Mārtiņam Freimanim bail no vecuma! (51)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Dzīvi svinēt nav grūti, ja vien izdodas atrast gana labu iemeslu, saka grupas "Tumsa" dalībnieki.

Jā, jā, grupai šogad aprit jau 15 gadu! Turklāt nav tālu arī līdz grupas līdera Mārtiņa Freimaņa 30. dzimšanas dienai. Tāpēc tieši viņu aicinājām uz interviju. Jāatzīst, ka sarunas laikā Mārtiņš bija pamatīgi saguris. Nu jā, priekšā liels darbs!

Mārtiņš Freimanis Grupā dēvēts par: Freimi Vecums: pagaidām vēl 29 Horoskops: Ūdensvīrs Hobiji: sinepju kolekcionēšana Ikdienā: strādāju Mīļākais izteiciens: mainās ik pēc pāris mēnešiem. Tagad – Paldies!

Interesants info:

• Mārtiņš agrāk strādāja par skolotāju. Kopumā septiņās skolās, visilgāk (3 gadus) Liepājas 1. vidusskolā. • Kopš 2002. gada vasaras Mārtiņš ir rīdzinieks. • Spēlfilmā Man patīk, ka meitene skumst dziedātājs iejūtas aktiera lomā un tēlo maniakālu fotogrāfu, kuram ir nosliece uz nekrofiliju. • Mārtiņam ir sunenīte, vārdā Pepe, kas bieži vien sabiedriskos pasākumus apmeklē kopā ar mūziķi.

Kas tavā dzīvē patlaban ir svarīgākais?

Grupas Putnu Balle un Laura Reinika albumu izdošana. Gatavojos Tumsas jubilejas koncertiem, kas sāksies jau oktobra beigās.

Kas šajos koncertos ieplānots?

Jubilejas svinības notiks četrās pilsētās – Valmierā, Liepājā, Talsos un Rīgā, ar četriem lieliem koncertiem. Turklāt pirms mūsu uzstāšanās tiks demonstrēta režisora Arvīda Krieva jaunā, grupai veltītā dokumentālā filma Dzīve kā košums.

Vai tev ir bail no vecuma?

Protams, kā jebkuram cilvēkam.

Tu esi dziedātājs, komponists, tekstu autors, raidījumu vadītājs, filmējies filmā... Ko vēl gribētu pievienot šim sarakstam?

Neko! Neko!

Kas jādara, lai dzīvē varētu sasniegt mērķus?

Jāstrādā.

Kas pamudināja kļūt par mūziķi?

Kad mācījos Aizputes bērnu mūzikas skolā, mani gribēja uztaisīt par pianistu, tomēr es gribēju studēt zooloģiju, bioloģiju, ķīmiju. Tāpēc gāju mācīties to papildus – un šī pati skolotāja man iemācīja spēlēt ģitāru. Neturpināju apgūt vēlamo, jo kļuvu traks un saslimu ar mūziku... Šī slimība vēl līdz šim brīdim nav izārstēta! Tas notika, kad man bija apmēram 13 – 14 gadu. Caur bioloģiju atklāju mūziku...

Ko darīji pirms Tumsas laikiem?

Pirms Tumsas spēlēju grupā, kurai uz katru koncertu mainījās nosaukumus. Tur spēlēja, piemēram, toreizējais klasesbiedrs Uldis, tagad viņš sit bungas Feliksam Ķiģelim. Mēs tur bijām četri dziedoņi. Tad 1995. gadā pievienojos Tumsai – un esmu tās solists vēl līdz šim. Viņi izteica man piedāvājumu dziedāt, un es nodomāju – kāpēc gan ne?!

Esi apmierināts?

Pagaidām vēl nav nācies nožēlot. Ceru, ka viņiem arī ne! Grupā esmu ne tikai solists, bet arī rakstu dziesmas. Dziesmas? Tās atnāk pašas un izvēlas tevi, nekad nenotiek otrādi. Un, ja tā neizvēlas tevi, tad labāk nevajag mēģināt to pievilināt ar varu – tā dziesmas vienkārši mirst... Un kam gan vajadzīgi dziesmu līķi?

Lūdzu, salīdzini tagadējo Mārtiņu ar Mārtiņu pusaudža gados?

Nekas nav mainījies. Nopietnāks neesmu kļuvis un blēņas – normas robežās! – joprojām turpinu darīt.

Kā tu dali: kas ir draugs, un kas ir paziņa?

Draugs ir draugs, un paziņa ir paziņa. To ir grūti definēt! Turklāt, ja sāc definēt, kas ir draugs, tad tas vairs nav draugs. Tas vienkārši jājūt. Tāda ir mana loģika!

Kurš ir bijis skaistākais brīdis tavā dzīvē?

Šis konkrētais! Katrs mirklis manā dzīvē ir skaists.

Vai ir nācies piedzīvot nepatīkamus brīžus, apvainojumus, baumas, kas tevi ir pamatīgi aizskārušas?

Nu, protams, kā jau katram. Piemērus minēt nevēlos, esmu šodien saguris. Ar nepatīkamām tenkām saskaros bieži.

No kādiem cilvēkiem izvairies?

No uzbāzīgiem un liekulīgiem.

Vai nav radies iespaids, ka Latvijā viss ir savādāk nekā citur pasaulē?

Katra valsts ir savādāka. Nevar vienu Latviju izdalīt no visas pārējās pasaules. Katrai valstij ir savas īpatnības, ūnikums. Man Latvija ir īpaša, jo šeit ir manas mājas.

Grēks ir salds vai rūgts?

Skābs. (Pasmaida.)

Vai tev pa šiem gadiem ir radusies sajūta, ka esi labāks par vidusmēra latvieti?

Nekad nedrīkst apstāties un domāt: Cik es esmu labs! Tad tās ir beigas!

Vai tavs pozitīvais tēls tevi pašu ne brīdi nenogurdina?

Neesmu nemaz tik pozitīvs. Un šodien jau īpaši ne! Esmu paskarbs. Nekādā gadījumā nekultivēju pozitīvā tēla iespaidu. Varbūt esmu smaidīgs, bet ne vienmēr. (Pasmaida.) Jā, tas traucē!

Novēlējums PUFF lasītājiem

Lai jums jauks rudentiņš!

MĀRTIŅŠ IZVĒLAS:

Ladybird vai Lily? Lily. Cosmos vai Prāta Vētra? Prāta Vētra. Bi2 vai U2? U2. Tumsa vai gaisma? Gaisma. Pavasaris vai rudens? Rudens. Lietus vai sniegs? Lietus. Iet kājām vai braukt ar auto? Iet kājām. Piekāpties vai turpināt kašķēties? Piekāpties.

p.s.

Grupa "Tumsa" šoruden atzīmē savu 15 gadu darbības jubileju ne tikai ar koncertiem, bet arī izlases albuma "Piedzīvojums 1996-2006" izdošanu.

Komentāri (51)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu