgākā laika posmā un ka viņa [mājas] laboratorijā tam bija daudz sprāgstvielu jaunu spridzekļu pagatavošanai," pārpildītajā tiesas zālē sacīja tiesnesis Fedorcovs.

Konovalovs atzina vainu jau prāvas sākumā, bet Kovaļovs atsauca liecības un sacīja izmeklētājiem, ka dzirdējis, ka viņa draugs pratināšanas laikā ticis sists.

Bijušais Baltkrievijas augsta ranga drošības dienesta darbinieks, kurš emigrējis uz Vāciju, un vairāki opozīcijas aktīvisti uzskata, ka abi apsūdzētie kļuvuši par Valsts drošības dienesta viltus liecību upuriem.

Lieta nodēvēta par paraugprāvu

Pēc sprādziena metro ANO Drošības padome piesardzīgā paziņojumā nosodīja incidentu, kas, "pēc visa spriežot", bijis terorakts.

Otra aizdomās turamā māte Ļubova Kovaļova īsi pirms sprieduma pasludināšanas vērsās pie Lukašenko ar emocionālu atklātu vēstuli, aicinot izrādīt līdzcietību. "Es mudinu jūs nesteigties, padomāt par to, izvērtēt visus argumentus," rakstīja Kovaļova. "Galu galā viens spalvas vilciens var paņemt divu pilnīgi nevainīgu jauniešu dzīvības."

Vairāki tiesību eksperti šo nodēvējuši par paraugprāvu un apšauba izmeklētāju secinājumus, ka abi vīrieši tiešām vainīgi minētajos noziegumos. Lietas izskatīšana jau kopš paša sākuma bijusi politiskajām intrigām apvīta. Jāatgādina, ka Baltkrievijas prezidents jau dienu pēc sprādzieniem metro paziņoja, ka lieta atklāta, un izteica pārliecību, ka sprādziens, iespējams, sarīkots ar citu valstu valdību ziņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu