Pētījums: mākoņskaitļošana ļaus iegūt milardus (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Piecu nozīmīgāko Eiropas Savienības (ES) valstu ekonomiskais ieguvums no plašākas mākoņskaitļošanas tehnoloģiju izmantošanas līdz 2015.gadam būs 177,3 miljardi eiro (124 miljardi latu) gadā, liecina kompānijas "Centre for Economics and Business Research" (CEBR) pētījums.

Ja kompānijas šajās valstīs ieviesīs tehnoloģiju saskaņā ar prognozēm, lielākā veiksminiece būs Vācija, kuras ekonomiskais ieguvums būs 49,6 miljardi eiro (34,8 miljardi latu) gadā, liecina pētījums. Tālāk seko Francija, kura, pēc pētnieku domām, gūs labumu 37,4 miljardu eiro (26,3 miljardus latu) apmērā gadā, Itālija ar 35,1 miljardu eiro (24,6 miljardiem latu), Lielbritānija ar 30 miljardiem eiro (21 miljardu latu) un Spānija ar 25,2 miljardiem eiro (17,7 miljardiem latu).

Attīstības iespējas, jauni biznesa virzieni un iespējas ietaupīt

No kopējās summas 177,3 miljardu eiro apmērā 73,5 miljardus eiro (51,7 miljardus latu) dos plašākas biznesa attīstības iespējas un jauni biznesa virzieni. Proti, pateicoties elastīgākai informācijas tehnoloģiju (IT) infrastruktūrai, uzņēmumi varēs gan labāk konkurēt esošajos tirgos, gan arī rast jaunus tirgus savām precēm un pakalpojumiem, norāda CEBR.

Tāpat ekonomisko ieguvumu dos iespēja samazināt izmaksas, jo mākoņskaitļošanas tehnoloģija nozīmē maksāt par pakalpojumu. Uzņēmumi cita starpā varēs samazināt izdevumus, ierobežojot serveru un datu glabāšanas izmaksas, samazinot IT darbinieku skaitu vai pārorientējot viņus uz produktīvākām darbībām, ietaupot uz elektroenerģijas un dzesēšanas rēķina.

Pēc CEBR aplēsēm, kopumā piecu gadu laikā pētījumā iekļautajās valstīs, pateicoties mākoņskaitļošanas tehnoloģijām, izdosies ietaupīt 140,7 miljardus eiro (98 miljardus latu).

Tiesa, pētnieki nenoliedz, ka mākoņskaitļošanas tehnoloģiju ieviešana arī prasa naudu, īpaši, ja tiek izmantoti publiskie un "hibrīdmākoņi". Publisko "mākoni" kontrolē attiecīgais pakalpojuma sniedzējs, privāto "mākoni" - attiecīgās organizācijas IT komanda, savukārt hibrīdvariants apvieno abus, skaidro CEBR.

Mākoņskaitļošana nespēs aizstāt visas līdzšinējās sistēmas

Vēstot par šo pētījumu, saskaņā ar kuru mākoņskaitļošanas tehnoloģiju izmantošana tāpat radīs 2,4 miljonus jaunu darbavietu, BBC vienlaikus brīdina, ka, iztrūkstot veiksmīgam izpildījumam, kompānijas tajā varētu vilties.

BBC citē ekspertus, pēc kuru teiktā, līdz nesenam laikam mākoņskaitļošanas riski bija lielāki nekā iespējamais ieguvums. Tagad tas ir mainījies, tomēr viņi aicina neaizmirst, ka jaunā tehnoloģija nekad neaizstās visu, kas bijis līdz šim.

Juristi savukārt brīdina, ka ne vienmēr atbilstošā līmenī tiek risināti arī datu drošības jautājumi. Viņi norāda, ka līgums par pakalpojumu sniegšanu nekompensēs biznesa zaudēšanu, ko var izraisīt nespēja piekļūt savām aplikācijām, kā arī iesaka vienmēr izstrādāt "plānu B".

BBC mākoņskaitļošanu skaidro kā datu glabāšanas, skaitļošanas jaudas vai programmatūras pakalpojumu pirkšanu no citas kompānijas, piekļūstot šiem resursiem caur internetu. Medijs atzīmē, ka daudzi IT eksperti nākamo gadu sauc par "mākoņa" gadu, kad tehnoloģija kļūs pieejamāka plašākām grupām. Tādējādi IT pārvēršas par līdzīgu pakalpojumu kā elektrība, norāda plašsaziņas līdzeklis.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu